Προσοχή στα τριγλυκερίδια: Αυξημένος o κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων
Νέα Υόρκη: Ισραηλινοί επιστήμονες απέδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστούν πολύ πιθανή την εμφάνιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Νέα Υόρκη: Ισραηλινοί επιστήμονες απέδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστούν πολύ πιθανή την εμφάνιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε δείγμα περίπου 11.000 ασθενών, καταδεικνύουν τη σημασία που έχει η παρακολούθηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, αφού γίνεται φανερό ότι αυτά αποτελούν έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση τόσο ελαφρών (παροδικών ισχαιμικών) όσο και μεγαλύτερης έκτασης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων(ΑΕΕ).
«Πιο επισταμένη προσοχή στην αναζήτηση ατόμων με υψηλά επιπέδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, και στα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα για τη ρύθμιση αυτού του παράγοντα κινδύνου θα μειώσει τα επεισόδια εγκεφαλικών που ταλανίζουν ασθενείς και γιατρούς» τονίζει στο Reuters o Δρ. Ντέιβιντ Τέιν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Στη μελέτη τους συμπεριέλαβαν άτομα που έπασχαν από στεφανιαία νόσο, αλλά δεν είχαν εμφανίσει ποτέ ΑΕΕ ή παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΠΙΕ).
Έπειτα από παρακολούθηση έξι έως οκτώ ετών, διαπίστωσαν ότι 487 άτομα εμφάνισαν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Aπό αυτoύς οι περισσότεροι είχαν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ οι τιμές της «καλής» χοληστερόλης (HDL) ήταν χαμηλές.
Ακόμη και όταν οι ερευνητές αναζήτησαν άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων (όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα), διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 30%, όταν συνυπήρχαν και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Καλό θα ήταν λοιπόν να διατηρούμε τα τριγλυκερίδια σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί εκτός από τα εγκεφαλικά είναι γνωστή η συσχέτισή τους και με τη στεφανιαία νόσο.
Ο Τέιν προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διαιτολόγιο με χαμηλά λιπαρά, μείωση βάρους και τακτική άσκηση, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, και ως τελευταία λύση τη χρήση αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.
health.in.gr
- Στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας ως το 2028 ο Τούχελ (pics)
- Βίλατζ Λιμπερταδόρες: Πρώτο σφύριγμα στη Δαμάστα Ηρακλείου – Απόψε στο MEGA
- Μεγάλη Εικόνα: Έρχεται στις 16 Φεβρουαρίου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ντόρα Μπακογιάννη
- Βρυξέλλες: Έφοδος της αστυνομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Εν εξελίξει έρευνα για υπόθεση πώλησης ακινήτων
- Αποθέωση για τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (pics, vid)
- 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 5 ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον από τη Γροιλανδία στον Καναδά
- Κραν Μοντανά: «Σκοτώσατε τον γιο μου, θα πληρώσετε» – Προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες του μοιραίου μπαρ
- Η Αυστραλία στους 50 βαθμούς – Ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές σημαδεύουν το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442