Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων – 12 υπάλληλοι για 1.500 περιστατικά στην Αθήνα
Στο Τμήμα Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών, μόνο το έτος 2024 (μέχρι σήμερα) εισήλθαν στην Υπηρεσία περί τα 1500 νέα περιστατικά
Την ώρα που το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων μοιάζει σαν «λερναία ύδρα» και τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν μέρος της καθημερινότητας της κοινωνίας, οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων παραμένουν υποστελεχωμένες και ζητούν το αυτονόητο από την Πολιτεία: Την ενίσχυση του θεσμού με προσωπικό και επιστήμονες, καθώς το δικό τους έργο και η άσκηση των καθηκόντων τους ξεπερνά τα στενά όρια ενός συνδικαλιστικού αιτήματος και αντανακλά άμεσα σε ολόκληρη την κοινωνία.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για την εικόνα της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων και τον όγκο των υποθέσεων που έχουν να διαχειριστούν ουσιαστικά και όχι διεκπεραιτωτικά ελάχιστοι ειδικοί.
Ενδεικτικά στο Τμήμα Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών, μόνο το έτος 2024 (μέχρι σήμερα) εισήλθαν στην Υπηρεσία περί τα 1500 νέα περιστατικά ενώ οι Υπάλληλοι που υπηρετούν είναι μόνο 12! με προοπτική περαιτέρω μείωσης του αριθμού από το 2025, όπως λένε σε σχετική ανακοίνωση τους. Παράλληλα εξακολουθούν να συνεργάζονται με χιλιάδες περιστατικά από τα προηγούμενα έτη, των οποίων είτε εκκρεμούν δικαστήρια, είτε έχει ανατεθεί σε εκείνους λόγω του ρόλου τους η επιμέλειά τους, «έχοντας πλέον αγγίξει τα όρια της επαγγελματικής κατάρρευσης».
Το ΔΣ του Συλλόγου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων ,εκπέμπει το δικό του μήνυμα προς την κοινωνία και οφείλει ,όπως λέει «να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για την κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων της χώρας, τις μόνες δημόσιες Υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, η οποία καθημερινά απασχολεί πλέον τη δημοσιότητα».
Επικαλούμενοι τα επίσημα στοιχεία συμπληρώνουν ότι η ίδια εικόνα επικρατεί και σε υπηρεσίες της Περιφέρειας «πολλές εκ των οποίων είναι μονοπρόσωπες και ο μοναδικός συνάδελφος που υπηρετεί εκεί ασκεί παράλληλα και καθήκοντα Επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής».
Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει, όπως λένε οι άνθρωποι που ζουν εκ των έσω τα ζητήματα τα οποία άπτονται της αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων «ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος δημιουργεί υπερδιευθύνσεις, ένα υδροκέφαλο μόρφωμα που χωρίς παράλληλη αύξηση προσωπικού είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
Παράλληλα, ο νέος δικαστικός χάρτης προβλέπει αλλαγή της τοπικής αρμοδιότητας Υπηρεσιών με διεύρυνση αυτής και πλήττει κυρίως την περιφέρεια δημιουργώντας περαιτέρω συνθήκες κατάρρευσης των Υπηρεσιών μας».
Επισημαίνουν δε, ότι «καίτοι αιτηθήκαμε ουδέποτε κληθήκαμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας σε σχέση με τα ανωτέρω αν και μας αφορούν άμεσα, ασφαλώς για να βρεθούμε προ τετελεσμένων και ειλημμένων αποφάσεων».
«Η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και θα συμβεί βρίσκεται στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, η οποία φαίνεται ότι προσανατολίζεται στη πλήρη ΜΚΟποίηση των Υπηρεσιών Ανηλίκων τις χώρας (μέσα από πρωτόκολλα συνεργασίας που βάζουν την ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών μας όχι από το παράθυρο, αλλά κυριολεκτικά από την κεντρική είσοδο) και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων με κάθε λογής καινοφανή «κουμπιά» και επιστημονικά αμφισβητούμενες για τα ελληνικά κοινωνικά δεδομένα, άκριτα εισαγόμενες λύσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου των Κοινωνικών Επιμελητών .
Υπό αυτά τα δεδομένα, συνεχίζουν, «εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επίκληση του πολυδιαφημισμένου «βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου» μόνο προσχηματική και επικοινωνιακή είναι στις παρούσες συνθήκες.
Οι πολίτες και οι βαλλόμενοι συνεχώς γονείς με το πρόσχημα της βολικής δήθεν «ατομικής ευθύνη» τους/μας πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θέλουν να απαλλάξουν το κράτος από κάθε δική του τεράστια ευθύνη και να τις μετακυλήσουν στο καθένα από εμάς ξεχωριστά, έχοντας φροντίσει να διασπείρουν πρώτα κάθε είδους ηθικό πανικό». Και ζητούν την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας μπροστά στη δραματική αύξηση του φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων.
- Αγρότες: Βάλλεται πανταχόθεν η κυβέρνηση – Στα «μπλόκα» και οι… «γαλάζιοι» βουλευτές
- Τα asset της Google στη Γαλλία στοχεύει η πρώην ρωσική θυγατρική της
- Φοινικούντα: Ο 22χρονος που παραδόθηκε και παρίστανε τον συνεργό είναι ο εκτελεστής της διπλής δολοφονίας
- Άρης Betsson – Βενέτσια 90-86: Έδειξε χαρακτήρα και έβαλε βάσεις πρόκρισης
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα
- THEON: Συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ για προμήθεια συστημάτων νυχτερινής όρασης
- «Δεν υπάρχει ειρήνη και χαρά»: Η Ισλανδία μποϊκοτάρει τη Eurovision για το Ισραήλ – Πέντες χώρες εκτός
- LIVE: Μπενφίκα – Νάπολι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)















![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)
![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442