Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται ημέρα γκαντεμιάς;
Το 2026 φέρνει όχι μία αλλά τρεις Παρασκευές και 13, αναζωπυρώνοντας θρύλους για κακοτυχία. Από τον Μυστικό Δείπνο έως τους Ναΐτες Ιππότες, η ημερομηνία κουβαλά βαριά ιστορία και δεισιδαιμονίες.
Η περίφημη «Παρασκευή και 13» επιστρέφει το 2026, κουβαλώντας – για όσους πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες – το γνώριμο φορτίο κακοτυχίας.
Και σαν να μην έφτανε μία, φέτος το ημερολόγιο επιφυλάσσει τρεις τέτοιες συμπτώσεις: η 13η ημέρα του μήνα θα συμπέσει με Παρασκευή τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο.
Η πιο διαδεδομένη ερμηνεία για τη φήμη της ημερομηνίας έχει θρησκευτικές ρίζες. Στον Μυστικό Δείπνο παρευρέθηκαν 13 πρόσωπα – ο Ιησούς Χριστός και οι 12 μαθητές του – το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, λίγο πριν από τη Σταύρωση. Η παρουσία του Ιούδα Ισκαριώτη, που θεωρείται ο προδότης, συνέδεσε τον αριθμό 13 με την ατυχία.
Απέναντι στο «τέλειο» 12 – που συμβολίζει, μεταξύ άλλων, τους μήνες του έτους – το 13 έμεινε στη λαϊκή φαντασία ως αριθμός ανισορροπίας και δυσαρμονίας.

Η αιματηρή Παρασκευή του 1307
Η κακή φήμη της ημέρας ενισχύθηκε και από ένα δραματικό ιστορικό γεγονός: στις 13 Οκτωβρίου 1307, που έπεφτε Παρασκευή, ο βασιλιάς Φίλιππος Δ΄ της Γαλλίας διέταξε τη σύλληψη εκατοντάδων Ναϊτών Ιπποτών.
Το τάγμα βρέθηκε στο στόχαστρο ύστερα από πιέσεις του πάπα Κλήμη Ε΄ και καταγγελίες ενός πρώην μέλους του. Οι κατηγορίες – ότι οι νεοσύλλεκτοι εξαναγκάζονταν να βεβηλώνουν τον σταυρό και να απαρνιούνται τον Χριστό – δεν αποδείχθηκαν ποτέ ουσιαστικά, ωστόσο αποτέλεσαν ιδανικό άλλοθι για τον μονάρχη, ο οποίος χρωστούσε μεγάλα ποσά στους Ναΐτες.
Πολλοί ιππότες βασανίστηκαν, «ομολόγησαν» και τελικά κάηκαν στην πυρά στο Παρίσι. Ο Μέγας Μάγιστρος Ζακ ντε Μολέ εκτελέστηκε μπροστά από την Παναγία των Παρισίων και, σύμφωνα με τον θρύλο, λίγο πριν πεθάνει καταράστηκε όσους τους καταδίωξαν.
Η παράδοση θέλει από τότε κάθε Παρασκευή και 13 να κουβαλά τη σκιά εκείνων των γεγονότων.

Φοβίες και τοπικές παραλλαγές
Ο αδικαιολόγητος φόβος για την ημερομηνία έχει μάλιστα και όνομα: paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).
Ωστόσο, δεν είναι παντού η ίδια ημέρα «καταραμένη». Στην Ελλάδα και σε πολλές ισπανόφωνες χώρες, το κακόφημο ραντεβού είναι η Τρίτη και 13, ενώ στην Ιταλία η πιο γρουσούζικη ημερομηνία θεωρείται η Παρασκευή και 17.
Και βέβαια, η λίστα της κακοτυχίας δεν σταματά εκεί: μαύρες γάτες που περνούν μπροστά σου, σπασμένοι καθρέφτες, σκάλες που δεν πρέπει να διασχίσεις από κάτω, ανοιχτές ομπρέλες μέσα στο σπίτι ή ακόμη και η αναφορά του «σκωτσέζικου έργου» του Σαίξπηρ μέσα σε θέατρο εξακολουθούν να τροφοδοτούν μικρές και μεγάλες προλήψεις.
*Mε πληροφορίες από: Independent
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442