1

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών, το βράδυ της Πέμπτης, ο Ανδρέας Παρίδης. Ο μεγάλος Ελληνας αρχιμουσικός, που συνέδεσε το όνομά του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Λυρική Σκηνή, γεννήθηκε το 1914 στην Πάτρα.

Μετά τις μουσικές σπουδές του, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σολίστ πιάνου και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών το 1939. Το 1951 αναλαμβάνει γενικός διευθυντής της ΚΟΑ. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία Αγίας Καικιλίας της Ρώμης και επί σειρά ετών γενικός διευθυντής της Λυρικής.


Η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της χώρας μας, με αποτέλεσμα να διευθύνει τις πιο φημισμένες ορχήστρες σε Αμερική, Σοβιετική Ενωση, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία κ.ά.


Συνεργάστηκε με διάσημους καλλιτέχνες (Α.Ρουμπινστάιν, Κ.Μπεργκόντσι) και συνθέτες (Μ.Θεοδωράκης).


Ξεχωριστές στιγμές της πορείας του θεωρούνται ο Οθέλλος και η Αϊντα (ΕΛΣ, 1965) καθώς και η πρώτη εκτέλεση της Πρώτης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη (ΚΟΑ, 1955).


Ο Α.Παρίδης τιμήθηκε για το έργο και την προσφορά του, μεταξύ άλλων, από τη Γιουγκοσλαβία (Ανώτερος Ταξιάρχης) και την Ιταλία (Ταξιάρχης Αξίας).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο