Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Μόνο ο στρατός μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη μεταπολεμική Γάζα, λέει ο Νετανιάχου

Ισραήλ – Χαμάς: Μόνο ο στρατός μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη μεταπολεμική Γάζα, λέει ο Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε ολόκληρη τη Γάζα, ενώ εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο - Εφιαλτική νύχτα στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ, ενώ επιδρομή «μαμούθ» έγινε στη Δυτική Όχθη.

«Οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής» έγιναν σήμερα στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στο στόχαστρο των IDF έχει μπει η νότια Γάζα, δεκάδες είναι τα νέα θύματα των βομβαρδισμών, ανάμεσά τους πολλά και παιδιά και γυναίκες.

Τουλάχιστον 16.248 είναι οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό

Την ίδια ώρα, αποκαθίστανται οι τηλεπικοινωνίες στον πολιορκημένο θύλακα, που είχαν καταρρεύσει εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:20 Συνεχίζονται οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

03:55 Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ διαψεύδει πως Ισραηλινοί επενδυτές ευνοήθηκαν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Το χρηματιστήριο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μια έκθεση αμερικανών ερευνητών που υποδηλώνει ότι «οι ισραηλινοί επενδυτές μπορεί να επωφελήθηκαν από την προηγμένη γνώση της επίθεσης είναι ανακριβής».

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Κολούμπια την Κυριακή, η οποία διαπίστωσε ότι υπήρξε μια «σημαντική αύξηση» στις ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών μετοχών τις ημέρες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, με τους εμπόρους να φαίνεται ότι προέβλεπαν την επίθεση.

Οι ανοικτές πωλήσεις είναι μια πρακτική κατά την οποία οι έμποροι κινητών αξιών επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδος στοιχηματίζοντας ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου θα πέσει.

«Δεν βλέπω στα δεδομένα κάτι που να πλησιάζει έστω και στο ελάχιστο αυτό που έγραψαν στην εφημερίδα», ανέφερε ο Yaniv Pagot, επικεφαλής του χρηματιστηρίου.

Η Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ δήλωσε ότι το «θέμα είναι γνωστό στην αρχή» και βρίσκεται υπό διερεύνηση.

03:30 Εν ψυχρώ πυροβολισμός Παλαιστινίου με νοητική υστέρηση ισραηλινούς στρατιώτες (βίντεο)

Ο Tarek Abu Abed, άτομο με νοητική υστέρηση και γνωστός στους φίλους και την οικογένειά του ως «Ghazzawi» (σ.σ. «Γαζαίος» ή «Γαζιώτης» αν το ελληνοποιούσαμε), πήγαινε στο σπίτι του την Τρίτη όταν τον σταμάτησαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και του ζήτησαν τα στοιχεία του, δήλωσε ο αδελφός του Tarek, Diaa Abu Abed, στο CNN τηλεφωνικά την Τρίτη.

«Όποιος συναντήσει τον Tarek μπορεί να καταλάβει αμέσως ότι έχει ειδικές ανάγκες», δήλωσε ο Diaa Abu Abed. «Ο εγκέφαλός του λειτουργεί όπως ενός παιδιού».

Όταν ο Tarek Abu Abed είπε στους άνδρες ότι δεν είχε ταυτότητα και πλησίασε προς τον έναν να του μιλήσει, ένας εξ αυτών πυροβόλησε τον Tarek στο πόδι, σύμφωνα με τον αδελφό του και το βίντεο.

Οι IDF παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στο συμβάν και δήλωσαν πως θα διερευνηθεί, ίσως χωρίς να είναι εν γνώση τους πως υπάρχει το παρακάτω βίντεο.

