Στο Κιλκίς το πρώτο κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στην Ελλάδα
Αθήνα: Την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αγελάδα στο Κιλκίς επιβεβαίωσε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια, ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το κρέας του ζώου δεν έχει διατεθεί στην αγορά και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Αθήνα: Την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αγελάδα στο Κιλκίς επιβεβαίωσε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια, ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το κρέας του ζώου δεν έχει διατεθεί στην αγορά και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Η αγελάδα, ηλικίας πέντε ετών, είχε μεταφερθεί μαζί με 34 ακόμα ζώα σε σφαγείο στις Σέρρες, όπου μετά τη σφαγή εξετάστηκε εργαστηριακά και διαπιστώθηκε η ύπαρξη της νόσου. Τα υπόλοιπα 34 ζώα, καθώς και άλλες 100 αγελάδες και 46 μοσχάρια που εκτρέφονταν στην ίδια κτηνοτροφική μονάδα στην Ποντοηράκλεια του νομού Κιλκίς θανατώθηκαν και αποτεφώθηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Ο υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι το κρέας του ζώου δεν έχει διατεθεί στην αγορά, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το γάλα της αγελάδας καθώς, όπως είπε, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του γάλακτος.
Ο κ. Ανωμερίτης επισήμανε με έμφαση την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που γίνονται σε όλη τη χώρα για τη διερεύνηση τυχόν κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι από την 1.1.2001 μέχρι και τις 30.6.2001 έχουν εξεταστεί στην Ελλάδα συνολικά 6.703 δείγματα και έχουν βρεθεί όλα αρνητικά, εκτός από το κρούσμα που έγινε γνωστό σήμερα.
health.in.gr
- Λάρισα: Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία μετά την καταγγελία της αδελφής του ότι την απείλησε
- Oι λεπτομέρειες για το «χρυσό» deal του Παναθηναϊκού με τον Χέιζ-Ντέιβις
- Γιώργος Μαζωνάκης: Πότε παίρνει εξιτήριο – γιατί έχει προστασία έξω από το δωμάτιο του
- Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα τρία άτομα για τη δολοφονία 40χρονου
- Πόλο: Τη Δευτέρα η κλήρωση του Ολυμπιακού
- Live: Ένταση με το καλημέρα στη Βουλή για τις ΣΣΕ στη σκιά των αποκαλύψεων για Παναγόπουλο
- Τσικνοπέμπτη χωρίς delivery: Απεργία στην efood
- Βουλή: Τροπολογία για τις Συλλογικές Συμβάσεις κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Τι αναφέρει για τη διαιτησία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442