Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Το «κουμπί πανικού» πάτησε ο ΟΗΕ - Κίνδυνος για την διεθνή ασφάλεια όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Ισραήλ – Χαμάς: Το «κουμπί πανικού» πάτησε ο ΟΗΕ – Κίνδυνος για την διεθνή ασφάλεια όσα συμβαίνουν στη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς - Η Χαμάς λέει ότι δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση

Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς και αδιάκριτους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους και ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές σημείο στον πολιορκημένο θύλακα.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ είπε ότι η «σφαγή των αμάχων πρέπει να σταματήσει», με τα νοσοκομεία στη Γάζα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν αφού οι τραυματίες περιθάλπονται ακόμα και στο πάτωμα.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «μόνο ο στρατός μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη μεταπολεμική Γάζα».

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:20 Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα, μαίνονται οι βομβαρδισμοί

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

04:30 Ισραηλινοί υπερεθνικιστές υπουργοί διαμαρτύρονται για τη εισαγωγή καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης

Μετά από καθυστέρηση αρκετών ωρών, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε και ενέκρινε τη σύσταση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου να επιτραπεί η εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά δεν ήρθε χωρίς αντιδράσεις από όσους δηλωμένα θέλουν να εξαλείψουν τους Παλαιστινίους από προσώπου γης.

Δύο υπερεθνικιστές, οι χειρότεροι, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας, και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός οικονομικών της χώρας, ήταν αντίθετοι με την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι το Ισραήλ αλλάζει τώρα τις κόκκινες γραμμές του και ότι φοβούνται ότι τα καύσιμα αυτά θα πάνε στα χέρια της Χαμάς.

Ο αριθμός εισροής καυσίμων αποφασίστηκε να είναι 120.000 λίτρα ημερησίως, δηλαδή η διπλάσια ποσότητα από την περίοδο της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας». Οι ΗΠΑ ζήτησαν να είναι 180.000 λίτρα την ημέρα.

Τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και ο στρατός λένε ότι τα καύσιμα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για νοσοκομεία, για αντλίες νερού και για μονάδες αφαλάτωσης, ώστε να μην συνεχιστεί η εξάπλωση ασθενειών στη Λωρίδα της Γάζας, διότι θα μπορούσε να επηρεάσει…τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

04:10 Τα μέλη του κόμματος του Μπέννυ Γκαντς τον παροτρύνουν να παραιτηθεί από την κυβέρνηση από τότε που ήταν πρωθυπουργός σε «προεκλογική εκστρατεία»

Ορισμένα μέλη της κεντρώας Μπλε και Λευκής παράταξης του υπουργού πολεμικού γραφείου του Μπένι Γκαντζ εντός του κόμματος Εθνικής Ενότητας προέτρεψαν σήμερα τον Γκαντζ να εγκαταλείψει την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στην οποία το κόμμα εντάχθηκε μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς, αναφέρουν πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της παράταξης σήμερα, οι Μπλε και Λευκοί βουλευτές (το κόμμα του Γκαντζ) Μίκαελ Μπίτον και Ορίτ Φαρκάς-Χακοέν έθεσαν το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται ήδη εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο, ο Βουλευτής Ζεέβ Ελκίν της δεύτερης παράταξης του κόμματος, της δεξιάς Νέας Ελπίδας, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να αποχωρήσει.

Ο ίδιος ο Gantz απέρριψε το αίτημα, σύμφωνα με τις αναφορές, λέγοντας: «Δεν κάνω πολιτικές εκτιμήσεις, κάνω αυτό που είναι καλό για το Ισραήλ. Δεν σηκώνομαι και φεύγω όταν δεν είναι καλό για το κράτος και, ούτως ή άλλως, όταν κάνεις αυτό που είναι σωστό για το Ισραήλ, το έθνος σε υποστηρίζει πολιτικά».

03:50 Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλοκάρουν την προώθηση της βοήθειας προς την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ – Θέλουν ανταλλάγματα

Πολιτικά ανταλλάγματα ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν την Γερουσία για να ξεμπλοκάρουν την οικονομική βοήθεια των 100 δισ. προς την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας εμποδίζουν την προώθηση ενός πακέτου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, της Ταϊβάν και του Ισραήλ σε καιρό πολέμου, καθώς και άλλων προτεραιοτήτων εθνικής ασφάλειας. Χητούν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συμπεριλάβει αλλαγές στη συνοριακή πολιτική των ΗΠΑ .

Η βοήθεια προς την Ουκρανία έχει υπερβεί τα 111 δισ δολάρια και ο πρόεδρος Μπάιντεν φιλοδοξεί να δώσει άλλα 60 δισ.

Η ψηφοφορία, με ψήφους 49-51 που υπολείπονται του ορίου των 60 ψήφων της Γερουσίας για να προχωρήσει, έγινε λίγες ώρες αφότου ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «εκπληκτικό το γεγονός ότι το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία.

To Ισραήλ παραλαμβάνει κάθε χρόνο στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ από το 1950, ενώ οι ΗΠΑ δεν ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τις ποσότητες, αλλά ανημερώνουν επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης δίνουν τα όπλα χωρίς να θέσουν όρους, σε αντίθεση με ο,τι κάνουν σε κάθε άλλη αντίστοιχη συμφωνία.

03:25 Σχεδόν έτοιμο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Αραβικά έθνη στα Ηνωμένα Έθνη τελειοποιούν ένα προτεινόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι απαραίτητο το ισχυρότερο όργανο του ΟΗΕ να απαιτήσει την παύση του πολέμου μετά την επανάληψη των μαχών στη Γάζα μετά τη λήξη μιας εβδομαδιαίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας την 1η Δεκεμβρίου.

Περιτριγυρισμένος από μέλη της Αραβικής Ομάδας των 22 χωρών, ο Μανσούρ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι μια υπουργική αντιπροσωπεία από τα αραβικά έθνη και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 μελών με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη για να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Στην κορυφή της ατζέντας είναι ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε. «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και μάλιστα αμέσως».

Οι ΗΠΑ έχουν…σχεδόν δηλώσει εκ προοιμίου πως θα βάλουν βέτο, με τον αναπληρωτή Πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, να λέει με νόημα πως «Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την ώρα, δεν θα ήταν χρήσιμο».

03:00 «Χωρίς νερό. Χωρίς αποχέτευση. Χωρίς τροφή. Μόνο βόμβες»

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την ανακούφιση των παιδιών, λέει ότι οι λεγόμενες ασφαλείς ζώνες στη Γάζα κινδυνεύουν να συγκεντρώσουν χιλιάδες ανθρώπους σε απάνθρωπες συνθήκες.

«Αυτή τη στιγμή σε ένα καταφύγιο στη Γάζα, υπάρχει περίπου μία τουαλέτα για 400 οικογένειες. Σε αυτές τις ασφαλείς ζώνες, δεν θα υπάρχει καμία τουαλέτα και πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», είπε. «Για να είναι οι ασφαλείς ζώνες…ασφαλείς, πρέπει, βάσει νόμου, να έχουν νερό, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και καταφύγιο».

Ο Έλντερ τόνισε ότι για να παρέχουν προστασία οι ασφαλείς ζώνες, οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια σε αυτές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα δώσει οδηγίες στους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας για την ασφάλειά τους, μόνο και μόνο για να βομβαρδίσει αργότερα αυτές τις περιοχές καθώς και τις οδούς εκκένωσης. «Μόνο μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να σώσει τα παιδιά της Γάζας», είπε.

02:35 Το Ισραήλ ενέκρινε νέο (επ)οικισμό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την κατασκευή περισσότερων από 1.700 νέων κατοικιών, αναφέρει μη κυβερνητική οργάνωση.

Η μισή «νέα γειτονιά» που αποτελείται από 1.738 κατοικίες θα είναι στο προσαρτημένο ανατολικό τμήμα της πόλης, δήλωσε η ισραηλινή ΜΚΟ Peace Now.

«Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στη Γάζα, θα υπήρχε πολύς θόρυβος. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προβληματικό σχέδιο για τη συνέχεια ενός παλαιστινιακού κράτους μεταξύ της νότιας Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», δήλωσε η Hagit Ofran του Peace Now στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι το σχέδιο του Ισραήλ είναι να «πλημμυρίσει την Ιερουσαλήμ με οικισμούς και εποίκους» και «να τη διαχωρίσει από το παλαιστινιακό περιβάλλον της».

Οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα που καταδίκασε την ισραηλινή εποικιστική δόμηση, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία νομική ισχύ και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

02:10 «Το μόνο που κάνουμε είναι να μετράμε πτώματα», λέει αξιωματούχος υγείας της Γάζας

Ο Μουνίρ αλ-Μπούρς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, λέει ότι μόλις έχασε έναν αριθμό συγγενών του σε επίθεση του ισραηλινού στρατού.

«Η ισραηλινή κατοχή θέλει να σκοτώσει την ελπίδα, θέλει να σκοτώσει τους νέους μας, τα παιδιά μας και τις γυναίκες», δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Shehab. Οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ενός παιδιού και ενός ηλικιωμένου».

Ο αλ-Μπούρς είπε ότι το 70% αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι γυναίκες και παιδιά.

«Σήμερα, οι τραυματίες στη Γάζα πεθαίνουν από αιμορραγία… Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς», είπε. «Οι ισραηλινές δυνάμεις άδειασαν τα νοσοκομεία από τις προμήθειές τους και τα άφησαν ως νεκροτομεία για μεγάλο αριθμό πτωμάτων. Το μόνο που κάνουμε είναι να μετράμε τα πτώματα».

01:45 Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Σίντι Μακέιν προειδοποιεί για ανεπάρκεια τροφής και πόσιμου νερού στη Γάζα

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Σίντι Μακέιν προειδοποιεί για την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή τη στιγμή, οι γονείς στη Γάζα δεν ξέρουν αν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους σήμερα και αν θα επιβιώσουν για να δουν το αύριο. Ο πόνος που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά είναι ασύλληπτος όταν στέκεσαι σε αυτή την πλευρά των συνόρων», δήλωσε η Σίντι Μακέιν καθώς επέστρεφε από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

«Σήμερα, κάνω μια επείγουσα έκκληση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων οι ζωές διαλύονται από αυτή την κρίση», είπε η κα ΜακΚέιν.

«Εκτιμούμε όλες τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση μιας σταθερής ροής ανθρωπιστικών προμηθειών μέσω των συνόρων της με τη Γάζα και το έργο της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου είναι αξιοσημείωτο. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αποκτήσουμε ασφαλή και διαρκή πρόσβαση στη Γάζα σε κλίμακα που να ανταποκρίνεται στις καταστροφικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες εκεί», σημείωσε ηΜακέιν.

01:20 Το σύστημα υγείας της Γάζας πλησιάζει στην πλήρη κατάρρευση, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus

«Η Γάζα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα νοσοκομεία… και ακόμη ένα βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος», πρόσθεσε σε άλλη δήλωση αναφερόμενος στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα. «Αυτό θα στερήσει από χιλιάδες ανθρώπους την απαραίτητη σωτήρια περίθαλψη».