03:05 Περισσότερα για την επιδρομή στην Τζενίν

Περίπου 40 οχήματα του στρατού εισέβαλαν σήμερα το μεσημέρι στην πόλη και στον προσφυγικό καταυλισμό της εν μέσω σφοδρών πυροβολισμών, ρίψης καπνογόνων και δακρυγόνων, τραυματίζοντας επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί στο πόδι και μια γυναίκα. Η γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιδρομές σε σπίτια κατοίκων στην πόλη και στον καταυλισμό της και μετέτρεψαν αρκετά σπίτια σε στρατιωτικά φυλάκια εκδιώκοντας τους ενοίκους. Ταυτόχρονα οι τεθωρακισμένες μπουλντόζες κατέστρεφαν υποδομές και αυτοκίνητα στα περίχωρα του καταυλισμού, στα σοκάκια και τους δρόμους του σε μια προσπάθεια εκδίκησης κατά αμάχων.

Οι δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης το σπίτι του κατοίκου Σαλίμ Αμπού Αουάντ στον καταυλισμό της Τζενίν με τον αντιαρματικό πύραυλο «Energa», ο οποίος προκάλεσε πυρκαγιά στο σπίτι, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Πυρκαγιά ξέσπασε σε ακόμα ένα σπίτι ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης, προτού τα πολιτικά συνεργεία μπορέσουν να φτάσουν στα σπίτια και να σβήσουν τη φωτιά.

02:40 Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Μαχητές καταστρέφουν οχήματα του ισραηλινού στρατού

Ο Αμπού Χάμζα, εκπρόσωπος Τύπου των Ταξιαρχιών αλ-Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, λέει ότι η ομάδα κατέστρεψε «αριθμό εχθρικών οχημάτων». Σε δήλωσή του στο Telegram, είπε ότι μαχητές επιτέθηκαν σε ισραηλινούς στρατιώτες που προέλαυναν από την ανατολική πλευρά του Χαν Γιουνίς, την πόλη της Γάζας και την αλ-Καράρα.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες του εχθρού, είπε. Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να κινούνται για να διασχίσουν εν μέρει τη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Χαν Γιουνίς και της Ντέιρ ελ-Μπάλα στα βόρεια. Δορυφορικές φωτογραφίες από την Κυριακή έδειξαν περίπου 150 ισραηλινά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τεθωρακισμένες μπουλντόζες και άλλα οχήματα στον κεντρικό δρόμο μεταξύ των δύο πόλεων.

02:20 Δεκάωρη επιχείρηση στο Ισραήλ σε Ραμάλα και Τζενίν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίστηκαν σήμερα στην Ραμάλα και την Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η  ισραηλινή επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης διήρκεσε περίπου 10 ώρες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν θωρακισμένες μπουλντόζες για να «σκάψουν και να καταστρέψουν υποδομές» μέσα και γύρω από την Τζενίν και τον προσφυγικό της καταυλισμό, είπε.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά», δήλωσε ο Μπασράβι ρεπόρτερ του Al Jazeera. «Οι στρατιώτες για άλλη μια φορά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, πραγματοποιώντας πολύ, πολύ βίαιες, επιθετικές έρευνες σε αυτές τις κατοικημένες περιοχές».

Ο Μπασραβί είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν επίσης ένα ασθενοφόρο που μετέφερε μια γυναίκα που γεννούσε και έκαναν σωματικό έλεγχο στον τραυματιοφορέα που οδηγούσε το όχημα.

«Καθώς αυτές οι επιδρομές συνεχίζονται – καθώς συνεχίζονται όσο νυχτώνει – εντείνονται», πρόσθεσε.

01:55 Εν τέλει ο ΠΟΥ μετέφερε το περιεχόμενο αποθήκης από την Χαν Γιούνις στην Ράφα

Ο ΠΟΥ μεταφέρει ιατρικές προμήθειες εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων στη νότια Γάζα.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ  Τέντρος Γκεμπρεγιέσους δήλωσε στο X ότι οι προμήθειες του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκαν από μια αποθήκη σην περιοχή Χαν Γιούνις σε μια μικρότερη εγκατάσταση στη Ράφα.

«Απαιτήθηκε σημαντική προσπάθεια για να γίνει αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι η μεταφορά είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των προγραμματισμένων παραδόσεων φαρμάκων.

