Υπόλογη η βρετανική βιομηχανία κρέατος για τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ.
Λονδίνο: Η βιομηχανία τροφίμων της Βρετανίας κατηγορείται ότι από το 1980 απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες που αφορούσαν στον υπολογισμό του κινδύνου που διατρέχουν οι καταναλωτές να προσβληθούν από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. (vCJD)
Λονδίνο: Η βιομηχανία τροφίμων της Βρετανίας κατηγορείται ότι από το 1980 απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες που αφορούσαν στον υπολογισμό του κινδύνου που διατρέχουν οι καταναλωτές να προσβληθούν από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. (vCJD)
Η θανατηφόρος νόσος πλήττει τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος από αγελάδες που πάσχουν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.
H Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια (Seac) προσπαθεί τώρα να υπολογίσει την ποσότητα του μολυσμένου κρέατος που έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα των ανθρώπων, ενώ ανησυχία προκαλεί και η εκτίμησή της ότι ποσότητες επικίνδυνου κρέατος έχουν καταλήξει στα σχολικά γεύματα.
Μολονότι η Seac δεν έχει αποδείξεις επ’ αυτού, καθώς οι εταιρείες δεν δίνουν επαρκή στοιχεία, ο ισχυρισμός ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά θύματα της νόσου είναι νεαρής ηλικίας.
Εξάλλου, η Υπηρεσία Ποιότητας Τροφίμων (Food Standards Agency) που ξεκινά μια νέα έρευνα με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες από τις βιομηχανίες τροφίμων για την παραγωγή «κρέατος που έχει παραχθεί μηχανικά» (το οποίο θεωρείται και το πιο επικίνδυνο), συναντά πολλά εμπόδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις κορυφαίοι επιστήμονες αγανάκτησαν τόσο από τις αποτυχημένες προσπάθειες συλλογής στοιχείων, ώστε εξαπέλησαν δριμεία επίθεση ενάντια στη βιομηχανία κρέατος κατά τη διάρκεια προγράμματος του BBC.
Το παραγόμενο με μηχανικό τρόπο κρέας αποτελείται από υπολείμματα κρέατος που μένουν στο κουφάρι, αφότου έχουν αφαιρεθεί τα κύρια κομμάτια. Εάν αυτό στη συνέχεια πιεστεί, μοιάζει με κιμά και χρησιμοποιείται για τη διόγκωση των κρεάτων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μικρά τμήματα νωτιαίου μυελού -το πιο επικίνδυνο τμήμα της αγελάδας- να βρεθούν σε αυτού του είδους το κρέας.
Η βιομηχανία κρέατος, με τη σειρά της, υποστηρίζει ότι δεν αρνείται να δώσει στοιχεία, αλλά ότι αυτά έχουν χαθεί.
Μέχρι σήμερα 100 άτομα έχουν πεθάνει στη Βρετανία από τη νόσο. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον αριθμό των προσβεβλημένων ατόμων, καθώς δεν είναι γνωστό για πόσο η νόσος παραμένει μη ανιχνεύσιμη πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.
Σύμφωνα με το BBC, η νέα έρευνα της υπηρεσίας ποιότητας τροφίμων θα ξεκινήσει αυτόν το μήνα και θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με άτομα που δούλευαν στη βιομηχανία κρέατος στη δεκαετία του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.