Ο ΠΟΥ έχει αναφέρει τουλάχιστον 212 επιθέσεις στον τομέα της υγείας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ως αποτέλεσμα, μόνο 14 νοσοκομεία λειτουργούν εν μέρει και τρία λειτουργούν ελάχιστα στη λωρίδα, ενώ 19 έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Mai Al-Kaila δήλωσε την Τρίτη ότι κανένα από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δεν μπορεί να φιλοξενήσει χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ η χωρητικότητα έχει ξεπεράσει το 216% στα νοσοκομεία στο νότο.

00:55 Τι σημαίνει πρακτικά η επίκληση του Άρθρου 99 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Η επίκληση του άρθρου 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η σημασία της και η πρακτική της διάσταση

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να επικαλεστεί ένα από τα ισχυρότερα διπλωματικά εργαλείά αποτελεί ένδειξη της διαδικασίας του κατεπείγοντος για να σταματήσει μια γενοκτονία. Τυπικά εξαναγκάζει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συζήτηση, όμως δεν μπορεί να τα υποχρεώσει να καταλήξουν σε ψήφισμα.

Ουσιαστικά, το άρθρο 99 υπογραμμίζει το δικαίωμα των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο βέτο που σαμποτάρει την ίδια την ανάγκη ύπαρξης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να δώσει στα εμπλεκόμενα μέρη, συμβιβαστικές λύσεις με την…ευχή να τις ακολουθήσουν.

Θεωρείται βέβαιο πως αν το ψήφισμα θίγει το «δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιθέσεις», οι ΗΠΑ ή η Βρετανία θα χρησιμοποιήσουν το βέτο.

Το κέρδος για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι πως μπορεί να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα, χωρίς να μπορεί να ισχυριστεί κάποιος στο μέλλον πως δεν γνώριζε.

Η επίκληση του άρθρου έχει γίνει 11 φορές στην ιστορία του ΟΗΕ και ο οργανισμός μπορεί να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει πληροφορίες από Κυβερνήσεις, ΜΜΕ, προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA στην περίπτωση), περιφερειακές οργανώσεις, ΜΚΟ και ιδιώτες. Η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών θεωρείται πάντα το προσωπικό του ΟΗΕ και έπειτα τα υπόλοιπα.

00:30 Τα ΗΑΕ κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Ζητούν ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ζητούν επιτακτικά ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι καταστροφική και σχεδόν μη αναστρέψιμη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΑΕ στον ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να απαιτήσει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επίσημη παραπομπή της κατάστασης στη Γάζα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη.

Τα ΗΑΕ λένε ότι το σχέδιο ψηφίσματος υποστηρίζεται από τις αραβικές χώρες και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, ο οποίος αποτελείται από 57 κράτη μέλη.

00:05 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Σε μια σπάνια κίνηση, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99 για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πόλεμος στη Γάζα «μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Νέα επίθεση του Ισραήλ στον ΟΗΕ που ζητά την παραίτηση του Γκουτέρες και τον κατηγορεί ότι οι προτάσεις του για κατάπαυση του πυρός ωφελούν μόνο τους «τρομοκράτες της Χαμάς»

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε 22 μέλη της οικογένειας του ανταποκριτή του Al Jazeera Momin Alshrafi στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη, ένας 16χρονος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις των IDF στην παλαιστινιακή πόλη Ya’bad στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι επιχειρούν στο κέντρο της Χαν Γιουνίς

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το νοσοκομείο Kamal Adwan με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι η Γάζα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα νοσοκομεία

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κυρώσεων κατά της Χαμάς και των οικονομικών της, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στους Ισραηλινούς εποίκους που ευθύνονται για τη βία στη Δυτική Όχθη», αναφέρει η διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης σε έγγραφο που ετοίμασε για τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα μετά τον πόλεμο θα δημιουργούσε «κενό ασφαλείας». Τα σχόλια έρχονται μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου ότι δεν θα δεχτεί καμία τρίτη δύναμη να αναλάβει τον έλεγχο της μεταπολεμικής Γάζας

23:58 Επικοινωνία Γκουτέρες με τους ΥΠΕΞ της Ιορδανίας και της Αιγύπτου

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συζήτησε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και το αίτημά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εργαστεί για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστούν οι δολοφονίες των Παλαιστινίων.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, σε μια σπάνια ενέργεια που επιτρέπει στον γενικό γραμματέα να «θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιοδήποτε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε μια καταστροφή με δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες για το σύνολο των Παλαιστινίων και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», έγραψε σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

23:48 Την αύξηση του ορίου ηλικίας για επιστράτευση προωθεί το Ισραήλ

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ προωθεί τροποποίηση νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας για επιστράτευση των εφέδρων.

Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η απελευθέρωση εφέδρων που πολεμούν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα έβλαπτε την επιχειρησιακή επάρκεια των IDF. Η τροπολογία αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας για ένα έτος.

Όπως ισχύει σήμερα, ο νόμος για την Υπηρεσία Ασφαλείας ορίζει ότι οι έφεδροι απαλλάσσονται από την υπηρεσία όταν συμπληρώνουν την ηλικία των 40 ετών, οι έφεδροι αξιωματικοί στην ηλικία των 45 ετών και οι έφεδροι σε θέσεις κλειδιά στην ηλικία των 49 ετών.

23:40 Τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι στο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας «αιμορραγούν μέχρι θανάτου»

Ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, προειδοποιεί ότι το αραβικό νοσοκομείο al-Ahli έχει φθάσει στην πλήρη χωρητικότητά του, καθώς «μεγάλος αριθμός» τραυματιών συνεχίζει να φτάνει στις εγκαταστάσεις.

Αυτοί που υπέστησαν τραύματα «αιμορραγούν μέχρι θανάτου», δήλωσε ο al-Qudra.

Είπε ακόμα ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι εργάζονται για να καταστήσουν και πάλι λειτουργικά τμήματα του νοσοκομείου αλ-Σίφα, αλλά δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες και χρειαζόμαστε την υποστήριξη και την προστασία των διεθνών οργανισμών».

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι περίπου 800.000 άνθρωποι στη βόρεια Γάζα έχουν μείνει πλέον χωρίς καμία μορφή ιατρικής περίθαλψης.

23:25 Οι ΗΠΑ συζήτησαν με το Ισραήλ το χρονοδιάγραμμα του πολέμου στη Γάζα

«Θα πω απλώς ότι έχουμε συζητήσει μαζί τους τι σκέφτονται όσον αφορά τη διάρκεια» του πολέμου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει με το Ισραήλ για το πώς η στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα «εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που υπερβαίνει τα στρατιωτικά μέσα».

23:14 Το Βέλγιο εργάζεται για την απαγόρευση εισόδου των «εξτρεμιστών» Ισραηλινών εποίκων στη χώρα

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ ντε Κρόο δηλώνει ότι οι Βρυξέλλες «θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων που εμπλέκονται σε ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

23:00 Νέα επίθεση του Ισραήλ στον ΟΗΕ – «Ο Γκουτέρες κατέβηκε ακόμα ένα επίπεδο στην κλίμακα ηθικής»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Gilad Erdan αντέδρασε οργισμένα στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επανέλαβε τις εκκλήσεις του να παραιτηθεί.

«Σήμερα, ο γενικός γραμματέας κατέβηκε ακόμα ένα επίπεδο στην κλίμακα ηθικής», είπε.

Πρόσθεσε ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός ήταν «στην πραγματικότητα μια έκκληση για να διατηρηθεί η κυριαρχία του τρόμου της Χαμάς στη Γάζα».

«Οι διαστρεβλωμένες θέσεις του γενικού γραμματέα παρατείνουν τις μάχες στη Γάζα, επειδή δίνουν ελπίδα στους τρομοκράτες της Χαμάς ότι ο πόλεμος θα σταματήσει και θα μπορέσουν να επιβιώσουν» είπε.

«Καλώ και πάλι τον γενικό γραμματέα να παραιτηθεί αμέσως. Ο ΟΗΕ χρειάζεται έναν γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όχι έναν γενικό γραμματέα που ενεργεί σύμφωνα με το σενάριο που έχει γράψει η Χαμάς».

Ο Γκουτέρες σε μία σπάνια κίνησε έκανε σήμερα επίκληση στο άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ το οποίο ορίζει ότι «ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

22:44 Παλαιστίνιος φοιτητής που πυροβολήθηκε στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ο 20χρονος Χισάμ Αουαρτάνι, ένας από τους τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές που πυροβολήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, είναι παράλυτος από το στήθος και κάτω, δήλωσαν οι γονείς του.

Η οικογένειά του συγκέντρωσε μέσω crowdfunding περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια, αλλά οι ειδικοί του Ιδρύματος Christopher Reeve τους είπαν ότι τα έξοδα της προσαρμοστικής φροντίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2,8 εκατ. δολάρια.

22:29 Καταστράφηκε το αρχείο του δήμου της πόλης της Γάζας

Το Πανεπιστήμιο Birzeit με έδρα τη Δυτική Όχθη αναφέρει ότι το αρχείο περιείχε χιλιάδες πολύτιμα έγγραφα, και η καταστροφή του σηματοδοτεί ουσιαστικά τη διαγραφή της ιστορίας της πόλης της Γάζας.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχείο περιέχει έγγραφα ηλικίας άνω των 100 ετών», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανάρτησή του στο Χ, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «σκόπιμα ισοπεδώνει όλες τις μορφές ζωής».

22:26 Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστηρίζει την επίκληση του άρθρου 99 από τον επικεφαλής του ΟΗΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ με ανάρτησή του στο Χ υποστήριξε την έκκληση του Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασχοληθεί με τον πόλεμο στη Γάζα.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο γενικός γραμματέας επικαλέστηκε το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το ισχυρότερο διπλωματικό του εργαλείο, για να επιβάλει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Συμμερίζομαι πλήρως τους λόγους για τους οποίους απευθύνεστε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στον Γκουτέρες.

«Μπροστά στον κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει αμέσως και να επιβάλει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

22:18 Η ισραηλινή αστυνομία όπλισε ομάδες πολιτών που κάνουν περιπολίες

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη στο Ισραήλ (ACRI) αναφέρει ότι αυτές οι λεγόμενες Ομάδες Κοινοτικής Ασφάλειας έλαβαν τουφέκια M16 από τις ισραηλινές αρχές «μετά από μια επιταχυνόμενη διαδικασία εκπαίδευσης επτά ωρών, χωρίς την κατάλληλη εποπτεία».

Η ομάδα δικαιωμάτων δήλωσε ότι έχουν προκύψει μαρτυρίες ότι τα μέλη των μονάδων «πραγματοποιούν ένοπλες περιπολίες σε όλες τις πόλεις και συλλαμβάνουν Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ για ελέγχους ταυτότητας».

Η ACRI ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αντί να προωθήσει την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας μεταξύ του πληθυσμού, η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τον οπλισμό ατόμων, επιδεινώνοντας τις διαιρέσεις μεταξύ ευάλωτων και πλειοψηφικών πληθυσμών».

22:08 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 23 οχήματα του ισραηλινού στρατού σε «σφοδρές συγκρούσεις»

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ της Χαμάς δηλώνουν ότι οι μαχητές της εμπλέκονται σε «σφοδρές συγκρούσεις» με ισραηλινούς στρατιώτες «σε όλα τα μέτωπα» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, αναφέρει ότι Παλαιστίνιοι μαχητές κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε 23 οχήματα του ισραηλινού στρατού στο νότιο Χαν Γιουνίς και στο βόρειο Μπέιτ Λαχίγια.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς χτύπησε τουλάχιστον έξι ισραηλινούς στρατιώτες – μερικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, ανέφερε.

