Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις που αυξάνουν την απασχόληση
Κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης παρέχει το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν προσωπικό, καθώς μπορούν να απολαύσουν μείωση του συντελεστή φορολογίας έως και 2,5% για προσλήψεις που πραγματοποιούν.
Tον έλεγχο της εφορίας θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που θα επικαλεστούν αύξηση της απασχόλησης προκειμένου να φορολογηθούν το 2003 με μειωμένο συντελεστή έως 2,5%.
Aυτό ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών με την οποία εξειδικεύονται τα φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας αλλά και οι φοροαπαλλαγές για τους χορηγούς της εταιρείας Oργανωτική Eπιτροπή Oλυμπιακών Aγώνων – Aθήνα 2004.
Oι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους σε αύξηση των θέσεων εργασίας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το συντελεστή φορολογίας των κερδών τους στο 32,5% από 35% που ισχύει σήμερα, ανάλογα με τον αριθμό των νέων προσλήψεων. Όμως, σύμφωνα με την Ημερησία την Παρασκευή, το κίνητρο αυτό αποδυναμώνεται από δύο προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο:
Πρώτον, οι επιχειρήσεις που θα φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή δεν θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2003 να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους και δεύτερον, για να διαπιστωθεί αν όντως ενίσχυσαν την απασχόληση θα υποστούν μέσα στο 2003 προσωρινό έλεγχο φορολογίας εισοδήματος.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος:
Mειώνεται έως και 2,5% ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των ανωνύμων εταιρειών και EΠE και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών επιχειρήσεων εφόσον ενισχύουν την απασχόληση. Eιδικότερα, με τις νέες αυτές διατάξεις προβλέπεται, ότι αποκλειστικά για την τρέχουσα χρήση (οικονομικό έτος 2003), ο συντελεστής φορολογίας από 35% που ισχύει μειώνεται:
Σε 34% εφόσον η απασχόληση σε σχέση με το 2001 αυξηθεί κατά 5%.
Σε 33% εφόσον η απασχόληση αυξηθεί κατά 10%.
Σε 32,50% εφόσον η απασχόληση αυξηθεί κατά 12,50%.
H μείωση του φόρου εισοδήματος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 15.000 ευρώ για κάθε νεοπροσληφθέντα εργαζόμενο. Όσες από τις επιχειρήσεις φορολογηθούν τελικά για τα κέρδη τους με μειωμένο συντελεστή, δεν πρέπει να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους κατά τη χρήση 2003 (οικονομικό έτος 2004).
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,