Ζουρνάδες, χοροί και άλματα πάνω από φωτιές στην Αθήνα για τον Κλήδονα
Με ιδιαίτερα ενθουσιώδη διάθεση τελέστηκε και φέτος ο εορτασμός του Κλήδονα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός στον φετινό εορτασμό του Κλήδονα, ενός από τα πιο διαδεδομένα και παλιά έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού.
Όσοι παρευρέθηκαν γιόρτασαν με χορούς, πολύ ποτό και άλματα πάνω από τις φλόγες.
Το έθιμο του Κλήδονα
Η λέξη «Κλήδονας» προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «κλήδων», η οποία σημαίνει οιωνός ή μαντικός ήχος. Γι’ αυτό σύμφωνα με την παράδοση, κατά το έθιμο του Κλήδονα πιστευόταν ότι αποκαλύπτεται η ταυτότητα του συζύγου στις άγαμες κοπέλες. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, ενώ προέρχεται από την αρχαιότητα και έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι εμάς σήμερα.
Οι συμβολισμοί και το μαγικοθρησκευτικό περιεχόμενο του δρώμενου έχει πλέον περιοριστεί και αντ’ αυτού κυριαρχεί το καθαρά θεατρικό και φολκλορικό στοιχείο.
Μια από τις περιοχές που συμμετείχαν στον εορτασμό του Κλήδονα ήταν και η Ακαδημία Πλάτωνος στον Κολωνό. Εκεί, με διοργάνωση της Περπερούνας και της Λαϊκής Συνέλευσης της περιοχής, στήθηκε μία μεγάλη γιορτή με ζουρνάδες και κρουστά, από τους Athens Zurni Ensemble αλλά και άλλους μουσικούς.

Από τις 21:30 είχε ανάψει η μεγάλη φωτιά στο κέντρο, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας είχαν στήσει στρωματσάδα, ενώ δεκάδες συμμετείχαν στον χορό.

«Τώρα ήρθε η ώρα να πηδήξετε» είπε περιπαικτικά ένας εκ των μουσικών, με τους παρευρισκόμενους να ξεκινάνε τα άλματα πάνω από τη φωτιά, που γίνονται καθώς, κατά την παράδοση, φέρνουν υγεία και καλοτυχία.
Η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το έθιμο εορτάστηκε και στην Καισαριανή, όπου ενήλικες και παιδιά αναμετρήθηκαν με την φωτιά.

Φωτογραφίες από τον εορτασμό του εθίμου του Κλήδονα στην Καισαριανή: EUROKINISSI
- Γιατί το Πεκίνο δεν μπορεί να πιέσει την Τεχεράνη
- ΝΔ: Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος – Αντικαθιστά τον Μακάριο Λαζαρίδη
- Άρης: Συνάντηση του Ρίτσαρντ Σιάο με τον Νίκο Ζήση στην Αθήνα για θέματα της ΚΑΕ
- Η Βικτόρια Μπέκαμ σπάει τη σιωπή της για τη ρήξη στην οικογένειά της
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Αίγιο – Επιχειρεί μεγάλη δύναμη
- Ο θολός Απρίλιος, η «καλή» και η «κακή» αφρικανική σκόνη και τα επεισόδια που αυξάνονται
- Allbirds: Γνωστή εταιρεία υπόδησης αφήνει τα παπούτσια για την τεχνητή νοημοσύνη και… εκτινάχθηκε η μετοχή της
- Κρήτη: Χειμερινός κολυμβητής εντοπίστηκε νεκρός σε σπηλιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442