«Η μετακίνηση έχει ήδη καθυστερήσει και θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τις παραδόσεις μας στα νοσοκομεία της Γάζας, εν μέσω εκτεταμένων ένοπλων συγκρούσεων και περιορισμένου προσωπικού επί τόπου. Χρειαζόμαστε μια συνεχή και ασφαλή ροή ιατρικής βοήθειας για να παρέχουμε περίθαλψη στους ανθρώπους στη Γάζα», δήλωσε.

Το Ισραήλ διέψευσε πως έδωσε εντολή να εκκενωθεί η αποθήκη, όμως η εκκένωση σίγουρα έλαβε χώρα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

01:30 Το 61% των σπιτιών της Γάζας έχουν καταστραφεί σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς

Από τις 7 Οκτωβρίου, το 61% των σπιτιών και των κατοικιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς στον θύλακα.

Από τις 305.000 πληγείσες μονάδες, 52.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 253.000 έχουν υποστεί μερικές ζημιές, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου από τη Γάζα την Τρίτη.

Η Χαμάς υποστήριξε ότι 121 κυβερνητικά κτίρια και 69 σχολεία έχουν τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας και 275 σχολεία έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της Γάζας, τα ισραηλινά κατοχικά αεροσκάφη έριξαν περισσότερους από 50.000 τόνους εκρηκτικών στα σπίτια των πολιτών, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στα πολιτικά ιδρύματα», πρόσθεσε η Χαμάς.

Η Χαμάς απαίτησε την άμεση εισαγωγή 1.000 φορτηγών με καθημερινή βοήθεια και ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμων για την ανοικοδόμηση του τομέα της υγείας, ιδιαίτερα των νοσοκομείων και άλλων ζωτικών εγκαταστάσεων.

01:05 Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο στρατιώτης που δολοφόνησε Ισραηλινό πολίτη

Ο έφεδρος στρατιώτης που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον πολίτη Γιουβάλ Κάσλμαν,  διατάχθηκε να αφεθεί ελεύθερος σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Αβιάντ Φρίγια ελήφθη αφού ο δικαστής του στρατιωτικού δικαστηρίου σημειώνει ερωτήματα σχετικά με την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων της κατηγορούσας αρχής, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Ο Φρίγια ήταν ένας από τους δύο στρατιώτες εκτός υπηρεσίας που ανταποκρίθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη, πυροβολώντας τους δύο δράστες αλλά και τον Κασλμαν, που παρότι κρατούσε όπλο, το είχε πετάξει και είχε τα χέρια στον αέρα έχοντας πέσει στα γόνατα.

00:40 Οι IDF ζήτησαν συγνώμη από τον Λίβανο για τoν θάνατο Λιβανέζου στρατιώτη

Σε μια σπάνια ανακοίνωση, οι IDF εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατο ενός Λιβανέζου στρατιώτη κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι ισραηλινές δυνάμεις «εργάζονταν για να εξουδετερώσουν μια απτή απειλή που εντοπίστηκε» σε ένα σημείο εκτόξευσης και παρατήρησης της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων.

«Οι IDF έλαβαν αναφορά ότι ένας αριθμός στρατιωτών του στρατού του Λιβάνου τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Οι δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού δεν ήταν ο στόχος της επίθεσης», αναφέρει η ανακοίνωση. «Οι IDF λυπούνται για το περιστατικό και θα διερευνηθεί».

00:25 Οι ΗΠΑ «προσπαθούν να πιέσουν το Ισραήλ» να συντομεύσει την επιχείρηση στη Γάζα σύμφωνα με το CNN

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στη νότια Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον Ιανουάριο και στη συνέχεια να στραφεί σε πιο στοχευμένες επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων τρομοκρατών και ηγετών της Χαμάς, αναφέρει το CNN.

Επικαλούμενο πολλούς ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για το πώς θα εξελιχθεί η επίθεση των IDF τις επόμενες εβδομάδες και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να περιορίσει τις ζημιές και τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ φαίνεται απίθανο να επιτύχει τον στόχο του να εμποδίσει τη Χαμάς να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει άλλη μια επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιδιώκουν αυτόν τον στόχο ως μέρος μιας «πιο μακροπρόθεσμης εκστρατείας» όταν οι μάχες εξελιχθούν σε νέα φάση.

