Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εξοπλισμένη η Ελλάδα απέναντι στην κρίση, τονίζει ο Γιάννος Παπαντωνίου

Εξοπλισμένη η Ελλάδα απέναντι στην κρίση, τονίζει ο Γιάννος Παπαντωνίου

«Αυτή η κυβέρνηση, έχει εξοπλίσει τη χώρα, ώστε να αντισταθεί σε οποιαδήποτε κρίση», τόνισε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κυκλοφορία του ευρώ.

27

«Αυτή η κυβέρνηση, έχει εξοπλίσει τη χώρα, ώστε να αντισταθεί σε οποιαδήποτε κρίση», τόνισε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κυκλοφορία του ευρώ.

Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία έξι χρόνια με την ευρωπαϊκή:


«Το πρόβλημα είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη σχέση αυτή, ώστε στο τέλος της δεκαετίας, να είμαστε στο 100% του ευρωπαϊκού μέσου όρου», σημείωσε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις ενδεχόμενες επιπτώσεις του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ:


«Θα υπάρξει σοκ από τα τρομοκρατικά γεγονότα, αλλά, εάν η αμερικανική απάντηση δεν προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδειχθεί σύνεση, δεν πρόκειται να επηρεαστούν μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο τέλος του 2002, θα υπάρξει τάση αποκατάστασης των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».


«Όποια κάμψη και αν υπάρξει στο ρυθμό ανάπτυξης, και λίγο να πέσουμε εμείς, πάλι θα κρατήσουμε τη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενδεχομένως μάλιστα, να τη διευρύνουμε», υποστήριξε, για να τονίσει ότι «αυτή η κυβέρνηση, έχει εξοπλίσει τη χώρα, ώστε να αντισταθεί σε οποιαδήποτε κρίση».


Αξίζει επίσης να σημειωθεί, η έμφαση του κ. Παπαντωνίου στο ότι, κατά τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, η κυβέρνηση απέφυγε τον πειρασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αλλά αντίθετα, «στρογγυλοποιεί προς τα κάτω όλους τους φόρους».


Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε δια των εκπροσώπων της Αδάμ Ρεγκούζα και Γιώργου Αλογοσκούφη, ότι το υπερψηφίζει, καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Οι βουλευτές της ΝΔ πάντως, επέκριναν την κυβέρνηση για ελλειπή ενημέρωση του ελληνικού λαού, ενώ επίσης θεώρησαν υπερβολικά μεγάλο το διάστημα ανοχής των δέκα ετών, (1/3/2012) που δίνεται στους κατόχους των παλαιότερων τραπεζογραμματίων, προκειμένου να τα εξαργυρώσουν σε ευρώ, κάτι που, κατά τη γνώμη τους, ενδεχομένως να οδηγήσει και σε φαινόμενα κερδοσκοπίας.


Επικριτικός υπήρξε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, αντικρούοντας τον κ. Παπαντωνίου στον ισχυρισμό του ότι οι φόροι στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω, επικαλούμενος το παράδειγμα του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο οποίος αυξάνεται κατά 500 δραχμές.


Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προεισπράττει τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους από φέτος, ενώ εξυπηρετεί τις τράπεζες, προεφοδιάζοντάς τις άτοκα με ευρώ.


Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τόνισε ότι η αναπροσαρμογή του φόρου στο πετρέλαιο, δεν υπήρξε στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά ήταν αναγκαία, καθώς ο σχετικός φόρος στην Ελλάδα ήταν ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Σχετικά δε, με το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας των τραπεζών από τα κεφάλαια που θα προεισπραχθούν, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι το ζήτημα ρυθμίζεται προς όφελος των δανειοληπτών, από σχετική σύμβαση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο