Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αντιδράσεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένου ρυζιού

Αντιδράσεις για καλλιέργεια μεταλλαγμένου ρυζιού

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε φορείς της Θεσσαλονίκης η προσπάθεια άρσης του μορατόριουμ που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε φορείς της Θεσσαλονίκης η προσπάθεια άρσης του μορατόριουμ που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων.


Εκπρόσωποι της νομαρχιακής κίνησης «Οικολογία Αλληλεγγύη-Συνασπισμός των Πολιτών» και της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας» -μετά την εισηγητική έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας για πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένου ρυζιού στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης- υποστηρίζουν ότι πίσω από την προσπάθεια για την εκτέλεση πειραμάτων σε γενετικά τροποποιημένο ρύζι κρύβονται οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών που θέλουν να εξοικειώσουν τους καταναλωτές με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην ελληνική επικράτεια.


Οι δύο κινήσεις ζητούν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να ακυρώσει την απόπειρα να εισαχθεί η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων φυτών στην ελληνική γη, ενώ θα θέσει το θέμα στο επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο, την ερχόμενη Τρίτη.


«Σκοπός της απελευθέρωσης στον αγρό του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού είναι να ελεγχθεί εάν είναι αποτελεσματική η προκληθείσα μετάλλαξη, όσον αφορά στην ανθεκτικότητα σε παθογόνους μύκητες, και εάν υπάρχει αντοχή σε γνωστό ζιζανιοκτόνο. Η προτεινόμενη πειραματική απελευθέρωση του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού ουδόλως θα απαντήσει στο ερώτημα εάν υφίσταται κίνδυνος για το περιβάλλον, είτε αυτός αφορά στην οριζόντια μεταφορά γονιδίων σε άλλα φυτά, είτε στη μετάδοση της ανθεκτικότητας στα ζιζανιοκτόνα, είτε στην αλλαγή της γενετικής σύστασης των μικροβίων του εδάφους.


Ακόμη, με την πειραματική αυτή απελευθέρωση δεν μελετώνται οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από τη χρησιμοποίηση αλληλουχιών που αυξάνουν την αντοχή σε αντιβιοτικά» τονίζει ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ.Τρεμόπουλος.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, καθηγητή ιατρικής Τάσο Κουράκη, όπου εφαρμόστηκαν οι πειραματικές καλλιέργειες στον ευρωπαϊκό χώρο είχαν ως αποτέλεσμα τη γενετική επιμόλυνση των φυτών της περιοχής όπου διεξήχθησαν.


«Με τις θέσεις και τις αντιρρήσεις αυτές βρίσκεται σύμφωνος και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος στις 5/6/2001, με πόρισμα επιτροπής που συνέστησε για να εξετάσει τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην υγεία του ανθρώπου, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει: «Η απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον είναι μια διαδικασία που πρέπει να ανασταλεί για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να παραχθεί η αναγκαία τεχνογνωσία που θα εγγυάται τη μη πρόκληση βλάβης στην υγεία και το περιβάλλον».


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο