Γάζα: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας στηρίζει τον Αντόνιο Γκουτέρες για την ενεργοποίηση του Αρθρου 99
Αφόρητη χαρακτήρισε την «ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα» ο Πέδρο Σάντσεθ και εξέφρασε «όλη του την υποστήριξη» στον Αντόνιο Γκουτέρες για την ενεργοποίηση του Αρθρου 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (φωτογραφία αρχείου από το Reuters/Jon Nazca/Pool, επάνω) εξέφρασε χθες Τετάρτη αργά το βράδυ «όλη του την υποστήριξη» στην άνευ προηγουμένου επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες επέμεινε πως πρέπει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας το συντομότερο δυνατόν.
«Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα γίνεται αφόρητη. Εκφράζω όλη μου την υποστήριξη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ενεργοποίηση του άρθρου 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός μέσω X.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας να «δράσει άμεσα και να επιβάλει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο οποίος συγκαταλέγεται στις πιο επικριτικές φωνές στην ΕΕ έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης, παρότρυνε το ΣΑ να «δράσει άμεσα και να επιβάλει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο κ. Γκουτέρες προειδοποιούσε εναντίον της «πλήρους κατάρρευσης της δημόσιας τάξης προσεχώς εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών», στην επιστολή του χωρίς προηγούμενο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Για πρώτη φορά
Ο Αντόνιο Γκουτέρες χρησιμοποίησε – για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού το 2017 – το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που «εφιστά την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών.
Κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν σε δυο μήνες εξαιτίας των καταστροφικών ισραηλινών βομβαρδισμών σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
- Ο Λίνεκερ είδε «σημάδια πανικού» στην Άρσεναλ
- Το Artemis ΙΙ έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 για την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη –
- Άρση ασυλίας ζητά η Παπακώστα και δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές υπό προϋποθέσεις
- Athens Airport Traffic Resilient Despite Middle East Turmoil
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442