«Βρισκόμαστε σε μια επιχείρηση υψηλής έντασης τις επόμενες εβδομάδες, και στη συνέχεια πιθανώς θα μεταβούμε σε μια λειτουργία χαμηλής έντασης», δηλώνει ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN, επιβεβαιώνοντας την αναμενόμενη μετάβαση.

23:56 Ανακλήθηκε η βίζα της συντονίστριας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen δήλωσε στο X ότι «αποφάσισε να ανακαλέσει τη βίζα παραμονής στο Ισραήλ» της Lynn Hastings.

Ο Cohen δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της «προκατάληψης» του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα ανανεώσει την άδεια παραμονής της Χέιστινγκς, της συντονίστριας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Νωρίτερα σήμερα, η Χέιστινγκς προειδοποίησε ότι ένα ακόμη πιο «κολασμένο σενάριο» διαφαίνεται στον ορίζοντα για τους κατοίκους της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στα νότια της Λωρίδας.

«Όποιος δεν καταδίκασε τη Χαμάς για τη βίαιη σφαγή 1. 200 Ισραηλινών, για την απαγωγή ηλικιωμένων και βρεφών, για τις φρικτές πράξεις κακοποίησης και βιασμού και για τη χρήση των κατοίκων της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά καταδικάζει το Ισραήλ, μια δημοκρατική χώρα που προστατεύει τους πολίτες της, δεν μπορεί να υπηρετεί στον ΟΗΕ και να εισέρχεται στο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανάρτηση Χ του Κοέν.

23:40 «Άκουσα για ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ομήρων από τη Χαμάς» λέει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι άκουσε ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε μια συνάντηση που είχε με ομήρους που επέστρεψαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παύσης στις μάχες στη Γάζα.

«Άκουσα, και εσείς ακούσατε επίσης, για σεξουαλική κακοποίηση και περιστατικά άγριου βιασμού όσο τίποτα άλλο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

23:30 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου συναντάται με Αμερικανούς βουλευτές στην Ουάσιγκτον

Ο Sameh Shoukry έχει πραγματοποιήσει «εκτεταμένες συναντήσεις» στην αμερικανική Γερουσία, ανέφερε το γραφείο του, κοινοποιώντας στο X φωτογραφίες του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τους γερουσιαστές Ted Cruz, Marco Rubio, Lindsey Graham και Chris Coons.

Ο Shoukry συζήτησε «τις διμερείς σχέσεις, τις προσπάθειες να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» και άλλα θέματα.

23:08 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές επιθέσεις στη νότια και κεντρική Γάζα εντείνονται, με αναφορές για δεκάδες νεκρούς σε αεροπορικές επιδρομές στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ.
  • Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο Ισραήλ και προκάλεσε θύματα.
  • Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 82 από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα και σε 408 από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν «διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ αν δεν σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα
  • Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι μόνο ο ισραηλινός στρατός μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη μεταπολεμική Γάζα ενώ τόνισε ότι δεν είναι έτοιμος να δεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση
  • Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να δει επανάληψη της επιχείρησης στα βόρεια στη νότια περιοχή
  • Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 16. 248 ενώ πάνω από 7.600 είναι οι αγνοούμενοι στα χαλάσματα. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

23:02 Ανησυχητική η αύξηση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, UNIFIL, που έχει αναλάβει την εποπτεία των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε μια ανάρτηση στο X.

Η δήλωση αυτή έγινε αφού ο στρατός του Λιβάνου (LAF) ανέφερε νωρίτερα ότι ένας στρατιώτης του σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό λιβανέζικου εδάφους.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας στρατιώτης της LAF σκοτώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου δεν έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση με το Ισραήλ», αναφέρεται στην ανάρτηση της UNIFIL.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουμε δει μια ραγδαία και ανησυχητική αύξηση της βίας. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε αυτούς που ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής να τερματίσουν τον κύκλο της βίας, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η μπλε γραμμή είναι μια οριοθετική γραμμή μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, η οποία καθορίστηκε από τον ΟΗΕ το 2000 για να διαπιστωθεί αν οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί πλήρως από τον Λίβανο.

