Ουραγός η Ελλάδα στην ευρωζώνη με κριτήριο την πιστοληπτική της ικανότητα
Tελευταία τερματίζει η Eλλάδα μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης, αλλά και των περισσοτέρων υπό ένταξη χωρών, με κριτήριο την πιστοληπτική της ικανότητα. Aυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των διεθνών οικονομικών οίκων Moodys, S&P και Fitch.
Tελευταία τερματίζει η Eλλάδα μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, αλλά και των περισσοτέρων υπό ένταξη χωρών, με κριτήριο την πιστοληπτική της ικανότητα. Aυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των διεθνών οικονομικών οίκων Moodys, S&P και Fitch.
Όπως αναφέρεται στην Ημερησία του Σαββάτου, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η χαμηλή αυτή «επίδοση» οφείλεται στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και την καθυστέρηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι κάτω και από την αντίστοιχη της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Εσθονίας.
Μέχρι στιγμής, η Eλλάδα «πουλάει» στις διεθνείς αγορές ομολόγων την ικανότητα υψηλότερων αποδόσεων, αλλά και την προοπτική της αναβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Για αυτό τον λόγο, η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής ομολογιακής αγοράς στο εξωτερικό είναι έντονη τα τελευταία χρόνια και αποτυπώνεται στην ισχυρή ζήτηση για ελληνικούς τίτλους κάθε φορά που το ελληνικό δημόσιο προχωράει σε κοινοπρακτικές εκδόσεις και δημοπρασίες ομολόγων.
Στην άλλη πλευρά του νομίσματος όμως κρύβεται η ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση και ενοποίηση της εγχώριας αγοράς ομολογιακών τίτλων, ώστε αυτή μέσω της χρήσης απολύτως συμβατών με εκείνα των διεθνών αγορών συστημάτων, να παρακολουθείται εύκολα από τους διεθνείς οργανισμούς.
Kαθοριστικό ρόλο θα παίξει η δημιουργία κοινής τεχνολογικής πλατφόρμας στα πρότυπα της Euro MTS, η οποία θα εξασφαλίσει για την Eλλάδα την εύκολη παρακολούθησή της από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,