Μαχητές επιτέθηκαν επίσης σε ένα σπίτι όπου στάθμευαν «ειδικές δυνάμεις» και εκτόξευσαν ρουκέτες προς πόλεις του Ισραήλ.

21:54 Παλαιστίνιος αξιωματούχος: 610 επιθέσεις εποίκων σε Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου

Ο Amir Daoud, από την Παλαιστινιακή, δήλωσε ότι τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου από επιθέσεις εποίκων.

Ο Daoud είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να παρουσιάσουν τη βία στη Δυτική Όχθη ως μια βία που διαπράττεται από εξτρεμιστές εποίκους και κλείνει τα μάτια στις επιθέσεις, τις εισβολές, τις εκτελέσεις και τις κατεδαφίσεις που πραγματοποιεί ο στρατός τους τελευταίους δύο μήνες.

21:50 Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari δήλωσε ότι οι Χούθι της Υεμένης αποτελούν παγκόσμια τρομοκρατική απειλή

21:40 Νεκρός 16χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στην Τζενίν στη Δ. Όχθη

Ο Omar Abu Baker, 16 ετών, σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο στήθος, λέει ο Dr Wissam Bakr, επικεφαλής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν.

Οι κάτοικοι του Ya’bad δήλωσαν στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη που βρίσκεται κοντά στην Τζενίν και άνοιξαν πυρ εναντίον κυρίως νεαρών αγοριών και ανδρών, τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους δύο.

21:25 ΗΠΑ: Η άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα μετά τον πόλεμο θα δημιουργούσε «κενό ασφαλείας»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ απαντώντας στα χθεσινά σχόλια του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει «αποστρατιωτικοποιημένη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης την παρέμβαση μιας διεθνούς δύναμης, λέγοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ είναι ο μόνος κατάλληλος για το έργο αυτό.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν προς το συμφέρον κανενός -ούτε προς το συμφέρον του Ισραήλ, ούτε προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού- μετά το τέλος των μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων το Ισραήλ απλώς να φύγει και να αφήσει ένα κενό ασφαλείας στη θέση του, όπου θα μπορούσε να επικρατήσει αχαλίνωτη ανομία μέσα στη Γάζα και να υπάρξει εκμετάλλευση αθώων πολιτών», δήλωσε ο Μίλερ.

Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισραηλινή «επανακατάληψη της Γάζας», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει επίσης τη δημιουργία οποιασδήποτε «ρυθμιστικής ζώνης» από το Ισραήλ εντός του θύλακα μετά το τέλος του πολέμου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι η κατοχή της Γάζας έληξε το 2005, όταν απέσυρε τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους εποίκους από τον θύλακα. Αλλά η θέση αυτή έχει απορριφθεί από ειδικούς του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι λένε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κατέχει το έδαφος.

21:16 Αραβικά και μουσουλμανικά κράτη κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός

Τα αραβικά κράτη στα Ηνωμένα Έθνη κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις σε ένα προτεινόμενο ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, λέει ότι είναι απαραίτητο το ισχυρότερο όργανο του ΟΗΕ να απαιτήσει τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Περιτριγυρισμένος από μέλη της Αραβικής Ομάδας των 22 χωρών, ο Μανσούρ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι μια υπουργική αντιπροσωπεία από τα αραβικά έθνη και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 μελών, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη για να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Στην κορυφή της ατζέντας είναι ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», είπε. «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και μάλιστα αμέσως».

21:12 Ερντογάν: Το Ισραήλ θα συντριβεί όταν αντιμετωπίσει έναν πραγματικό στρατό

Το Ισραήλ θα καταρρεύσει όταν αντιμετωπίσει έναν πραγματικό στρατό, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην ‘Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «όσο το Ισραήλ κρύβεται κάτω από τις φούστες της Δύσης, όσο κλιμακώνει τις φρικαλεότητες, τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε πως η δολοφονία αθώων παιδιών, γυναικών, άοπλων και αβοήθητων ανθρώπων με τα πιο σύγχρονα μέσα πολέμου στον κόσμο είναι μια αθλιότητα που αρμόζει μόνο σε δειλούς σαν τους Ισραηλινούς ηγέτες. «Είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ, το οποίο τρέμει σύγκορμο μπροστά σε μια χούφτα αμάχων στη Γάζα, θα καταρρεύσει όταν βρεθεί αντιμέτωπο με έναν πραγματικό στρατό, μια πραγματική δύναμη. Ελπίζουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συνέλθει το συντομότερο δυνατό χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί σε μια τόσο οδυνηρή μοίρα», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

20:59 «Θα εγκατέλειπες το σπίτι σου αν σε διέταζε κάποιος πιο ισχυρός από σένα;» – Τι λέει κάτοικος της Χαν Γιουνίς

Ο Mohammed Ghalayini, ένας Βρετανός – Παλαιστίνιος παγιδευμένος στη Χαν Γιουνίς περιέγραψε τη δοκιμασία για τους ανθρώπους που ζουν στην πολιορκημένη πόλη, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και δύο μήνες. Είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν αρκετό φαγητό για πέντε ημέρες και το μοιράζονται όσο το δυνατόν καλύτερα.

«Η ζωή είναι πολύ τρομακτική και αβέβαιη. Δεν ξέρεις αν η περιοχή σου θα είναι η επόμενη. Ζω στο κέντρο της Χαν Γιουνίς, φαντάζομαι ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας. Εγώ και οι συγγενείς μου περάσαμε τρεις ώρες γεμίζοντας δοχεία με νερό, καθώς η κύρια παροχή νερού ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά εδώ και 10 ημέρες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Στην ερώτηση γιατί δεν προσπάθησε να εγκαταλείψει την πόλη ο Ghalayini απάντησε: «Θα εγκατέλειπες το σπίτι σου αν σε διέταζε κάποιος πιο ισχυρός από σένα; Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει γιατί αυτά είναι τα σπίτια μας. Επίσης, με το να φύγει κανείς δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζει και την ασφάλειά του. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια από το χέρι του κτηνώδους ισραηλινού στρατού που εκτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση γενοκτονίας».

20:46 IDF: «Σπάσαμε τις άμυνες» στη Χαν Γιουνίς, την Τζαμπάλια και τη Σετζάγια

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι υποστήριξε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες σημειώθηκαν επιτυχίες στις μάχες στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, στη συνοικία Σετζάγια στην πόλη της Γάζας και στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Χαμάς στις τρεις τοποθεσίες.

Η δήλωση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ ότι οι δυνάμεις του πολεμούν για πρώτη φορά στην «καρδιά» της Χαν Γιουνίς.

20:36 Φυλλάδια των IDF στη Χαν Γιουνίς με απόσπασμα από το Κοράνι

Ο ισραηλινός στρατός έριξε την Τετάρτη φυλλάδια πάνω από τη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, με έναν στίχο από το Κοράνι που αναφέρεται στον κατακλυσμό του Νώε.

«Ο κατακλυσμός τους παρέσυρε, ενώ αυτοί επέμεναν στην παρανομία», γράφει το φυλλάδιο στα αραβικά.

Το χαρτί φέρει το λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. Βίντεο που τράβηξε το AFP δείχνει τα φυλλάδια να πέφτουν από τον ουρανό πάνω από το Χαν Γιουνίς.

Το φυλλάδιο χρησιμοποιεί επίσης τη λέξη «tufan», ή πλημμύρα – την ίδια λέξη που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να περιγράψει την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, την «πλημμύρα της Αλ Ακσά».

Το CNN ζήτησε από τις IDF να μάθει το επιδιωκόμενο νόημα που κρύβεται πίσω από το φυλλάδιο.

Οι IDF δήλωσαν ότι επιχειρούν τώρα στην «καρδιά» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γάζας και προειδοποίησαν τους κατοίκους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «οι μάχες και η στρατιωτική προέλαση των IDF στην περιοχή του Χαν Γιουνίς δεν επιτρέπουν την κίνηση των πολιτών μέσω του άξονα Salah al-Din στα τμήματα βόρεια και ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς».

20:20 Δημοσιογράφος του Al Jazeera μεταδίδει τον θάνατο 22 μελών της οικογένειάς του

Το Al Jazeera, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη βαθιά του συμπάθεια» στον ανταποκριτή Momin Alshrafi, την οικογένειά του και τους συναδέλφους του.

Το δίκτυο ανέφερε ότι 22 μέλη της οικογένειας του Alshrafi σκοτώθηκαν στο σημερινό ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα, μεταξύ των οποίων η μητέρα και ο πατέρας του και τρία από αδέλφια του.

Αρκετά παιδιά της οικογένειας του Alshrafi σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση.

Το δίκτυο δήλωσε ότι «απαιτεί να λογοδοτήσει ο ισραηλινός στρατός για τα καθημερινά εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον δημοσιογράφων και αθώων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το Al Jazeera θα ακολουθήσει όλα τα νομικά βήματα για να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα», ανέφερε.

O ίδιος μετέδωσε την είδηση στον αέρα του Al Jazeera.

20:13 G7: Λυπούμαστε που η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους

Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «ενώ χαιρετίζουμε την πρόσφατη παύση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λυπούμαστε βαθύτατα που η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες, ιδίως καλούμε το Ιράν να απέχει από την παροχή υποστήριξης στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι».

Προσθέτει ακόμα ότι «καταδικάζουμε την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας των εποίκων που διαπράττεται κατά των Παλαιστινίων» και αναφέρει ότι «απαιτείται πιο επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των πολιτών».

20:06 ΠΟΥ: Εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Kamal Adwan – Η Γάζα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα νοσοκομεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι το νοσοκομείο Kamal Adwan, στη βόρεια Γάζα, έχει σταματήσει να λειτουργεί, «με μόνο 20 ασθενείς να εξακολουθούν να λαμβάνουν φροντίδα».

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε σε ανάρτησή του στο X:

«Η Γάζα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα νοσοκομεία… και ακόμη ένα βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος», το οποίο «θα στερήσει από χιλιάδες ανθρώπους την απαραίτητη σωτήρια φροντίδα».

Είπε ότι υπάρχουν 14 νοσοκομεία που λειτουργούν μερικώς, τρία νοσοκομεία που λειτουργούν ελάχιστα, 19 νοσοκομεία που δεν λειτουργούν, καθώς και δύο νοσοκομεία πεδίου.

19:50 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι το πρόβλημα όχι η λύση

Τα σχόλια του Eli Cohen έγιναν με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία της Λωρίδας της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, έγραψε ο Κοέν στο Χ, «πληρώνει για τη δολοφονία των Εβραίων και την υποκίνηση του μίσους στο εκπαιδευτικό σύστημα».

19:34 Νετανιάχου: Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του:

«Χθες είπα ότι οι δυνάμεις μας μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στη Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα περικυκλώνουν το σπίτι του Sinwar. Μπορεί το σπίτι του να μην είναι το φρούριό του και να μπορεί να διαφύγει, αλλά είναι θέμα χρόνου να τον πιάσουμε».

19:19 Ο Γκουτέρες επικαλείται το άρθρο 99 για τη Γάζα, «το κουμπί πανικού του ΟΗΕ»

Ο γγ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλέστηκε το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αυτό που θεωρείται ευρέως ως το πιο ισχυρό διπλωματικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του.