22:54 Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθετεί ψήφισμα που δηλώνει ότι «ο αντισιωνισμός είναι αντισημιτισμός

Η Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς ενέκρινε το ψήψισμα με 311 υπέρ και 14 κατά, ενώ 94 μέλη των Δημοκρατικών ψήφισαν παρών – ουσιαστικά απείχαν.

Το συμβολικό ψήφισμα είναι ένα από τα πολλά φιλοϊσραηλινά ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων απορρίπτουν εδώ και καιρό τις συγχωνεύσεις του σιωνισμού – μιας εθνικιστικής ιδεολογίας – με τον ιουδαϊσμό, σημειώνοντας ότι πολλοί Εβραίοι Αμερικανοί αυτοπροσδιορίζονται ως αντισιωνιστές.

Το ψήφισμα «δηλώνει σαφώς και σταθερά ότι ο αντισιωνισμός είναι αντισημιτισμός».

22:43 Μπορέλ: Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός

Ο Ζοζέπ Μπορέλ λέει ότι ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς του είπε ότι οι βομβαρδισμοί στη νότια Γάζα έχουν καταστήσει αδύνατο για τον οργανισμό να συνεχίσει το έργο του, εκτός εάν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

22:33 Ο Γκάλαντ λέει ότι ο ισραηλινός στρατός κερδίζει καθώς οι δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στη νότια Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ λέει ότι η Χαμάς «χάνει τον έλεγχο» ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιθέσεων και των χερσαίων επιχειρήσεων του στρατού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει υψηλό κόστος με δεκάδες νεκρούς στρατιώτες και γι’ αυτό το λόγο το Ισραήλ πρέπει να κερδίσει «αποφασιστικά» χτυπώντας τη Χαμάς.

Βασικά σημεία της τοποθέτησής του:

Ο Γκάλντ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εργάζονται για να εξαλείψουν «κάθε πηγή απειλής».

Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει ο πόλεμος μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Είπε ακόμα ότι είναι «βαθιά δεσμευμένος» στην επιστροφή όλων των αιχμαλώτων, χωρίς εξαίρεση.

22:20 Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου «εξέφρασε απογοήτευση» για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα

Τα σχόλια του Ρίσι Σουνάκ έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι θα απελευθερωθούν με ασφάλεια και ότι θα επιτραπεί σε όλους τους εναπομείναντες Βρετανούς υπηκόους στη Γάζα να φύγουν», αναφέρει η ανακοίνωση

«Οι ηγέτες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις αυξανόμενες επιθέσεις των μαχητών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

22:12 Περισσότερα από τη συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Γάζα πρέπει να παραμείνει «αποστρατιωτικοποιημένη».

«Καμία διεθνής δύναμη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη γι’ αυτό», είπε, απορρίπτοντας ένα ενδεχόμενο που έχει διατυπωθεί από τις ΗΠΑ και άλλους στενούς συμμάχους του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο στρατός του Ισραήλ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια. «Δεν είμαι έτοιμος να κλείσω τα μάτια μου και να δεχθώ οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση», είπε.

Το Ισραήλ απέσυρε τον στρατό και τους εποίκους του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 και στη συνέχεια επέβαλε αυστηρό χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό στον θύλακα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ εξακολουθεί να θεωρείται ότι κατέχει τη Γάζα.

21:49 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή φέρεται να σκότωσε δεκάδες άτομα στη Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κατοικίες στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα.

«Δεχθήκαμε 45 σορούς από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτια τριών οικογενειών στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ την τελευταία ώρα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Εγιάντ Αλ Τζάμπρι, επικεφαλής του νοσοκομείου Αλ Άκσα.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε «ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο» εκεί, δήλωσε ο Άσραφ Αμπού Άμρα του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το νοσοκομείο.

Ο Mohammed Rayyan, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, δήλωσε ότι «δεκάδες νεκροί και τραυματίες » έφτασαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση.

Πλάνα από βίντεο δείχνουν γυναίκες να ουρλιάζουν από τον επάνω όροφο ενός σπιτιού που είχε διαλυθεί.

