Τη ριζική αναδιάρθρωση των χρηματιστηριακών αγορών προωθεί η Κομισιόν
Οι κανόνες που διέπουν την αγοραπωλησία μετοχών αναμένεται να αναδιαρθρωθούν με ριζικό τρόπο τα επόμενα έτη, εφόσον υιοθετηθεί σχετικό προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας ενιαίας ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι κανόνες που διέπουν την αγοραπωλησία μετοχών αναμένεται να αναδιαρθρωθούν με ριζικό τρόπο τα επόμενα έτη, εφόσον υιοθετηθεί σχετικό προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας ενιαίας ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς.
Χθες, που το γερμανικό χρηματιστήριο ανακοίνωσε το κλείσιμο της γερμανικής αγοράς μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Neuer Markt, έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν προωθεί τις απευθείας συναλλαγές μεταξύ μετόχων και τραπεζών, παρακάμπτοντας τα εθνικά χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτό το προσχέδιο ως το πλέον σημαντικό μέρος της προσπάθειας της Κομισιόν να δημιουργήσει μία ενιαία χρηματοοικονομική αγορά και υποστηρίζουν πως μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη αλλαγή της τελευταίας δεκαετίας στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχικών τίτλων.
Μεγάλα χρηματιστήρια, όπως αυτό του Λονδίνου αναμένεται να επωφεληθούν από μία τέτοια αλλαγή, σε αντίθεση με τα μικρότερα, ενώ κερδισμένες αναμένεται να βγουν και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Βρετανία και τη Γερμανία, επιτρέπεται ήδη στις τράπεζες να διενεργούν μέρος των συναλλαγών τους εκτός επίσημης αγοράς. Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία όλες οι μεγάλες συναλλαγές περνάνε υποχρεωτικά από τα χρηματιστήρια.
Πάντως, αυτοί που αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα οδηγήσει στον κατακερματισμό των αγορών, θα καταστήσει δυσκολότερο για τους επενδυτές να βρίσκουν τις καλύτερες τιμές για τις μετοχές τους και ίσως ορισμένα χρηματιστήρια κλείσουν.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,