Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Σφοδρή επίθεση στον Γκουτέρες τον οποίο χαρακτηρίζει «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη»

Ισραήλ: Σφοδρή επίθεση στον Γκουτέρες τον οποίο χαρακτηρίζει «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη»

Η έκκληση του Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το αίτημά του για ενεργοποίηση του άρθρου 99 «αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», κρίνει ο υπΕξ του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη «θητεία» του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λίγες ώρες αφού ο Αντόνιο Γκουτέρες κίνησε σπάνια διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, πτώματα Παλαιστινίων, παιδιών ανάμεσά τους, που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σχολείου στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας).

«Υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς»

«Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ) και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», ανέφερε ο Ελι Κόεν μέσω X.

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να επικαλεστεί ένα από τα ισχυρότερα διπλωματικά εργαλεία αποτελεί ένδειξη της διαδικασίας του κατεπείγοντος για να σταματήσει μια γενοκτονία.

Τυπικά, εξαναγκάζει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συζήτηση, όμως δεν μπορεί να τα υποχρεώσει να καταλήξουν σε ψήφισμα.

Ευχολόγια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να δώσει στα εμπλεκόμενα μέρη συμβιβαστικές λύσεις με την… ευχή να τις ακολουθήσουν.

Θεωρείται βέβαιο πως αν το ψήφισμα θίγει το «δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις», οι ΗΠΑ ή η Βρετανία θα χρησιμοποιήσουν το βέτο.

Το κέρδος για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι πως μπορεί να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα, χωρίς να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος στο μέλλον πως δεν γνώριζε.

Η επίκληση του άρθρου έχει γίνει 11 φορές στην ιστορία του ΟΗΕ και ο οργανισμός μπορεί να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει πληροφορίες από κυβερνήσεις, ΜΜΕ, προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA στην προκειμένη περίπτωση), περιφερειακές οργανώσεις, ΜΚΟ και ιδιώτες.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024