Ελπίδες για την τοποθέτηση του Ντερβίς στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας
Μικρή ανάκαμψη σημείωσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, λόγω της αισιοδοξίας που έχει δημιουργήσει η πιθανή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς, στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Μικρή ανάκαμψη σημείωσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, λόγω της αισιοδοξίας που έχει δημιουργήσει η πιθανή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς, στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Την Παρασκευή η ισοτιμία λίρας – δολαρίου στη διατραπεζική αγορά όψεως διαμορφωνόταν στις 910.000 λίρες ανά δολάριο, ενώ η τιμή αναφοράς της Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη ήταν 915.708 λίρες ανά δολάριο. Η νέα ισοτιμία της λίρας αντανακλά υποτίμηση 24% του τουρκικού νομίσματος από την ισοτιμία που είχε διαμορφωθεί στο πλαίσιο του συστήματος ελεγχόμενων ισοτιμιών.
Οι επενδυτικοί κύκλοι προσδοκούν πως η ανάληψη των ηνίων του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από τον Τούρκο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αυξήσει τις πιθανότητες να υπάρξει γρήγορη έξοδος από την κρίση, καθώς ο Κεμάλ Ντερβίς θα έχει ρόλο – κλειδί στην εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Πάντως, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος βρίσκεται από την Πέμπτη σε επαφή με εκπροσώπους του κυβερνητικού συνασπισμού, αποποιήθηκε το χαρακτηρισμό του «σωτήρα» της οικονομίας που του απέδωσαν τα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι ένα πρόσωπο δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, καθώς σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ομαδικό έργο.
Όπως τόνισαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι λεπτομέρειες της νέας οικονομικής πολιτικής δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το τέλος της θρησκευτικής εορτής που διαρκεί επτά ημέρες και ξεκινά το Σάββατο.
Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα Μilliyet ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, ο στόχος για πληθωρισμό έως 12% το 2001 μπορεί να αναθεωρηθεί έως το 25% μετά την υποτίμηση της λίρας.
Ο κ. Γιλμάζ διευκρίνισε ότι η κατάσταση στις αγορές δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, και προέβλεψε ότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν για δύο μήνες ακόμη.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.