Η αμερικανική οικονομική επιβράδυνση δεν θα πλήξει την Ευρώπη
Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας πιθανότατα δεν θα πλήξει τις οικονομίες της ευρωζώνης, δήλωσε τη Δευτέρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το επόμενο τρίμηνο.
Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας πιθανότατα δεν θα πλήξει τις οικονομίες της ευρωζώνης, δήλωσε τη Δευτέρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το επόμενο τρίμηνο.
«Το συνολικό επίπεδο εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη έχει παραμείνει υψηλό» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. «Προς το παρόν -προσέθεσε- δεν υπάρχουν σημάδια ότι η επιβράδυνση στις ΗΠΑ έχει διαχυθεί στην ευρωζώνη».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αντανακλώντας τα σχόλια που έκανε την περασμένη Πέμπτη, ο Ντούιζενμπεργκ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός ίσως να μην υποχωρήσει κάτω από το 2% τους προσεχείς μήνες. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στο 4,75%.
Έτσι, η πολιτική που ακολουθεί έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς εξελίξεις, με τις κεντρικές τράπεζες να σπεύδουν να μειώσουν το κόστος του χρήματος, έπειτα από τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 1% τον Ιανουάριο.
Αναφερόμενος έμμεσα στους επικριτές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Ντούιζενμπεργκ τόνισε ότι «τα επιτόκια στην ευρωζώνη είναι χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι νομισματικές συνθήκες δεν αποτελούν με κανέναν τρόπο τροχοπέδη στην ανάπτυξη.»
Σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «για φέτος και την επόμενη χρονιά παραμένουν θετικές», καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να έχει σχετικά μικρή επίδραση στους «12», οι οποίοι εξάγουν μόλις το 13% των προϊόντων τους στις ΗΠΑ.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο στόχος για ανάπτυξη της τάξεως του 3% φέτος στην ευρωζώνη μπορεί να διατηρηθεί, μολονότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο είναι διατεθειμένη να συμβάλει σε αυτό είναι η «συγκράτηση της σταθερότητας των τιμών».
Η επόμενη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι στις 15 Μαρτίου και -όπως είπε ο Ντούιζενμπεργκ- «αναμένει ενδείξεις», προτού αποφασίσει την επόμενη κίνησή της στο μέτωπο των επιτοκίων. Κίνηση, που βάσει των προσδοκιών της αγοράς, θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του επόμενου τριμήνου.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.