Σε επιστολή του προς το ΣΑ του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, το οποίο ορίζει ότι «ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η επιστολή αποτελεί την πρώτη φορά που ο Γκουτέρες επικαλείται το άρθρο αυτό από τότε που ανέλαβε τον ρόλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στην επιστολή, ο Γκουτέρες καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει για την αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής και απευθύνει έκκληση για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε μια καταστροφή με δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες για το σύνολο των Παλαιστινίων και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», έγραψε.

«Μια τέτοια έκβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».

Η διεθνής κοινότητα έχει «την ευθύνη να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση και να τερματίσει αυτή την κρίση», δήλωσε ο Γκουτέρες.

19:04 Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ λέει ότι η Χεζμπολάχ θα ωθηθεί πέρα από τον ποταμό Λιτάνι

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου Mateh Asher, Moshe Davidovitz, δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δεσμεύτηκε, στις αρχές των περιοχών που βρίσκονται στη γραμμή σύγκρουσης, να ωθήσει τη Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Litani στο νότιο Λίβανο.

Ο Davidovitz είπε ότι ο Gallant εξήγησε ότι εάν η Χεζμπολάχ δεν απομακρυνθεί στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας, το Ισραήλ θα ενεργήσει «με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του» για την απομάκρυνσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Davidovitz, ο Gallant είπε ότι μέχρι να εκδιωχθεί η Χεζμπολάχ πέρα από το Λιτάνι, οι εκκενωμένοι κάτοικοι από τη γραμμή σύγκρουσης δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

19:01 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο στρατιώτη

Ο στρατός αναφέρει ότι ο υποστράτηγος Adi Shani σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στη Λωρίδα της Γάζας.

Έτσι, ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 411.

18:49 Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ

Η ομάδα με έδρα την Υεμένη δήλωσε ότι εκτόξευσε αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους σε «στρατιωτικούς στόχους» προς την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί επιθέσεις εναντίον ισραηλινών εδαφών, καθώς και πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τον Νοέμβριο, η ομάδα κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο Galaxy Leader, επικαλούμενη τους δεσμούς του με το Ισραήλ. Επιχειρηματικά έγγραφα έδειξαν ότι το πλοίο ανήκει σε θυγατρική εταιρεία που ανήκει εν μέρει σε ισραηλινό επιχειρηματία, αν και το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν εκμεταλλευόταν άμεσα το πλοίο και ότι δεν υπήρχαν Ισραηλινοί στο πλοίο κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας.

Σε ανακοίνωσή του στο κανάλι του Telegram, το κίνημα των Χούθι υποσχέθηκε να συνεχίσει να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στα ύδατα γύρω από την Υεμένη.

18:42 ΟΗΕ: Το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα για πρόσβαση στη διερεύνηση των καταγγελιών για βιασμό

Ο Φόλκερ Τερκ, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει ότι εδώ και εβδομάδες «ζητά από τις ισραηλινές αρχές να αναπτύξουν μια ομάδα, την ομάδα μου, για να παρακολουθήσει, να καταγράψει, να διερευνήσει τα θέματα των φρικτών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών».

«Επανέλαβα αυτό το κάλεσμα και ελπίζω ότι θα εισακουστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει απάντηση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Χαμάς απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική βία που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου ως «αβάσιμα ψέματα».

18:38 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε πολλά πλήγματα σε θέσεις του ισραηλινού στρατού

Την τελευταία ώρα, η λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι επιτέθηκε στους στρατώνες Ramim, καθώς και σε ομάδες ισραηλινών στρατιωτών στις περιοχές Tal Shaar και Karm at-Tuffah.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντόπισε έναν αριθμό εκτοξεύσεων από το λιβανέζικο έδαφος και ανταπέδωσε τα πυρά.

18:24 Μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία στηρίζει την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για ισραηλινούς εποίκους που έχουν διαπράξει βιαιότητες στη Δ. Όχθη

Η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών για την ΕΕ σε ισραηλινούς εποίκους που έχουν προβεί σε βιαιότητες στη Δ. Όχθη, παρόμοιων με αυτούς που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά ισραηλινών εποίκων και δήλωσε ότι η Γερμανία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση παρόμοιων μέτρων στην ΕΕ.

Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να εκδίδουν βίζα στους Ισραηλινούς εποίκους που βιαιοπραγούν εναντίον Παλαιστινίων στη Δ. Όχθη.

18:15 Νετανιάχου: Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα ηγηθεί της Γάζας

«Όσο είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, αυτό δεν θα συμβεί», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Χ.

Η ανάρτησή του περιλαμβάνει ένα στιγμιότυπο από ένα δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είναι έτοιμος να αποδεχθεί τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτοί που εκπαιδεύουν τα παιδιά τους για την τρομοκρατία, χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και υποστηρίζουν οικογένειες τρομοκρατών, δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν τη Γάζα μετά την εξάλειψη της Χαμάς», ανέφερε ακόμα.

18:10 Οδομαχίες μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι χερσαίες μάχες σε διάφορες περιοχές της Γάζας συνεχίζονται καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και να ανακόψουν την ισραηλινή χερσαία εισβολή στις κύριες αστικές περιοχές της πόλης της Γάζας.

Τώρα, αυτές οι μάχες γίνονται πολύ πιο έντονες και λυσσαλέες. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές καταστρέφουν και επιτίθενται σε άρματα πυροβολικού χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους με ελαφρά και βαριά όπλα προκειμένου να τα απομακρύνουν από τις περιοχές όπου βρίσκονται ακόμα άμαχοι.

«Ο ισραηλινός στρατός αυτή τη στιγμή εντείνει τους ρυθμούς των επιθέσεών του. Εξαρτώνται από την καταστροφή κατοικημένων γειτονιών, οι οποίες [επίσης] βοηθούν στον εκφοβισμό άλλων κατοίκων να φύγουν προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera Τάρεκ Αμπού Αζούμ.

17:58 FT: Ισοδύναμη με την καταστροφή των γερμανικών πόλεων στον Β΄ΠΠ η ισοπέδωση της Γάζας

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η έκταση της καταστροφής στη βόρεια Γάζα μέσα σε λιγότερο από επτά εβδομάδες έχει προσεγγίσει το μέγεθος της καταστροφής κατά τη διάρκεια των πολυετών βομβαρδισμών σε γερμανικές πόλεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότερο από το 60% των κτιρίων στη βόρεια Γάζα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε ολόκληρη την παράκτια περιοχή, περισσότερες από 300.000 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Η Γάζα θα μείνει επίσης ως τοπωνύμιο που δηλώνει μια από τις πιο βαριές εκστρατείες συμβατικών βομβαρδισμών στην ιστορία», σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό Ρόμπερτ Πάπε.

Το δημοσίευμα ανέφερε τους διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των μη κατευθυνόμενων «χαζών βομβών» MII7 και των «earth-shaking» βομβών GBU-31 των 2.000 λιβρών.

17:35 Ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνάντηση ομήρων με Νετανιάχου – «Δεν έχετε ιδέα, μας βομβάρδιζε ο στρατός»

Το ισραηλινό Ynet δημοσιεύει ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνάντηση απελευθερωμένων ομήρων και οικογενειών αιχμαλώτων που κρατούνται ακόμα από τη Χαμάς με τον Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Από τα όσα διαρρέουν είναι εμφανής η οργή των πρώην ομήρων και των συγγενών των αιχμαλώτων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του στρατού. Όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι λένε ότι κινδύνευσαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, και καταγγέλλουν ότι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός δεν έχουν ιδέα που βρίσκονται οι ισραηλινοί αιχμάλωτοι.

Μία γυναίκα που απελευθερώθηκε μαζί με τα παιδιά της αλλά χωρίς τον σύζυγό της – ο οποίος παραμένει αιχμάλωτος- ανέφερε ότι ελικόπτερο των IDF χτύπαγε προς τους ομήρους όταν η Χαμάς τους απήγαγε και τους μετέφερε προς τη Γάζα.

«Βρισκόμασταν σε μια κρυψώνα που βομβαρδίστηκε και έπρεπε να μας βγάλουν λαθραία έξω και τραυματιστήκαμε. Αυτό εκτός από το ελικόπτερο που μας πυροβόλησε στο δρόμο προς τη Γάζα.

Δεν έχετε καμία πληροφορία», πρόσθεσε. «Το γεγονός ότι βομβαρδιστήκαμε, το γεγονός ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα για το πού βρισκόμασταν. Ισχυρίζεστε ότι υπάρχουν πληροφορίες. Αλλά το γεγονός είναι ότι μας βομβαρδίζουν», ανέφερε.

«Θέλετε να ανατρέψετε την κυβέρνηση της Χαμάς, για να δείξετε ότι έχετε μεγαλύτερα αρχ@@@δια; Δεν υπάρχει καμία ζωή εδώ που να είναι πιο σημαντική από τις άλλες. Κανείς από εμάς εκεί (Γάζα) δεν αξίζει λιγότερη μεταχείριση από οποιονδήποτε κάτοικο του Ισραήλ. Επιστρέψτε τους όλους και όχι σε ένα μήνα, δύο μήνες ή ένα χρόνο», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ένας άνδρας που οι συγγενείς του απελευθερώθηκαν είπε: «Βρίσκονταν υπό συνεχή απειλή από τους βομβαρδισμούς των IDF. Καθίσατε μπροστά μας και μας διαβεβαιώσατε ότι δεν απειλείται η ζωή τους.

Περιφέρονται επίσης στους δρόμους και (δεν) βρίσκονται μόνο στις σήραγγες. Βρίσκονται πάνω σε γαϊδουράκια και κάρα. Δεν θα μπορέσετε να τους αναγνωρίσετε στο δρόμο και θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές τους. Είναι καθήκον μας να τους επιστρέψουμε τώρα».

To γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

17:15 Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προερχόταν από το τμήμα της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι το πρωί της Τετάρτης

16:54 Η οικογένεια ανταποκριτή του Al Jazeera σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή

Η οικογένεια του Momen al-Shrafi, ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο σπίτι όπου βρίσκονταν.

Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σκότωσε 21 μέλη της οικογένειας του al-Shrafi, συμπεριλαμβανομένων των γονέων του Mahmoud και Amina, των αδελφών του και των συζύγων τους, καθώς και των ανιψιών του.

«Κανένα από τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας δεν είναι σε θέση να φτάσει στα σώματά τους», είπε. «Μας εμποδίζουν να αποχαιρετήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μας στερούν τη δυνατότητα να τους δώσουμε μια σωστή ταφή»

Στις 25 Οκτωβρίου, μια ισραηλινή επιδρομή σκότωσε αρκετά μέλη του επικεφαλής ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic στη Γάζα, Wael al-Dahdouh.

16:43 Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις οικογένειες των ομήρων

Υπάρχει αυξανόμενη πίεση στους Ισραηλινή κυβέρνηση από τις οικογένειες των 138 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα.

Κάποιοι από τους εκπροσώπους τους δημοσίευσαν επιστολή προς το πολεμικό συμβούλιο η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «έχουμε λάβει έγκυρες πληροφορίες ότι υπάρχουν απαχθέντες των οποίων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και βρίσκονται πλέον σε άμεσο κίνδυνο».

