Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Εξαγορά μαμούθ της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange από τη France Telecom

Εξαγορά μαμούθ της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange από τη France Telecom

Η France Telecom επιβεβαίωσε την Τρίτη την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange από τη Vodafone AirTouch, αντί του ποσού των 25,1 δισ. λιρών (14 τρισ. δρχ.).

Η France Telecom επιβεβαίωσε την Τρίτη την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange από τη Vodafone AirTouch, αντί του ποσού των 25,1 δισ. λιρών (14 τρισ. δρχ.).

Η Vodafone προχώρησε στην πώληση της Orange, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξαγορά της γερμανικής Mannesmann AG.


Εκτός του ποσού που θα καταβάλει η France Telecom για την εξαγορά, θα αναλάβει και το χρέος της Orange, το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. λίρες (1 τρισ. δρχ. περίπου). Επιπλέον, η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα προχωρήσει στη λήψη δανείου, προκειμένου να καταβάλει το ποσό των 4,1 δισ. στερλινών (2,3 τρισ. δρχ.) για τη βρετανική άδεια κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (UMTS), την οποία έχει ήδη εξασφαλίσει η Orange.


Η France Telecom θα συγκεντρώσει τις δραστηριότητες της Orange με το δικό της δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία και στο εξωτερικό (Itineris) σε μία νέα εταιρεία, η οποία θα ονομάζεται New Orange και θα έχει επικεφαλής το σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Orange, Χανς Σνουκ.


Η New Orange θα εισαχθεί στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, Παρισιού και Νέας Υόρκης μέχρι το τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του 2001. Μέχρι τότε, αναμένεται ότι θα έχει αποκτήσει 30 εκατομμύρια συνδρομητές και έσοδα 4,9 δισ. στερλινών (2,73 τρισ. δραχμές) το χρόνο.


Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Vodafone AirTouch θα αποκτήσει έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της France Telecom σε ποσοστό λίγο μικρότερο του 10%. Η δε συμμετοχή του γαλλικού κράτους στη France Telecom, θα συρρικνωθεί στο 54%, από το 61%, σήμερα.


Παρ όλα αυτά, η Vodafone δεν επιθυμεί να παραμείνει μέτοχος της France Telecom επί μακρόν όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας την Τρίτη. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της France Telecom, Μισέλ Μπον, η εταιρεία δεσμεύεται να εξαγοράσει το ποσοστό συμμετοχής της Vodafone AirTouch εντός της επομένης διετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο