Το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος παρουσίασε ο Γ.Παπαντωνίου
Το σχέδιο νόμου για την κυκλοφορία του ευρώ και τις επικοινωνιακές δράσεις του τελευταίου τριμήνου του 2001 παρουσίασε την Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο.
Το σχέδιο νόμου για την κυκλοφορία του ευρώ και τις επικοινωνιακές δράσεις του τελευταίου τριμήνου του 2001 παρουσίασε την Τετάρτη στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο.
Το σχέδιο νόμου χωρίζεται σε τρεις ενότητες:
Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τα άρθρα 1-8 και αναφέρεται στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στα θέματα που αφορούν στη φυσική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ.
Στη δεύτερη ενότητα ρυθμίζονται φορολογικά θέματα και στην τρίτη θέματα που αφορούν στα αμοιβαία κεφάλαια και στη χρηματιστηριακή νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά τις ενημερωτικές δράσεις για το ευρώ, η τρίτη φάση του προγράμματος θα καλύψει το τελευταίο τρίμηνο του 2001, με στόχο την πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την εισαγωγή και τη φυσική κυκλοφορία του νομίσματος. Έμφαση στην ενημέρωση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες των πολιτών, στις απομακρυσμένες περιοχές και σε μαθητές.
Η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την εξειδίκευση της διαφημιστικής προβολής του ευρώ για τη γ φάση, έχει ξεκινήσει, η προθεσμία υποβολής προσφορών έληξε στις 27 Αυγούστου και σύντομα θα ανοιχτούν οι φάκελοι προσφορών, ώστε να επιλεγεί ο τελικός ανάδοχος.
Εξάλλου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα συνεχίσει τη παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού για το ευρύ κοινό, αλλά και θα επιχορηγηθούν διάφοροι συλλογικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενημερωτικές καμπάνιες για το ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας (χωρίς χρέωση), την οποία μπορεί να καλεί κάθε ενδιαφερόμενος στον αριθμό 0800-20021.
Αυστηρότατες κυρώσεις θα επιβάλλονται σε όσους αισχροκερδούν και κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών κυκλοφορίας του ευρώ. Στη «μάχη» για τη διατήρηση των τιμών υπέρ των καταναλωτών θα πάρουν μέρος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία είναι οικονομικά εγκλήματα.
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν πρέπει να εκδίδονται από τώρα και στο εξής μεταχρονολογημένες επιταγές σε δραχμές για μετά την 1η Ιανουαρίου 2002 και ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών να μετατρέψουν τις όποιες μεταχρονολογημένες επιταγές από δραχμές σε ευρώ.
Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν θα χρειαστεί να μετατρέψουν όλοι οι πολίτες τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου που διαθέτουν σε όψεως για να προμηθευτούν μπλοκ επιταγών σε ευρώ. Σημειώνεται ότι, αν επιτευχθεί αυτό, θα λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με την άρνηση των τραπεζών να προμηθεύουν τους πελάτες τους με μπλοκ επιταγών σε ευρώ, όταν διαθέτουν λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στους δεσμούς της χώρας με το εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Είπε σχετικά ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αποδοχής των Ελλήνων πολιτών για το ευρώ, αλλά ότι τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα γιατί η δραχμή έχει συνδεθεί και με την καλή πορεία της οικονομίας και με την κακή. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μεταξύ άλλων και ειδική εκδήλωση «αποχαιρετισμού» της δραχμής στις 28 Φεβρουαρίου του 2002.