«Απαιτούμε να ενεργήσετε με άμεσα με ανάληψη πρωτοβουλιών και δημιουργικότητα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την άμεση απελευθέρωση όλων των απαχθέντων», συνεχίζει.

Παρατηρητές λένε ότι η τρίωρη συνάντηση χθες το βράδυ μεταξύ υπουργών και δεκάδων πρόσφατα απελευθερωθέντων ομήρων και συγγενών όσων εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα.

Ορισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βάζει την πολιτική πάνω από την ευημερία των αγαπημένων τους προσώπων.

16:35  Νέα παραλαβή στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ – Έφτασαν τα 200 τα φορτία που έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι παρέλαβε «το 200ο φορτηγό αεροπλάνο που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF)».

Ένα δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρει ότι πάνω από 10. 000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν παραδοθεί στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων, εξοπλισμού ατομικής προστασίας, ιατρικών προμηθειών και πυρομαχικών.

Τον ηγετικό ρόλο για την αποστολή εξοπλισμού κατέχουν οι ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής του Ισραήλ, παρέχοντας περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια (3 δισεκατομμύρια λίρες) αμυντικής βοήθειας ετησίως.

Στρατιωτικός εξοπλισμός που προμηθεύεται το Ισραήλ

16:28 Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια στην παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας

Η αποστολή των εισερχόμενων φορτίων βοήθειας παρεμποδίστηκε σημαντικά τις τελευταίες τρεις ημέρες από διάφορους παράγοντες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ των οποίων:

  • Έλλειψη φορτηγών εντός της Γάζας, με ορισμένα να έχουν εγκλωβιστεί στην κεντρική περιοχή, η οποία έχει αποκοπεί από το νότιο τμήμα
  • Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών στις 4 Δεκεμβρίου
  • Ο αυξανόμενος αριθμός του προσωπικού που δεν μπορεί να φτάσει στο πέρασμα της Ράφα λόγω των βομβαρδισμών

16:15 ΟΗΕ: 10.000 ισραηλινές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν πραγματοποιήσει 10.000 αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη δήλωσε ότι αυτό ισοδυναμεί με ένα πλήγμα ανά 220 Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Οι επιθέσεις έχουν επιδεινωθεί από τον αναγκαστικό εκτοπισμό 1,9 από τα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναζήτησε καταφύγιο στο νότο – στη Χαν Γιουνίς και στη Ράφα.

16:04 Μπαράζ ρουκετών προς το βόρειο και το νότιο Ισραήλ

16:02 Η Γαλλία καταδικάζει το ισραηλινό χτύπημα στον νότιο Λίβανο

Η Γαλλία καταδίκασε το ισραηλινό χτύπημα στον νότιο Λίβανο, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκε ένας Λιβανέζος στρατιώτης.

«Η Γαλλία ανησυχεί σοβαρά για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Καταδικάζουμε το ισραηλινό χτύπημα που κόστισε τη ζωή ενός μέλους των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων και στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους συγγενείς του θύματος» δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

15:56 «Δεν ξέρω πώς βγήκαμε ζωντανοί» λένε κάτοικοι της νότιας Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι στη νότια Γάζα δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τους βομβαρδισμούς τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Δεν ξέρω πώς βγήκαμε ζωντανοί» είπε ο Χαμντί Τανίρα, κάτοικος της Χαν Γιουνίς, το σπίτι του οποίου χτυπήθηκε. Στο ίδιο σπίτι έμεναν 30 ακόμα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά.

Ένας άλλος επιζών, ο Αμάλ Μεχντί, δήλωσε ότι ένας βομβαρδισμός έπληξε το σπίτι του «ξαφνικά» την ώρα που κοιμόντουσαν.

«Ήταν θαύμα που μας έβγαλαν από τα χαλάσματα» λέει, σύμφωνα με το BBC.

15:48 Υπέκυψε στα τραύματά του 24χρονος Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε από τους IDF

Το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα ανακοίνωσε ότι ένας Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί της Τετάρτης από πυρά των IDF στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς, υπέκυψε στα τραύματά του.

15:41 Η UNICEF καταδίκασε τις «σεξουαλικές βιαιότητες της Χαμάς» – «Πολύ αργά» λέει το Ισραήλ

Η διευθύντρια της UNICEF καταδίκασε σήμερα τις «σεξουαλικές βιαιότητες» που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών γυναικών, μια καταδίκη την οποία το Ισραήλ θεώρησε καθυστερημένη και ανεπαρκή, επειδή δεν ανέφερε, σύμφωνα με το ίδιο, τους δράστες των βιαιοτήτων αυτών, τους ενόπλους της Χαμάς.

«Οι αφηγήσεις για σεξουαλικές βιαιότητες που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ είναι φρικτές», έγραψε χθες, Τρίτη, στην πλατφόρμα X η διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

«Οι επιζήσασες πρέπει να ακουστούν, να υποστηριχθούν και να έχουν περίθαλψη. Οι κατηγορίες πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας σε βάθος. Καταδικάζουμε τη βία που βασίζεται στο φύλο και όλες τις μορφές βίας σε βάρος γυναικών και κοριτσιών», πρόσθεσε.


Αντίδραση καθυστερημένη και ανεπαρκής, απάντησε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Λιόρ Χάλατ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του, σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, για το γεγονός ότι «χρειάστηκε στη UNICEF να περάσουν σχεδόν δύο μήνες για να μιλήσει για τα ισραηλινά θύματα (…) έπειτα από μια διεθνή εκστρατεία και πιέσεις».

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η Κάθριν Ράσελ δεν κατονομάζει τη Χαμάς στο μήνυμά της στη X.

«Είναι ένας άλλος τρόπος για να κλείσει κάποιος τα μάτια στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς (…) μην αναφέροντας τη Χαμάς, νομιμοποιεί τις δραστηριότητές της», δήλωσε.

15:36 Το Ισραήλ παραλαμβάνει το 200ο φορτίο με στρατιωτικό εξοπλισμό

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι παρέλαβε «το 200ο αεροπλάνο που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF)».

Από την έναρξη του πολέμου έχουν παραδοθεί στο Ισραήλ πάνω από 10.000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων, μέσων ατομικής προστασίας, ιατρικού υλικού και πυρομαχικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής του Ισραήλ, παρέχοντας περίπου 3,8 δισ. δολάρια αμυντικής βοήθειας ετησίως.

15:28 Το ισραηλινό Arrow αναχαίτισε ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Το σύστημα πυραυλικής άμυνας Arrow του Ισραήλ αναχαίτισε έναν ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και καταρρίφθηκε πριν εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

15:19 Προειδοποίηση της ναυτιλιακής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο οργανισμός Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για περιστατικό με ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα δυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη και προειδοποίησε τα σκάφη που διέρχονται από την περιοχή να «επιδείξουν προσοχή».

15:08 Συγκλονιστικό βίντεο με νεογέννητο στη Γάζα

Ένα μωράκι γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και επιβίωσε από τον βομβαρδισμό του σπιτιού του από το Ισραήλ.

14:55 Δύο κορίτσια ανασύρθηκαν ζωντανά μετά από 4 μέρες κάτω από ερείπια στην κεντρική Γάζα

Δύο αδελφές διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια ενός κτηρίου που έγινε στόχος ισραηλινού βομβαρδισμού από τανκς πριν από τέσσερις ημέρες.

«Ξύπνησα και ένιωσα ότι κάτι με πονούσε, σήκωσα τα χέρια μου και βρήκα έναν τοίχο από πάνω μου και από τους πολλούς πόνους ξανακοιμήθηκα» περιγράφει η Μαρία Αμπού Σάφι, προσθέτοντας ότι στο κτήριο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 72 ενήλικες και 62 παιδιά.

Άκουσε τη μικρότερη αδελφή της Λάνα να ουρλιάζει από τον πόνο, καθώς τα πόδια της είχαν κολλήσει κάτω από έναν σωρό από κουτιά και πέτρες.

«Μείναμε τέσσερις ημέρες κάτω από τα χαλάσματα, χωρίς φαγητό ή νερό. Προσπαθούσα να βγω, αλλά υπήρχαν πολλές πέτρες από πάνω μας» συγκλονίζει, σύμφωνα με το Al Jazeera.

14:47 «Όλα τρέμουν» στη Χαν Γιουνίς – Η μαρτυρία Παλαιστίνιου δημοσιογράφου

Καθώς τα ισραηλινά τανκς προσπαθούν να εισχωρήσουν βαθύτερα στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, το BBC μίλησε με την Ghada, μια Παλαιστίνια δημοσιογράφο που βρίσκεται εκεί.

«Η κατάσταση είναι φρικτή… αεροπορικές επιδρομές κάθε λεπτό και βλήματα αρμάτων μάχης… τα πάντα τρέμουν. Το Ισραήλ λέει ότι αυτό είναι ένα ασφαλές μέρος προς το παρόν, αλλά δεν είναι ασφαλές… Οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν προς τη Ράφα» δήλωσε η Ghada, αναφερόμενη στη νοτιότερη πόλη της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μερικές ημέρες – σήμερα ήρθα στο νοσοκομείο για να φορτίσω το κινητό μου» είπε και πρόσθεσε ότι το νερό στην πόλη είναι μολυσμένο και ότι αυτό εκθέτει τους ανθρώπους σε ασθένειες.

14:40 Κισίντα σε Νετανιάχου: Να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο Κισίντα δήλωσε ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και ότι είναι σημαντικό να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση και να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

14:34 Σειρήνες στο νότιο Ισραήλ

14:28 Ερντογάν: Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εάν επιχειρήσουν εξόντωση στελεχών της Χαμάς στην Τουρκία

Θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα εάν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επιχειρήσουν να εξοντώσουν μέλη της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος, απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, ότι θα κυνηγήσουν τα στελέχη της οργάνωσης σε χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Πρώτα απ’ όλα, αυτοί που έβγαλαν αυτή την είδηση προφανώς δεν γνωρίζουν την Τουρκία. Δεν γνωρίζουν τους Τούρκους. Δεν μας γνωρίζουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν επιχειρήσουν ένα τέτοιο λάθος, θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα γι’ αυτό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής του από το Κατάρ.

«Αν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων, θα καταδικαστούν να πληρώσουν το τίμημα για αυτό με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να ορθοποδήσουν», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Ερντογάν, απειλώντας με «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους όσοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

14:15 Υπεγράφη ένταλμα για κράτηση εποίκου που θεωρείται ύποπτος για επίθεση εναντίον Παλαιστινίων χωρίς δίκη

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant υπέγραψε εντολή διοικητικής κράτησης για έναν έποικο που συνελήφθη πριν από αρκετές ημέρες ως ύποπτος για επίθεση εναντίον Παλαιστινίων, σύμφωνα με τη Haaretz.

Οι κρατούμενοι σε διοικητική κράτηση δεν δικάζονται. Η εντολή θα ισχύει για περίοδο τεσσάρων μηνών.

14:00 IDF: Εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς την περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εντόπισε έναν αριθμό εκτοξεύσεων από το λιβανέζικο έδαφος προς ένα στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο χωριό Arab al-Aramshe στη Δυτική Γαλιλαία, καθώς και πέρα από ένα φυλάκιο στην περιοχή Hermon.

Ο στρατός δήλωσε ότι απάντησε, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Ο στρατός πλήττει επίσης στόχους της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης, αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού, από το πρωί της Τετάρτης.