Στα συντρίμμια από κάτω, άνδρες ανασύρουν το κουτσό σώμα ενός παιδιού κάτω από μια πλάκα δίπλα σε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο. Στο κοντινό νοσοκομείο, γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν ένα νεαρό αγόρι και ένα κορίτσι – αιμόφυρτα και ακίνητα πάνω σε ένα φορείο.

21:39 «Πολύ νωρίς» για να εκτιμήσουμε τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα, λένε οι ΗΠΑ – Δεν θέλουμε επανάληψη όσων έγιναν στον Βορρά

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ «καθιστούν σαφές στο Ισραήλ ότι δεν θέλουμε να δούμε αυτή την εκστρατεία να διεξάγεται στο νότο με τον τρόπο που έχει διεξαχθεί στο βορρά», δήλωσε ο Μίλερ.

21:34 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ματ Μίλερ.

«Δεν πιστεύουμε ότι το Ισραήλ κάνει αρκετά», δήλωσε σε ενημέρωση. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, δεν μπαίνει αρκετό νερό», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα είναι μικρότερος απ’ ό,τι ήταν πριν από τη σύντομη εκεχειρία, και πρέπει να αυξηθεί.

Πενήντα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων δύο φορτηγών που μετέφεραν ειδικά καύσιμα, σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο. Πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, περίπου 455 φορτηγά με βοήθεια περνούσαν στην περιοχή κάθε μέρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

21:31 Ο Νετανιάχου λέει ότι μετά τον πόλεμο «η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ότι «μετά τον πόλεμο, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και καμία διεθνής δύναμη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη γι’ αυτό».

21:16 Οι IDF δημοσιεύουν βίντεο με ανώτερο διοικητή της Χαμάς να περπατά μέσα σε σήραγγα της Γάζας

Οι IDF έδωσαν το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον αναπληρωτή διοικητή του βόρειου τμήματος της Χαμάς στη Γάζα, Wa’al Rajab, καθώς περπατά μέσα σε σήραγγα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις IDF, ο Rajab σκοτώθηκε από τον στρατό.

21:00 CNN: Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν είναι και τόσο «δεκτικό» στην προσπάθεια καθοδήγησής του

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ δεν ήταν και τόσο «δεκτικό» στην προσπάθεια καθοδήγησής του.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανησυχεί για τα επόμενα στάδια των επιχειρήσεων του Ισραήλ στο νότο.

Είπε στο αμερικανικό μέσο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν «σκληρή», «σταθερή» και «άμεση» σε ιδιωτικές συζητήσεις, προτρέποντας το Ισραήλ να ακολουθήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση στο νότο από ό,τι έκανε στις επιχειρήσεις του στο βορρά.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να αποφεύγει να επιπλήξει την προσέγγιση του Ισραήλ δημοσίως και συνεχίζει να υπόσχεται υποστήριξη στο Ισραήλ. Έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει όρους για τη στρατιωτική βοήθεια προς τον σύμμαχό της.

20:47 Οι IDF αυξάνουν τον αριθμό των Ισραηλινών ομήρων από 137 σε 138

20:31 Παλαιστινιακή Αρχή: Ολέθριες συνέπειες για τον πληθυσμό εάν το Ισραήλ πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό τα τούνελ στη Γάζα

Το υπουργείο Δημοσίων Έργων της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) δήλωσε ότι η εισροή θαλασσινού νερού στα τούνελ θα ήταν θανατηφόρα, καθώς θα οδηγούσε στην κατάρρευση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, στις περιοχές-στόχους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα.

«Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, καθώς θα οδηγήσει σε πολλούς θανάτους όταν καταρρεύσουν κτίρια κατοικιών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Θα οδηγήσει επίσης σε ανάμιξη του θαλασσινού νερού με τα υπόγεια ύδατα και τα λύματα, οδηγώντας σε καταστροφή της δημόσιας υγείας» πρόσθεσε.

