Ισπανία: Η κυβέρνηση καταργεί τα βραβεία ταυρομαχίας και προκαλεί αντιδράσεις
Ο αριθμός των ταυρομαχιών έχει μειωθεί κατά 30%, μεταξύ 2010 και 2023.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πλέον σκόπιμο να κρατήσει ένα βραβείο «που επιβραβεύει μια μορφή σκληρότητας των ζώων», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ερνέστος Ουρτασούν σε τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή. Επισήμανε ότι η «αυξανόμενη πλειοψηφία» των ανθρώπων στην Ισπανία ανησυχεί για την καλή διαβίωση των ζώων.
«Πάνω απ ‘όλα, δεν είναι πλέον δυνατό να εξηγήσουμε στους ανθρώπους γιατί υπάρχουν μετάλλια και χρηματικά έπαθλα από δημόσιους πόρους για τις ταυρομαχίες», πρόσθεσε στο κανάλι La Sexta.
Από το 2011 το βραβείο ταυρομαχίας
Το βραβείο, το οποίο καθιερώθηκε το 2011 από την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση και απονέμεται κάθε χρόνο από το 2013, με…προίκα 30.000 ευρώ. Μεταξύ των βραβευμένων είναι γνωστοί ταυρομάχοι όπως ο Enrique Ponce και ο Julián López, πιο γνωστός ως «El Juli».
Οι ταυρομαχίες εξακολουθούν να έχουν παθιασμένους θαυμαστές στην Ισπανία. Αλλά η κριτική για το αιματηρό θέαμα αυξάνεται εδώ και χρόνια, όπως και η αδιαφορία. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, μόνο το 1,9 % των Ισπανών παρακολούθησαν ταυρομαχία τη σεζόν 2021/2022.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ισπανίας επέκρινε την κατάργηση του επάθλου. Ο εκπρόσωπος του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) Borja Sémper είπε ότι οι ταυρομαχίες είναι παράδοση και μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Ισπανίας. Αρκετές περιφερειακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών του Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν τα δικά τους βραβεία ταυρομαχίας ως αντικατάσταση
Η οργάνωση προστασίας των ζώων Animanaturalis χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης ως «ορόσημο». Το κόμμα προστασίας των ζώων Pacma ζήτησε να μην προωθούνται πλέον δημόσια οι ταυρομαχίες. Το Fundación del Toro de Lidia, ένα ίδρυμα που προωθεί τις ταυρομαχίες, δήλωσε ότι ο υπουργός Πολιτισμού είναι «υποχρεωμένος» να προωθεί όλες τις μορφές πολιτισμού, «συμπεριλαμβανομένης της ταυρομαχίας».
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112 – Έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442