13:47 Φόλκερ Τουρκ – ΟΗΕ: Κίνδυνος να διαπραχθούν εγκλήματα θηριωδίας στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ζουν «στην απόλυτη φρίκη», τόνισε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, εκτιμώντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαπραχθούν «εγκλήματα θηριωδίας».

Δύο μήνες «μετά τις φρικτές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εναντίον του Ισραήλ», «οι άμαχοι στη Γάζα εξακολουθούν να βομβαρδίζονται ασταμάτητα από το Ισραήλ και να υποβάλλονται σε συλλογική τιμωρία», κατήγγειλε ο Τουρκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι περίπου 240, ο ισραηλινός στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 27 Οκτωβρίου ξεκίνησε και χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική», υπογράμμισε ο Τουρκ και τόνισε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» να διαπραχθούν «εγκλήματα θηριωδίας».

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο από τις αντιμαχόμενες πλευρές όσο και από όλα τα κράτη, κυρίως όσα ασκούν επιρροή, ώστε να εμποδιστεί η τέλεση τέτοιων εγκλημάτων», κάλεσε ο Τουρκ.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για «τις δηλώσεις απανθρωποποίησης» που κάνουν «νυν ή πρώην υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι καθώς και εκπρόσωποι της Χαμάς», προσθέτοντας: «η Ιστορία μάς έχει δείξει πού μπορεί να οδηγήσει αυτού του είδους η γλώσσα».

«Δεν είναι μόνο απαράδεκτες, αλλά αρμόδιο δικαστήριο θα μπορούσε να θεωρήσει αυτές τις δηλώσεις (…) υποκίνηση για τη διάπραξη εγκλημάτων θηριωδίας», υπογράμμισε ο Τουρκ.

«Περίπου 1, 9 εκατομμύρια άνθρωποι από τους 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους έχουν εκτοπιστεί και ωθούνται σε ολοένα και μικρότερες περιοχές με μεγάλο συνωστισμό στη νότια Γάζα σε ανθυγιεινές και επιβλαβείς συνθήκες», σημείωσε.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει εκ νέου ουσιαστικά διακοπεί, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση ασθενειών και λιμού», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ.

13:40 IDF: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που κατευθυνόταν προς το Εϊλάτ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πύραυλος εδάφους- εδάφους που κατευθυνόταν προς το Εϊλάτ αναχαιτίστηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

13:35 Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στο Εϊλάτ, το νότιο θέρετρο και λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα

Ενώ οι προειδοποιητικές σειρήνες στα βόρεια του Ισραήλ κοντά στα σύνορα της μπλε γραμμής με τον Λίβανο και στα νότια κοντά στη Λωρίδα της Γάζας είναι σύνηθες να ηχούν, το να ηχήσει προειδοποίηση στο Εϊλατ είναι πιο σπάνιο.

Η πόλη είχε στοχοποιηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης από τους Χούθι της Υεμένης.

13:30 Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί τον ΟΗΕ να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα

Ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, ζήτησε επείγουσα διεθνή παρέμβαση για να σταματήσει την «επιθετικότητα», του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δήλωσή του, ο Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι το Ισραήλ ασκεί «οργανωμένη τρομοκρατία» κατά των Παλαιστινίων σε όλες τις τοποθεσίες του.

Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνες για την κλιμάκωση αυτή και τους ζήτησε να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμό της κατά των Παλαιστινίων. Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει η αιματοχυσία των Παλαιστινίων υπό το φως της πρωτοφανούς διεθνούς σιωπής».

13:25 Το Ισραήλ ζητά να έχει ο Ερυθρός Σταυρός πρόσβαση τους ομήρους

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στους Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Κάθε λεπτό στην αιχμαλωσία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή» των ομήρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει. Ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση στους ομήρους», είπε.

«Οι διεθνείς οργανισμοί ξέρουν ποια είναι η εντολή τους και γνωρίζουν επίσης τα γεγονότα: η Χαμάς τους εμποδίζει να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Στόχος επικρίσεων στο Ισραήλ, η ΔΕΕΣ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στα τέλη Νοεμβρίου ότι δεν ξέρει πού βρίσκονται οι όμηροι και πως δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς ελλείψει συμφωνίας από τους δεσμοφύλακές τους.

13:15 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι βρήκε αποθήκες όπλων στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι βρήκε μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών σε μια τοποθεσία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και διαφόρων μοντέλων φορητών πυραύλων τύπου RPG, καθώς και αντιαρματικών πυραύλων, εκρηκτικών μηχανισμών, χειροβομβίδων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που βρέθηκαν είναι του τύπου που έχουν εκτοξευθεί στο κεντρικό Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι ορισμένα πυρομαχικά θα αφαιρεθούν για έρευνες, ενώ άλλα θα πυροδοτηθούν.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι έφτιαξε αυτές τις αποθήκες όπλων κοντά σε σχολεία και κατοικημένες περιοχές.

13:05 IDF: Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά μετά από επιχείρηση  στη Δυτική Όχθη

«Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά σε ανταλλαγή πυρών με ένοπλους άνδρες στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι πέταξαν επίσης εκρηκτικά, εν μέσω επιδρομής για σύλληψη στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν», ανακοίνωσαν οι IDF.

Σύμφωνα με τον στρατό «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δέκα καταζητούμενα άτομα ύποπτα για συμμετοχή στην τρομοκρατία, κατέστρεψαν δύο υπόγεια φρεάτια και τρία εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών υλών και κατέσχεσαν δεκάδες όπλα, πυρομαχικά και χιλιάδες σέκελ.

Επιπλέον, συνελήφθησαν 16 καταζητούμενα πρόσωπα σε όλη τη Δυτική Όχθη, τρία από τα οποία συνδέονται με τη Χαμάς».

12:55  40 εκπαιδευόμενοι του Λευκού Οίκου απαιτούν από τον Μπάιντεν να ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Καθώς το Ισραήλ εντείνει τις πολεμικές του προσπάθειες στη νότια Γάζα, στις ΗΠΑ, μια ομάδα ασκούμενων του Λευκού Οίκου ασκεί εσωτερική πίεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν να ζητήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Εμείς, οι υπογεγραμμένοι ασκούμενοι του Λευκού Οίκου και του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου του Φθινοπώρου 2023, δεν θα παραμείνουμε πλέον σιωπηλοί στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», έγραψαν οι ασκούμενοι σε επιστολή που μοιράστηκαν με το NBC News, απευθυνόμενοι στον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

«Ακούμε τις φωνές του αμερικανικού λαού και καλούμε την κυβέρνηση να απαιτήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 40 ασκούμενοι.

«Δεν είμαστε αυτοί που αποφασίζουν σήμερα, αλλά φιλοδοξούμε να γίνουμε οι ηγέτες του αύριο και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πώς οι εκκλήσεις του αμερικανικού λαού έχουν μέχρι στιγμής, αγνοηθεί».

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 500 Αμερικανοί αξιωματούχοι έστειλαν επίσης παρόμοια επιστολή στον Μπάιντεν, υπενθυμίζει το Al Jazeera.

12:44  Ρουκέτα έπεσε κοντά σε εργοστάσιο στο νότιο Ισραήλ

Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom δήλωσε την Τετάρτη ότι μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα έπεσε κοντά σε ένα εργοστάσιο στο Kibbutz Nir Yitzhak. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα, μεταδίδει η Haaretz.

12:40 Απορρίπτει ο Ερντογάν το σχέδιο του Ισραήλ για «ζώνη ασφαλείας» στη Γάζα

Η Τουρκία απορρίπτει σχέδια για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Γάζα όταν τελειώσουν οι μάχες στο θύλακα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά «ασέβεια» προς τους Παλαιστινίους.

Το  Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει διαβιβάσει σε αρκετά αραβικά κράτη και στην Τουρκία σχέδια για τη ζώνη ασφαλείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από το Κατάρ, ο Ερντογάν δήλωσε πως το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο θα αποφασισθεί από τον παλαιστινιακό λαό και πως το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που κατέχει, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk και άλλους.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προκαλέσει την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην καταδιώξει μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, λέγοντας πως το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, αν κάνει κάτι τέτοιο.

12:30 Γάζα: Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μεταδίδει το BBC.

Όπως αναφέρει, 73 νεκροί και 123 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Aqsa στο κέντρο της Γάζας την προηγούμενη ημέρα.

12:25 Σειρήνες ηχούν στο Κιμπούτς Νιρ Γιτζάκ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

12:18 Έφτασε στο Άμπου Ντάμπι ο Πούτιν

Το Tass αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο Άμπου Ντάμπι. Είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα μεταβεί στο Ριάντ για συνομιλίες με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στην ατζέντα η σύγκρουση στη Γάζα, καθώς και οι πολιτικές παραγωγής πετρελαίου, μεταδίδει ο Guardian.

Το ταξίδι αποτελεί μια σπάνια εξόρμηση εκτός Ρωσίας για τον Πούτιν, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από διεθνές ποινικό δικαστήριο για την Ουκρανία.

12:10 Η επιχείρηση στη νότια Γάζα θα μπορούσε να τερματιστεί τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πρότειναν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη νότια Γάζα μέχρι τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να προχωρήσει σε πιο στοχευμένες επιθέσεις κατά της Χαμάς.

Επικαλούμενο πολλούς ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, το CNN αναφέρει ότι υπάρχει ανησυχία από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για το πώς θα εξελιχθεί η επίθεση των IDF τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να περιορίσει τις ζημιές και τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος που αναφέρεται στο ρεπορτάζ λέει ότι δεν αισθάνονται άνετα να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «δεκτικός» για να περιγράψουν την ανταπόκριση του Ισραήλ στις συμβουλές των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε σε μια επιχείρηση υψηλής έντασης τις επόμενες εβδομάδες, και στη συνέχεια πιθανόν να μεταβούμε σε μια λειτουργία χαμηλής έντασης», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN.

Νωρίτερα το ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι αξιωματούχοι ασφαλείας στο Ισραήλ πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας μήνας για να ασκηθεί αρκετή στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο για εκεχειρία και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Το ρεπορτάζ – στο οποίο δεν γίνονταν λόγος για την πηγή του – ανέφερε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του θύλακα για να συμβεί αυτό.

12:00 «Δεν είμαστε αριθμοί»

Το AFP αναφέρει ότι οι δρόμοι της Χαν Γιουνίς ήταν σχεδόν άδειοι το πρωί της Τετάρτης, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά του πυροβολικού.

Ο Hassan Al-Qadi, ένας εκτοπισμένος κάτοικος του Khan Younis που βρήκε καταφύγιο στη Ράφα, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο:

«Ολόκληρη η πόλη υποφέρει από την καταστροφή και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς. Πολλοί άνθρωποι που φτάνουν από τη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες. Πολλοί είναι άστεγοι και κάποιοι αναζητούν τα εξαφανισμένα παιδιά τους. Δεν είμαστε απλοί αριθμοί. Είμαστε ανθρώπινα όντα».

11:53 «Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος στη Γάζα»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες προειδοποιεί ότι η κατάσταση στη Γάζα «χειροτερεύει κάθε λεπτό».

Η UNRWA δήλωσε ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τις ισραηλινές επιθέσεις δεν έχουν πουθενά ασφαλές μέρος για να στραφούν, καθώς όλα τα καταφύγια έχουν ήδη ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους.