20:18 Πάνω από 16.200 οι νεκροί και πάνω από 7.600 οι αγνοούμενοι στη Γάζα

Το Γραφείο Τύπου της Γάζας ανέφερε ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι πάνω από 16.248. Ανάμεσά τους περισσότερα από 7.112 παιδιά και πάνω από 4.885 γυναίκες.

Περισσότεροι από 7.600 Παλαιστίνιοι αγνοούνται στα συντρίμμια, ανάμεσά τους 4.700 γυναίκες και παιδιά.

Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 43.616, συμπεριλαμβανομένων 8.663 παιδιών και 6.327 γυναικών.

Μεταξύ των νεκρών είναι 286 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 32 εργαζόμενοι στην πολιτική άμυνα.

Είκοσι έξι από τα 35 νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και 52 από τις 72 κλινικές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης έχουν κλείσει.

Πρόσθεσε ότι η ανεπαρκής ροή βοήθειας έχει επηρεάσει βαθιά τους αμάχους, ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά, και η διακοπή ή η επιβράδυνση των παραδόσεων βοήθειας ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη» 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα.

20:11 Η ισραηλινή αστυνομία έδωσε το «πράσινο φως» για πορεία ακροδεξιών στην Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία ενέκρινε την πορεία ακροδεξιών «March of Maccabees» στην Παλιά Πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη, μεταδίδει το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι Kan.

Η πορεία πραγματοποιείται υπό το σύνθημα: «Απομακρύνετε το Waqf [ισλαμικό κληροδότημα] από το Όρος του Ναού [συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσά]. Ανανεώστε τον πλήρη εβραϊκό έλεγχο στην Ιερουσαλήμ και το Όρος του Ναού».

Η πορεία αναμένεται να περάσει μέσα από τη μουσουλμανική συνοικία.

19:57 Χαμάς: «Καμία διαπραγμάτευση όσο το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση – Το Ισραήλ βυθίζεται στον βάλτο της Γάζας»

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγή αιχμαλώτων» πριν από το τέλος της ισραηλινής επίθεσης.

«Ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, είμαστε καλά προετοιμασμένοι», πρόσθεσε και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι η εισβολή του δεν είναι τίποτα άλλο από «δίψα για αίμα που θα μείνει άσβεστη».

Είπε ακόμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «υπεύθυνος» για τις ζωές των Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα και δήλωσε ότι οι στόχοι της επιχείρησής του είναι «ανέφικτοι».

«Αυτό δεν είναι σημάδι νίκης, αλλά μάλλον σημάδι ήττας και πτώσης της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Χαμντάν, σημειώνοντας ότι «ο Νετανιάχου και το πολεμικό του επιτελείο βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της Γάζας».

«Ο πραγματικός στόχος του Νετανιάχου και του στρατού του είναι να «εξαλείψουν τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε ο Χαμντάν, υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι ανέφικτο».

19:51 Περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ισραηλινούς εποίκους λόγω επιθέσεων στην κατεχόμενη Δ. Όχθη ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε «τους εξτρεμιστές εποίκους που έχουν διαπράξει βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αρνούνται τη χορήγηση βίζας σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στην «υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας ή της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη» ή σε όποιον προβαίνει σε ενέργειες που «περιορίζουν αδικαιολόγητα την πρόσβαση των αμάχων σε βασικές υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης».

Οι περιορισμοί μπορεί να επεκτείνονται και σε μέλη οικογενειών των εν λόγω εποίκων.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι «υπογράμμισε» ότι το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για να αναχαιτίσει τη βία των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία, σύμφωνα με τις ομάδες δικαιωμάτων, έχει αυξηθεί εν μέσω του πολέμου.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει επίσης «να εμπλέκει την Παλαιστινιακή Αρχή για να καταστήσει σαφές ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών».

19:36 Έχουν καταστραφεί 69 σχολεία στη Γάζα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με το γραφείο Επικοινωνίας της κυβέρνησης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν 121 κυβερνητικά κτίρια και 69 σχολεία από την αρχή του πολέμου.

