Σταθερή η ανεργία, υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού το Δεκέμβριο
Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,2%, ενώ οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,8% το Δεκέμβριο, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνονται.
27
Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,2%, ενώ οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,8% το Δεκέμβριο, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνονται.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μολονότι η ανεργία έχει υποχωρήσει από το μεταπολεμικό ιστορικό υψηλό επίπεδο του 12,6% -στο οποίο είχε ανέλθει τον Ιούνιο του 1997, όταν ο Λιονέλ Ζοσπέν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός- παραμένει διπλάσια από ό,τι στις ΗΠΑ και πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης (8,8%).
Ο Ζοσπέν έχει υποσχεθεί την πλήρη απασχόληση έως το 2010 και υπολογίζει στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ώστε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2002.
Οι άνεργοι στη χώρα μειώθηκαν κατά 19.000 στα 2,4 εκατομμύρια άτομα, καθώς η κυβερνητική πρωτοβουλία για το 35ωρο υπολογίζεται ότι συνέβαλε στη δημιουργία ή τη διατήρηση 251.915 θέσεων εργασίας μέχρι σήμερα.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν με μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό το Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 4,7%.
Η τιμή του Μπρεντ έχει μειωθεί κατά 21% από τα μέσα Νοεμβρίου, γεγονός που σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του ευρώ έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση του κόστους του πετρελαίου και των άλλων εισαγόμενων προϊόντων. Αυτό έχει αποτρέψει τις επιχειρήσεις από το να αυξήσουν τις τιμές ή να συρρικνώσουν τα περιθώρια κέρδους.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη ίσως «πείσει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση στους δρόμους: Χάος στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας
- Ναυάγιο στη Χίο: Σε κάθε επιχείρηση οι κάμερες πρέπει να είναι ανοιχτές – Τι λέει εν αποστρατεία Ναύαρχος του Λιμενικού
- Ώρα μεταλλίου για την Εθνική: Κοντράρεται για το χάλκινο με την Ιταλία
- Ουκρανία: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι τριμερείς συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι – «Έχει σημειωθεί πρόοδος»
- Δάνεια νόμου Κατσέλη: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση στον Άρειο Πάγο για τους τόκους
- Τι αποφάσισαν οι Μιλγουόκι Μπακς για το μέλλον του Γιάννη Αντετοκούνμπο (vid)
- Κρήτη: Συνελήφθη 13χρονος που ξυλοκόπησε συμμαθητή του
- Τι είδε ο Νιλ Άρμστρονγκ κατά την προσελήνωσή του στο φεγγάρι το 1969; Η θεωρία συνωμοσίας που λάτρεψε το διαδίκτυο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442