Ινδία: 10.000 παιδιά δηλητηριάστηκαν από βιταμίνη Α
Γκουγαχάτι, Ινδία: Περίπου 10.000 παιδιά αρρώστησαν και ένα μικρό κορίτσι βρήκε το θάνατο στο ινδικό κρατίδιο Ασάμ, όταν τους χορηγήθηκε βιταμίνη Α ύστερα από πρωτοβουλία του ΟΗΕ προκειμένου να προστατευθούν από τύφλωση.
Γκουγαχάτι, Ινδία: Περίπου 10.000 παιδιά αρρώστησαν και ένα μικρό κορίτσι βρήκε το θάνατο στο ινδικό κρατίδιο Ασάμ, όταν τους χορηγήθηκε βιταμίνη Α ύστερα από πρωτοβουλία του ΟΗΕ προκειμένου να προστατευθούν από τύφλωση.
Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής οι βιταμίνες είχαν μολυνθεί, αλλά ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Ασάμ δήλωσε στο Reuters ότι τα παιδιά ενδέχεται να έπεσαν θύματα υπερδοσολογίας.
Την περασμένη Κυριακή 300.000 ανήλικοι κάτοικοι του Ασάμ έλαβαν δισκία βιταμίνης Α έπειτα από πρωτοβουλία της UNICEF. Λίγες ώρες μετά, εκατοντάδες από αυτούς, ηλικίας ενός έως έξι ετών, κατέφυγαν στα νοσοκομεία υποφέροντας από πυρετό, εμετούς και στομαχικές διαταραχές, ενώ ένα δίχρονο κοριτσάκι βρήκε το θάνατο στην πόλη Σιλχάρ.
Η αστυνομία πιστεύει ότι τα κρούσματα οφείλονται σε κακή «παρτίδα» της βιταμίνης, αλλά ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας δήλωσε ότι, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις δόσεις, ενώ η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στα πακέτα ήταν 2003. Ο ίδιος απέδωσε τη δηλητηρίαση σε υπερδοσολογία.
Η βιταμίνη Α θεωρείται από τους γιατρούς ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της τύφλωσης σε οικογένειες, η διατροφή των οποίων είναι φτωχή σε βιταμίνες.
Εκπρόσωπος της UNICEF δήλωσε στο Reuters ότι η ανθρωπιστική οργάνωση ελέγχει πάντα τις παρτίδες των βιταμινών.
«Καμιά φορά η χορήγηση της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η διάρροια. Αυτά όμως είναι παροδικά, σήμερα θα πρέπει να είναι ήδη καλά» τόνισε η ίδια.