Το «bonus» του ΕΝΦΙΑ στις ασφάλειες κατοικιών
Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ φέρνει ιδιαίτερη δυναμική στην ασφαλίσεις κατοικιών για κινδύνους από καιρικά φαινόμενα και σεισμό
Ανοδική πορεία καταγράφει η ασφάλιση κατοικιών στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία αποτυπώνει την εξέλιξη του αριθμού των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και την πρόοδο στη μείωση του κενού προστασίας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι οι προϋποθέσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έδωσαν σημαντική δυναμική στις ασφαλίσεις για καιρικά φαινόμενα και σεισμό, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση.
Το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης επί του συνόλου των κατοικιών της χώρας διαμορφώνεται στο 19,8%
Τι δείχνει η έρευνα της ΕΑΕΕ
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών που βρίσκονταν σε ισχύ στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 ανήλθαν σε 1.304.067, σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη καταγραφή της 30ής Ιουνίου 2025.
Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης επί του συνόλου των κατοικιών της χώρας διαμορφώνεται στο 19,8%, με τη συμμετοχή 25 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που καλύπτουν το 98,5% της παραγωγής στον κλάδο Περιουσίας.
Αύξηση καταγράφεται και στα συμβόλαια με κάλυψη κτιρίου, τα οποία ανήλθαν σε 1.130.266, ενισχυμένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, με το αντίστοιχο ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης να φθάνει στο 17,1%.
Η δυναμική λόγω…ΕΝΦΙΑ
Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι ασφαλίσεις κατοικιών που καλύπτουν κινδύνους από καιρικά φαινόμενα και σεισμό, οι οποίες εμπίπτουν στις προϋποθέσεις για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ. Οι συγκεκριμένες καλύψεις αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, ανεβάζοντας τη συμμετοχή τους στο σύνολο των ασφαλιστηρίων με κάλυψη κτιρίου στο 69,6%, από 67,7% τον Ιούνιο του 2025.
Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι ασφαλίσεις κατοικιών που καλύπτουν κινδύνους από καιρικά φαινόμενα και σεισμό
Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμβόλαια ασφάλισης περιουσίας εμπλουτίζονται σταδιακά με το πλήρες φάσμα καλύψεων για καταστροφικά γεγονότα που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Στην έρευνα της ΕΑΕΕ συμμετείχαν 25 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν το 98,5% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας. Σημειώνεται ότι η έρευνα της ΕΑΕΕ ξεκίνησε πιλοτικά το 2023 με πρώτη ημερομηνία αποτίμησης του πλήθους ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικιών σε ισχύ την 30η Ιουνίου 2023 κι έκτοτε επαναλαμβάνεται με μικρές βελτιώσεις ανά τρίμηνο.

Πηγή: ot.gr
- Ο Μικ Τζάγκερ έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο το 1976, σύμφωνα με τη νέα βιογραφία των Rolling Stones
- Χανιά: Η στιγμή που οδηγός ΙΧ χάνει τον έλεγχο και «καρφώνεται» σε σταθμευμένα αυτοκίνητα
- Ρουμάνοι: «Κάνει σκέψεις αποχώρησης ο Ραζβάν Λουτσέσκου»
- «Εδώ βρίσκεται ο λόγος που έκανα ότι έκανα» – Τι γράφουν τα σημειώματα που άφησε ο 89χρονος που τραυμάτισε 5 άτομα
- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κοινότητα Αμπελώνα από τον Δήμο Πύργου
- Markos by Night: Το γέλιο επιστρέφει και αυτό το Σάββατο
- Το προφίλ του 89χρονου που τραυμάτισε 5 άτομα σε δύο διαφορετικά σημεία της Αθήνας
- Πηγές της Περιφέρειας υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόθεση τα Προσφυγικά να επιστραφούν ως χώροι κοινωνικής κατοικίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442