«Άλλο ένα κύμα εκτοπισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο Χ, χαρακτηρίζοντας ολόκληρη τη Λωρίδα «ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο».

«Δεν υπάρχει πουθενά να πάει κανείς, καθώς τα καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της UNRWA, έχουν ξεχειλίσει».

11:40 Τέσσερις τραυματίες, ο ένας σοβαρά, σε ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ο Ahmed Jibril, διευθυντής του Κέντρου Ασθενοφόρων και Επειγόντων Περιστατικών της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ναμπλούς, δήλωσε ότι ένας άνδρας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι, μεταδίδει το Al Jazeera.

Οι άλλοι τρεις άνδρες έχουν πυροβοληθεί σε διάφορα σημεία του σώματός τους, αλλά είναι σταθεροί.

Τοπικές πηγές δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο, τον Ali Odeh, πριν αποσυρθούν από τον καταυλισμό Balata.

11:28 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ καλεί τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2023.

«Αυτός δεν είναι προϋπολογισμός, είναι μια παράνομη εντολή που δόθηκε σε βουλευτές να κλέψουν δημόσιο χρήμα σε καιρό πολέμου (σ.σ. ως μέρος) της πολιτικής», είπε ο Λαπίντ, ανοίγοντας ένα ειδικό συνέδριο για την οικονομία που διοργανώνει το κόμμα του Γες Ατίντ.

11:22 Σατιρική εκπομπή διακωμωδεί τις γυναίκες του ΟΗΕ «για τη σιωπή τους σχετικά με τους βιασμούς γυναικών στις 7 Οκτωβρίου»

Η μακροχρόνια ισραηλινή σατιρική εκπομπή της Keshet TV «Eretz Nehederet» («Μια υπέροχη χώρα») πρόβαλε ένα σκετς που διακωμωδεί τις γυναίκες του ΟΗΕ «για την παρατεταμένη σιωπή τους σχετικά με τον βιασμό γυναικών στο νότιο Ισραήλ από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

11:13 Εκτοπισμένοι σε δρόμους και σε σκηνές στη Ράφα

Σκληρές είναι οι συνθήκες στη Ράφα, όπου σύμφωνα με πολλές αναφορές συγκεντρώνονται χιλιάδες εκτοπισμένοι από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αφού το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Ο φωτογράφος Μαχμούντ Μπάσαμ ανάρτησε βίντεο από την περιοχή στη νότια Γάζα, το οποίο έχει επαληθεύσει το Al Jazeera:

Δείτε το βίντεο:

11:04 Τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού και του Κινέζου ΥΠΕΞ για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με τα υπουργεία τους.

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι μια εκεχειρία που θα τερματίσει τις συγκρούσεις το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ο Ουάνγκ, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι κύριες χώρες (…) θα πρέπει να στηρίξουν την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία, να επιδείξουν ηρεμία και λογική», πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός, ζητώντας να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια» προκειμένου «να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή μεγάλου εύρους».


Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ζητήσει τον Νοέμβριο τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη διάρκεια έκτακτης, διαδικτυακής συνόδου των χωρών BRICS.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν «επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να εργαστούν προκειμένου να εμποδίσουν την επέκταση της σύγκρουσης», όπως σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά εδώ και δεκαετίες στηρίζει τον παλαιστινιακό σκοπό και θεωρεί την Παλαιστίνη κράτος. Το Πεκίνο προωθεί τη λύση των δύο κρατών.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ουάνγκ είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

10:54 IDF: «Τακτική παύση του πυρός μέχρι τις 14:00 στη Ράφα, άνοιξε δίοδος διαφυγής» – Δείτε στον χάρτη

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως στην περιοχή Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το ynet.

Ο Αντράεε κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές των μαχών το συντομότερο δυνατό.

«Οι IDF θα επιτρέψουν την κυκλοφορία μέσω του δυτικού άξονα», σημειώνει ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος των IDF πρόσθεσε επίσης ότι από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. θα υπάρξει «τακτική παύση» στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Σαμπούρα στη Ράφα υπέρ των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:45 Τα ισραηλινά τανκς προελαύνουν προς το κέντρο της πόλης της Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με τον Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ράφα στη νότια Γάζα, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, υπό σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τα ισραηλινά τανκς άρχισαν να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στο κέντρο της πόλης Χαν Γιουνίς, προερχόμενα από την ανατολική πλευρά.

Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί, κάτω από σφοδρούς βομβαρδισμούς, να εγκαταλείπουν την περιοχή και να κινούνται νοτιότερα προς τη Ράφα.

O Μαχμούντ σημειώνει ότι «ρωτήσαμε μερικούς από τους ανθρώπους που μας επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει ενεργή στρατιωτική δράση σε αυτή την περιοχή. Όλοι πίστευαν ότι οι ανατολικές περιοχές της Χαν Γιουνίς ήταν ο κύριος στόχος, όπως ανέφεραν τα φυλλάδια που έπεσαν για τους κατοίκους, αλλά φαίνεται ότι ολόκληρη η πόλη της Χαν Γιουνίς βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό αυτή τη στιγμή».

Παλαιστίνιοι ψάχνουν για ό,τι διασώθηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς.

10:35 Τραυματίες μετά από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με παλαιστινιακά Μέσα και τον Τζακ Χούρι της Haaretz, τρεις Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί μετά από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς.

Άλλοι τρεις, ο ένας σοβαρά, τραυματίστηκαν μετά από συγκρούσεις στο χωριό Ντεϊσέχ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

10:26 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ, σύμφωνα με τις IDF και ισραηλινά Μέσα.

10:18 Σε σοβαρή κατάσταση 77χρονη πρώην όμηρος, λέει η κόρη της

Σύμφωνα με την Κάρμι Πάλτι Κατζίρ, η μητέρα της Χάνα Κατζίρ, πρώην όμηρος της Χαμάς στη Γάζα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και η κατάστασή της έχει χειροτερέψει.

Η ίδια πρόσθεσε ότι επέστρεψε «με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα».

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, η Κάρμι Πάλτι Κατζίρ δήλωσε ότι η μητέρα της «βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κατάσταση που οι γιατροί χαρακτηρίζουν σοβαρή.

(σ.σ. Όπως) σωστά είπε ο γιατρός της, η καρδιά πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα».

Η πρώην όμηρος, Χάνα Κατζίρ.

10:09 Al-Arabiya: «Ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το σπίτι του Σινουάρ στη νότια Γάζα»

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό κανάλι Al-Arabiya, «o ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το σπίτι του Γιαχία Σινουάρ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα» από την Τρίτη.

10:00 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 30χρονος που τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά την περασμένη εβδομάδα υπέκυψε στα τραύματά του

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Άχμεντ Γκάναμ, ένας 30χρονος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από πυρά των IDF την περασμένη εβδομάδα στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη, υπέκυψε στα τραύματά του.

09:50 Νέες εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ

Οι ισραηλινές αρχές προειδοποίησαν τους εκτοπισμένους σε καταφύγια και σχολεία που βρίσκονται στον κυκλικό κόμβο Μπάνι Σουχάιλα και σε τέσσερις από τις καθορισμένες ζώνες (σ.σ. από το Ισραήλ) – 50, 51, 52 και 219 – να «εκκενώσουν αμέσως».

Η COGAT, κλάδος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, καλεί τους κατοίκους να μετακινηθούν κατά μήκος της οδού αλ-Κουντς προς τα καταφύγια στα δυτικά της Χαν Γιουνίς και προς την περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί «με ακραία δύναμη» εναντίον της Χαμάς.

Ο χάρτης εκκενώσεων που έχει δημοσιοποιήσει το Ισραήλ και έχουν καταγγείλει οι Παλαιστίνιοι:

09:41 Επίσκεψη στη Ραμάλα από τον ΥΠΕΞ της Νικαράγουα για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα, Ντένις Μονκάδα έφθασε στη Δυτική Όχθη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «τη βάρβαρη επίθεση» του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η αντιπρόεδρος — και σύζυγος του προέδρου — Ροσάριο Μουρίγιο.

«Ο αλληλέγγυος και μαχητικός αντιπρόσωπος του λαού και της κυβέρνησης της Νικαράγουα έφθασε στην πόλη της Ραμάλας, στην ηρωική Παλαιστίνη, έπειτα από ταξίδι που κράτησε πάνω από 24 ώρες», ανέφερε η Μουρίγιο σε επίσημα ΜΜΕ.

«Η αποστολή του υπουργού μας, την οποία του εμπιστεύτηκε ο κομαντάντε μας (…) είναι να μεταφέρει εν ονόματι του λαού και της κυβέρνησής μας την πιο αδελφική και μαχητική αλληλεγγύη», πρόσθεσε η Ροσάριο Μουρίγιο, 72 ετών, η οποία είναι επίσης κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο Μονκάδα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόσθεσε.

Η Νικαράγουα έχει πάρει θέση υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης και έχει ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Μανάγουα διατηρεί επίσης διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αποκαταστάθηκαν το 2017, μετά τη διακοπή τους για επτά χρόνια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

09:32 Ισοπεδωμένο τμήμα της Χαν Γιουνίς μετά από νέο βομβαρδισμό

Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media και σε παλαιστινιακά Μέσα αποτυπώνει την καταστροφή στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

09:23 Πρώην επικεφαλής της Μοσάντ: «Το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλους για όλους, ο Σινουάρ δεν είναι»

Ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Ντάνι Γιάτομ αναφέρθηκε στο θέμα των απαχθέντων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας στο Ynet Live ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλους για όλους, και αυτό είναι το σωστό, αλλά ο Σινουάρ (σ.σ. ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα) δεν είναι έτοιμος».

«Προκειμένου να διαπραγματευτούμε, πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο μέρος που να είναι έτοιμο γι’ αυτό. Ο Σινουάρ είναι ψυχοπαθής και μεθυσμένος από την εξουσία, κυκλοφορεί με την αίσθηση ότι υπαγορεύει τους όρους», είπε ο Γιάτομ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την επιστροφή των απαχθέντων, πρόσθεσε: «Είναι πολύπλοκο και δεν βοηθά πάντα λόγω έλλειψης πληροφοριών ή επιχειρησιακής ικανότητας. Ο στρατιωτικός ελιγμός έχει γίνει πιθανώς προϋπόθεση για να εξεταστεί η επιστροφή των απαχθέντων».

09:13 Φωτορεπορτάζ από τη Δυτική Όχθη μετά τις νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές

Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, έχει αναρτήσει φωτογραφίες μετά τις νυχτερινές επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν την περασμένη νύχτα, ένας 18χρονος και ένας 16χρονος.

Δείτε φωτογραφίες:

09:06 Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφάλειας εκτιμούν ότι μπορεί να πάρει έναν μήνα για να υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας μήνας για να ασκηθεί αρκετή στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο για εκεχειρία και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το ρεπορτάζ – στο οποίο δεν γίνεται λόγος για την πηγή του – αναφέρει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του θύλακα για να συμβεί αυτό.

Οι Times of Israel σημειώνουν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας διάρκειας μιας εβδομάδας που έληξε την περασμένη Παρασκευή, 105 πολίτες απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα: 81 Ισραηλινοί, 23 υπήκοοι Ταϊλάνδης και ένας Φιλιππινέζος. Νωρίτερα, τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν και ένας διασώθηκε, ενώ έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον τρία πτώματα.

