Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έως τα τέλη Μαρτίου η συμφωνία με την Τουρκία για τον αγωγό φυσικού αερίου

Έως τα τέλη Μαρτίου η συμφωνία με την Τουρκία για τον αγωγό φυσικού αερίου

Η συμφωνία με την Τουρκία για τη σύνδεση με την Ελλάδα με αγωγό φυσικού αερίου, το οποίο θα κατευθύνεται από το Ιράν στην Ευρώπη αναμένεται να έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε την Πέμπτη ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Αγραφιώτης.

27

Έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για τον αγωγό που θα συνδέει τις δύο χώρες και ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν στην καρδιά της Ευρώπης, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Αγραφιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.


Ο αγωγός θα συνδέει την Αγκυρα με την Κομοτηνή και θα είναι η επέκταση του αγωγού που συνδέει την τουρκική πρωτεύουσα με την πόλη Ταμπρίζ στο Ιράν. «Είμαστε σε συνομιλίες με την Τουρκία για τον αγωγό Αγκυρας – Κομοτηνής. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία» είπε ο κ. Αγραφιώτης.


Όπως είπε ο κ. Αγραφιώτης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, θα μεταβεί στην Αγκυρα στα τέλη Μαρτίου, ώστε να επισφραγγίσει τη συμφωνία για τον αγωγό. Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος θα πάει στην Τεχεράνη και στις χώρες της Κασπίας, ώστε να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την προμήθεια φυσικού αερίου.


Η Τουρκία και το Ιράν, που έχουν τα δεύτερα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, επιθυμούν να εξασφαλίσουν μια στενή σχέση με την Ελλάδα, προκειμένου να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει κεφάλαια από την ΕΕ για να επεκτείνει το δίκτυο αερίου στην Ιταλία.


Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο ελληνοτουρκικός αγωγός θα παρέχει στη χώρα μας 1,5 δισ. κυβικά μέτρα, τα οποία θα κατευθυνθούν στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά και στην Ιταλία. «Η Ευρώπη θέλει τον αγωγό. Γίνονται ήδη συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για αυτό το ζήτημα» σημείωσε.


Τέλος, ο κ. Αγραφιώτης υποστήριξε ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία, οι εργασίες για τη δημιουργία και λειτουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού θα διαρκέσουν δύο χρόνια περίπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο