Αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας για τους ισχυρισμούς της Λιβύης
«Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Λιβύης στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας.
Δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ η ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, σχετικά με τις αιτιάσεις της Λιβύης εις βάρος της Ελλάδας. Η ρηματική διακοίνωση κατατέθηκε από την Αθήνα στις 5 Αυγούστου και ήρθε σε απάντηση της λιβυκής ρηματικής διακοίνωσης στα Ηνωμένα Εθνη, στην οποία γινόταν λόγος για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου. Μάλιστα, αμφισβητούσαν ανοιχτά την ελληνική θέση για τη μέση γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Οι ισχυρισμοί της λιβυκής κυβέρνησης στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας.
Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι ισχυρισμοί της Λιβύης
Προς τις αιτιάσεις της Λιβύης και ειδικότερα της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ότι δηλαδή η Ελλάδα παραβίασε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης, η Αθήνα με τη ρηματική διακοίνωσή της, απαντά πως τα οικόπεδα που έχουν προκηρυχθεί για έρευνες νοτίως της Κρήτης είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής ΑΟΖ και συνεπώς βρίσκονται αποκλειστικά εντός περιοχών της δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «και δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης».
Ετσι, τονίζει πως απορρίπτει «στο σύνολό τους τους ισχυρισμούς που προβάλλει η πλευρά της Λιβύης», και επισημαίνει ότι «οι ισχυρισμοί της λιβυκής πλευράς, όπως αντανακλώνται στην προαναφερθείσα ρηματική διακοίνωση, σχετικά με τις ανωτέρω υπεράκτιες περιοχές είναι αβάσιμοι, στερούνται οποιασδήποτε νομικής βάσης και αγνοούν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας και των πόρων της στις εν λόγω περιοχές».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ.
- Όλα όσα χαρίζουν οι φράουλες στον οργανισμό μας
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Δικαστήρια σε τρία μέτωπα στριμώχνουν την κυβέρνηση
- Χειροκρότημα: 15.700 θεατές στην «Ειρήνη» των Καραθάνου- Δεληβοριά στην Επίδαυρο – Νέοι σταθμοί περιοδείας
- Τα social media κατέστρεψαν τον κινηματογράφο; Οι ταινίες δύο ωρών κουράζουν τη νέα γενιά
- Το τρίπτυχο της στεγαστικής κρίσης: Αγορά, ενοικίαση και κατασκευή ακινήτων στα ύψη
- Η νέα αρχιτεκτονική της απασχόλησης: Από τους αυτόνομους αλγόριθμους στην αναγέννηση των soft skills
- «Δεν τα χρειάζομαι αν με κάνουν να νιώθω άσχημα»: Για τον Weird Al τα χρήματα δεν έχουν καμία σημασία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις












![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442