Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με απευθείας εισαγωγή οι ξένες μετοχές στο ΧΑΑ

Με απευθείας εισαγωγή οι ξένες μετοχές στο ΧΑΑ

Η εισαγωγή ξένων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, απευθείας, μέσω εκδόσεων μετοχών και όχι μέσω πιστοποιητικών, περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της αγοράς, όπως είπε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης.

27

Και η απευθείας εισαγωγή μετοχών εταιρειών τρίτων χωρών μέσω εκδόσεων μετοχών και όχι μέσω πιστοποιητικών, περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της αγοράς, όπως είπε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης.


Ο κ. Αλεξάκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην πόλη, μέσω του τοπικού Χρηματιστηριακού Κέντρου.


Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ομίλου της ΕΧΑΕ, τόνισε τις αλλαγές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε χρηματοοικονομική βάση, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε είδος και τη μεταφορά αξιών από τους μετόχους στην ΕΧΑΕ. Απόρροια των παραπάνω θα είναι τόσο ο έμμεσος ή άμεσος έλεγχος των εταιρειών του ομίλου, όσο και η ανταγωνιστικότερη αγορά, η οποία θα προκύψει από τα συνολικά οφέλη.


Επίσης, ο κ. Αλεξάκης μίλησε για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΑ και τη συγχώνευση αυτού με το ΧΠΑ, καθώς επίσης και την κατασκευή νέου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τις εταιρείες του ομίλου και θα μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα.


Όσο για τις διεθνείς εξελίξεις, αναφέρθηκε στην πρόταση που έγινε από πλευράς ΧΑΑ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για συνεργασία ανάμεσα στα δύο χρηματιστήρια και τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς με την ονομασία LSE – ASE South Eastern Europe Blue Chip Market, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα οφέλη τα οποία θα αποκομίσει το ΧΑΑ από μια τέτοια συνεργασία θα είναι σημαντικά λόγω του μεγάλου βεληνεκούς και της μεγάλης εκτίμησης που απολαμβάνει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου στην παγκόσμια αγορά.


Σε σχέση με τις τεχνολογικές αλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία του basket trading, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες να εκτελούν πολλές εντολές συγχρόνως.


Ο κ. Αλεξάκης ανακοίνωσε ότι στις 31 Δεκεμβρίου το ΧΑΑ δεν θα λειτουργήσει, όπως άλλωστε και οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες, παρ όλο που δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω τεχνική αλλαγή, λόγω του ότι το ΧΑΑ έχει υιοθετήσει το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2001 και, όπως είναι γνωστό, τόσο οι συναλλαγές όσο και η εκκαθάριση διενεργούνται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε αυτό.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο