Πέμπτη 24 Απριλίου 2025
weather-icon 21o
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Συγκρότησε αντιπροσωπεία που θα αναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Συγκρότησε αντιπροσωπεία που θα αναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Στενοί συνεργάτες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκρότησε μια «αντιπροσωπεία» ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» με τη Ρωσία, με βάση διάταγμα που δόθηκε σήμερα Σάββατο στη δημοσιότητα.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Πούτιν για το ότι δεν έχει υπάρξει εκεχειρία

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της προεδρίας Πάβλο Παλίσα θα μετέχουν σε αυτήν την επιτροπή που θα συζητά με τους «διεθνείς εταίρους» της Ουκρανίας.

Οι τέσσερις αξιωματούχοι αποτελούσαν την ουκρανική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις που είχε την Τρίτη το Κίεβο στη Σαουδική Αραβία με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέληξαν σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία – «Περίπλοκο» το εδαφικό ζήτημα, ζητά να συζητηθεί αργότερα

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο ο Ζελένσκι κατηγόρησε ωστόσο τη Μόσχα ότι καθυστερεί τις συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 30 ημερών, με στόχο να ενισχύσει προηγουμένως τη θέση της στα πεδία των μαχών. Οι Ρώσοι «θέλουν μια πιο ισχυρή θέση πριν από την εκεχειρία. Η καθυστέρηση στη διαδικασία συνδέεται με το γεγονός ότι (…) θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «περίπλοκο» το εδαφικό ζήτημα και είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Τόνισε όμως ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικά τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συζήτησαν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους αξιωματούχους στις πρόσφατες συνομιλίες τους στη Μόσχα.

Νέα πυρά κατά του Πούτιν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή δεν συμφώνησε με την πρόταση για εκεχειρία μετά από τηλεσύσκεψη που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες.

Η επικοινωνία έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της «συμμαχίας των προθύμων» που κάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.

«Μιλήσαμε για το ποιος θα καθυστερήσει την ειρήνη και θα επιβραδύνει τα πάντα – και τώρα το βλέπουμε καθαρά. Μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε ήδη να έχει συμβεί, αλλά η Ρωσία κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ο Πούτιν λέει επίσης ψέματα για το πώς μια κατάπαυση του πυρός είναι υποτίθεται πολύ περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, όλα μπορούν να ελεγχθούν και το έχουμε συζητήσει αυτό με τους Αμερικανούς».

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025
Απόρρητο