Πιστεύεται ότι στη Γάζα παραμένουν 138 όμηροι, μεταξύ των οποίων περίπου 20 γυναίκες και δύο μικρά παιδιά.

08:57 Συνάντηση Νετανιάχου και ηγέτη της αντιπολίτευση στην Κνεσέτ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα συναντηθούν στην Κνεσέτ για μια ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια.

Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ήταν πριν από περίπου ένα μήνα, στις αρχές Νοεμβρίου.

08:47 IDF: «Βρισκόμαστε στην καρδιά των προπυργίων της Χαμάς όπου κρύβονται Σινουάρ και Ντέιφ»

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των IDF, τα στρατεύματά τους «βρίσκονται στην καρδιά των προπυργίων της Χαμάς στην Τζαμπάλια, στη Σουτζάιγια, στην πόλη της Γάζας, στη βόρεια Γάζα, και τώρα επίσης στην καρδιά της Χαν Γιουνίς, όπου κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ».

«Οι δυνάμεις των IDF προχωρούν στην εξάρθρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Τα τέσσερα τάγματα της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς έχουν δημιουργήσει τρομοκρατικές υποδομές τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος σε όλη την περιοχή. Οι τρομοκράτες από τη Χαν Γιουνίς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», τονίζεται στην ίδια ενημέρωση.

Σύμφωνα με τις IDF, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε περισσότερους από 250 στόχους, ενώ, όπως αναφέρει η ενημέρωση, η Ταξιαρχία Κφιρ σκότωσε μέλη της Χαμάς κοντά σε σχολείο στη βόρεια Γάζα, ενώ αργότερα καταστράφηκε φρεάτιο σήραγγας και βρέθηκαν όπλα.

Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις στο Χ:

08:38 Μετά τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις Νετανιάχου για τους ομήρους, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού λέει ότι η επιστροφή τους είναι η κορυφαία προτεραιότητα

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι η «ύψιστη προτεραιότητα» του στρατού είναι η ανάκτηση των ομήρων, παρά το κύμα επικρίσεων από πρώην ομήρους και οικογένειες ομήρων για τους χειρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Χάλεβι δήλωσε ότι οι διοικητές του Ισραήλ είναι πρόθυμοι να «κάνουν τα πάντα για να επιστρέψουν τους ομήρους», ενώ παράλληλα «θα διαλύσουν» τη Χαμάς.

Αρκετοί πρώην όμηροι και συγγενείς νυν ομήρων είχαν την Τρίτη μια έντονη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων, αρκετοί παρευρισκόμενοι φέρεται να επέκριναν τον Νετανιάχου επειδή δεν έκανε περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και του φώναξαν «να παραιτηθεί».

Η ανακοίνωση του Χαλέβι:

08:28 Το Ισραήλ βομβάρδισε σπίτι οικογένειας στη Χαν Γιουνίς – Τραυματίστηκαν μικρά παιδιά

Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Καλούτ έχει αναρτήσει βίντεο στο Instagram, το οποίο έχει επαληθεύσει το Al Jazeera, που αποτυπώνει τις στιγμές μετά από βομβαρδισμό σπιτιού οικογένειας στη Χαν Γιουνίς.

Μικρά παιδιά έχουν τραυματιστεί και οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Δείτε το βίντεο:

08:23 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα

Νέα ανάρτηση στο X έκαναν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

08:14 Μέλος του Κογκρέσου αναρωτιέται γιατί το αίτημα για κατάπαυση του πυρός έχει τόσο λίγη υποστήριξη σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην αμερικανική κοινωνία

Η Αμερικανίδα βουλευτής Ρασίντα Τλαΐμπ διερωτήθηκε γιατί τόσο λίγα μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός σε σύγκριση με τον αμερικανικό λαό.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Τλαΐμπ επικαλέστηκε νέα δημοσκοπικά στοιχεία της Data for Progress, τα οποία έδειξαν ότι το 61% των Αμερικανών υποστηρίζει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι μόνο το 11% του Κογκρέσου έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Η Τλαΐμπ, η οποία αποδοκιμάστηκε από την αμερικανική Βουλή στις 7 Νοεμβρίου, έχει ζητήσει την κατάπαυση του πυρός μαζί με άλλους 39 νομοθέτες στη Βουλή και τη Γερουσία.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:05 Δύο αυτοκινητόδρομοι στο νότιο Ισραήλ κλείνουν λόγω καιρικών συνθηκών

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο αυτοκινητόδρομοι έχουν αποκλειστεί στα νότια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι χειμερινές βροχές συχνά προκαλούν επικίνδυνες πλημμύρες. Δεν είναι σαφές αν οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει ή αν έχουν κλείσει λόγω ανησυχίας.

Ο αυτοκινητόδρομος 90 είναι κλειστός από τον κόμβο Αράβα έως τον κόμβο Έιν Γκεντί και προς τις δύο κατευθύνσεις και ο αυτοκινητόδρομος 31 είναι κλειστός από τον κόμβο Χατρουρίμ έως τον κόμβο Νέβε Ζοχάρ και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι οδηγοί καλούνται να βρουν εναλλακτικές διαδρομές.

07:56 Σφοδρές αντιδράσεις για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό Παλαιστινίου ΑμεΑ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις τον εν ψυχρώ πυροβολισμό Παλαιστινίου ΑμεΑ από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:48 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μετατρέψει τη Γάζα σε «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μετά τον πόλεμο
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποιούν ότι τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες είναι «εξαιρετικά λίγα» στο νοσοκομείο Μαρτύρων του Αλ Άκσα
  • Νέες ισραηλινές επιδρομές έγιναν στη Δυτική Όχθη, δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιους στην Τζενίν και στον προσφυγικό της καταυλισμό μετά από πολύωρη επιδρομή, αναφέρει το Wafa
  • Η αποστολή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας να δράσει για τη «μη συμμόρφωση» του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο
  • Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι «εξουδετέρωσε» αρκετούς διοικητές της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
  • Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό στη Νουσεϊράτ, ενώ «αρκετοί άνθρωποι» είναι κάτω από τα συντρίμμια

07:38 Κοινή δήλωση από Κατάρ, Σαουδική Αραβία για να μπει τέλος στην «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα

Σε κοινή δήλωση του Συντονιστικού Συμβουλίου Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας, ο εμίρης του Κατάρ και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία τους για την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εμίρης σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισαν επίσης την ανάγκη «να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την ανάγκη προστασίας των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εμίρης σεΐχης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

«Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ για να σταματήσει τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων», προστίθεται.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εντείνει τις προσπάθειες» για τη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος σύμφωνα με την αρχή της λύσης των δύο κρατών και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία.

07:29 Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, λέει το Ισραήλ

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χαμάς χάνει σταδιακά τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Η σχετική ανάρτηση των IDF για τους νεκρούς διοικητές της Χαμάς:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:20 Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Νουσεϊράτ

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ομάδα ειδήσεων του Al Jazeera που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό μέσα σε δύο ημέρες.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, Wafa, επιβεβαίωσε επίσης τον αριθμό των νεκρών και επικαλέστηκε πηγές της πολιτικής προστασίας που ανέφεραν ότι «μεγάλος αριθμός» ανθρώπων φοβούνται ότι βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.

Την είδηση για το χτύπημα στη Νουσεϊράτ μεταδίδουν και ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Wafa ανέφερε επίσης θύματα μετά από ξεχωριστές ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς, στις συνοικίες Τούφα, αλ-Νταράτζ και Σουτζάιγια στην πόλη της Γάζας, καθώς και στις Φουχάρι, Χουζάα, Αμπασάν και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

07:10 Ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ: «Μόνο η καθαρή τρέλα μπορεί να δικαιολογήσει τη σφαγή αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι τίποτα «εκτός από καθαρή τρέλα» δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη «σφαγή αμάχων» του Ισραήλ στη Γάζα.

«Δεν υπάρχουν πλέον λειτουργικά νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν άλλα φάρμακα. Δεν υπάρχουν άλλες λέξεις», έγραψε η Αλμπανέζε στο X.

07:03 Διασώστες ψάχνουν μέσα στα ερείπια μετά την επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ

Αποκλειστικό βίντεο του Al Jazeera αποτυπώνει τις προσπάθειες των διασωστών να φτάσουν σε επιζώντες μετά από νέα επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσα είναι τα θύματα από τον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.

Δείτε το βίντεο:

06:54 «Δεν είναι αυτό αρκετό για να σταματήσει ο πόλεμος;»

Συγκλονίζει το μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που στέλνει ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής και φωτογράφος, Ισμαήλ Τζουντ.

Την ώρα που στέκεται δίπλα σορούς Παλαιστινίων που έπεσαν θύματα των βομβαρδισμών στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, ο Τζουντ λέει: «Δεν ξέρουμε τι άλλο να μεταδώσουμε για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Όλες αυτές οι σφαγές συνέβησαν και εσείς δεν κάνατε τίποτα».

«Σήμερα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο. Παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι θέλουμε να πούμε», πρόσθεσε. «Όσο ζεις στη Γάζα, είσαι στόχος. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα», τονίζει στο βίντεο που έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera.

06:44 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά είναι κρίσιμη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες χρειάζονται περίθαλψη στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα «λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις». Ωστόσο, λείπουν καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.

Η Μαρί-Ορί Περό Ρεβιάλ, συντονίστρια επειγόντων της οργάνωσης στη Γάζα, δήλωσε ότι οι ελλείψεις στο νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για να γίνουν εγχειρήσεις που μπορεί να σώσουν ζωές.

«Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι αναπνευστήρες θα έπαυαν να λειτουργούν, οι αιμοδοσίες θα έπρεπε να σταματήσουν, η αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων θα ήταν αδύνατη», ανέφερε σε δήλωσή της που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ  είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

06:35 Δύο ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί, όπως ανακοίνωσαν οι IDF

Τα ονόματα δύο ακόμη στρατιωτών που είναι νεκροί ανακοίνωσαν οι IDF.

Ο λοχίας Γενοχάταν Μάλκα, 23 ετών, από την Μπεερσεμπά, στρατιώτης του 82ου τάγματος της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ο οποίος σκοτώθηκε στις μάχες στη Γάζα.

Ο αντισυνταγματάρχης Γιοχάι Γκουρ Χέρσμπεργκ, 52 ετών, από τη Χαβάτ Φίλιπ, διοικητής μονάδας της 98ης Μεραρχίας που είχε ως αποστολή τον εντοπισμό αγνοουμένων, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Οι δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

Τουλάχιστον 85 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα.

06:25 Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη – Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι νεκροί

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο πηγές από την Ερυθρά Ημισέληνο, αναφέρει ότι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φάρα και στην κωμόπολη Ταμούμ, νότια της Τούμπας.

Νεκροί είναι ο 18χρονος Μοάζ Ιμπραχίμ Ζαχράν από την αλ-Φάρα και ο 16χρονος Αμπντούλ Ραχμάν Ιμάντ Μπάνι Οντέχ από την Ταμούμ.

Δείτε φωτογραφίες από την ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν:

06:20 Συνεχίζονται οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη. Άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στην πολιορκημένη Λωρίδα με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Εξελίξεις με Ποκουσέφσκι: Μένει ελεύθερος από τους Θάντερ και βλέπει Ευρώπη (vid)

O νεαρός άσος αποχωρεί από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024