19:23 Ταξιαρχίες Κασάμ: «Καταφέραμε πλήγματα στον ισραηλινό στρατό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας»

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι από σήμερα το πρωί οι μαχητές της έχουν επιτεθεί στον ισραηλινό στρατό σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η δήλωση στο κανάλι Telegram της ομάδας υποστηρίζει ότι η οργάνωση κατέστρεψε ολικώς ή μερικώς 24 οχήματα του στρατού στο Kahn Younis.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι 18 Ισραηλινοί στρατιώτες έγιναν στόχος άμεσης επίθεσης και ότι ελεύθεροι σκοπευτές της Αλ Κασάμ σκότωσαν και τραυμάτισαν 8 στρατιώτες.

Η ομάδα ισχυρίζεται επίσης ότι παγίδευσε με εκρηκτικά ένα κτίριο στην περιοχή Χαν Γιουνίς που χρησιμοποιούσε ο ισραηλινός στρατός, προκαλώντας την πλήρη κατάρρευσή του.

19:17 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τον αρχιλοχία (Res) Matan Damari, 31 ετών, από τη νότια πόλη Dimona, ο οποίος ήταν διοικητής τάξης στη μονάδα αναγνώρισης του σώματος πυροβολικού, και τον αρχιλοχία (Res) Ilay Eliyahu Cohen, 23 ετών, από το moshav Beit Nehemia του κεντρικού Ισραήλ, ο οποίος υπηρετούσε στη μεραρχία καταδρομών «Hatzi Ha-Esh».

Οι δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα την Τρίτη

19:12 Η Χεζμπολάχ λέει ότι χτύπησε ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο Ισραήλ

Η οργάνωση με έδρα το Λίβανο δήλωσε ότι η επίθεσή της στο Khallet Wardah προκάλεσε θύματα. Ο στρατός του Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως στον ισχυρισμό.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι επιτέθηκε σε αρκετές θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε ισραηλινά πλήγματα, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές αν ήταν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που ανακοίνωσε το Ισραήλ.

18:54 Οι εκτοπισμένοι στη Ράφα αναμένεται να φτάσουν το 1 εκατομμύριο

Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα εσωτερικά εκτοπισμένοι αναμένεται να φτάσουν στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, στη Ράφα, καθώς ο στρατός του Ισραήλ καλεί τους κατοίκους να απομακρυνθούν νοτιότερα από το Χαν Γιουνίς, όπου οι μάχες εντείνονται.

Ο Adnan Abu Hasna, εκπρόσωπος του οργανισμού για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μίλησε στο Al Jazeera και μετέφερε την εικόνα της ανθρωπιστικής καταστροφής.

«Τώρα οι ισραηλινές δυνάμεις ωθούν τους ανθρώπους όχι μόνο προς τα νότια, αλλά στα νότια του νότου», είπε. «Αναμένουμε ότι θα έχουμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τις επόμενες ημέρες που θα εκτοπιστούν στη Ράφα».

«Έχουμε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στους δρόμους. Έχουν ήδη καταφύγει κάτω από τυχαία αντικείμενα – κομμάτια νάιλον και ξύλα. Βρέχει τώρα. Θα δούμε την καταστροφή», είπε, προσθέτοντας ότι περίπου 50 έως 70 φορτηγά με βοήθεια που εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα μέσω των συνόρων της Ράφα δεν πλησιάζουν να καλύψουν τις ανάγκες των εκτοπισμένων.

Πηγή: Anadolu Agency

Πηγή: Anadolu Agency

18:43 Η Ιορδανία καταγγέλλει την ίδρυση νέου ισραηλινού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι η τελευταία επέκταση του ισραηλινού οικισμού, η οποία «απορρίπτεται και καταδικάζεται», «αποτελεί κατάφωρη, σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών ψηφισμάτων για τη νομιμότητα».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι τα μονομερή βήματα του Ισραήλ ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου», θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης.

Υπενθυμίζουμε  ότι σύμφωνα με την ΜΚΟ Ir Amim, μια οργάνωση που επικεντρώνεται στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης στην Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν το πρώτο μεγάλο νέο σχέδιο εποικισμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την οικοδόμηση του Givat Hamatos το 2012.

Το σχέδιο αυτό έχει καταστροφικές προεκτάσεις, ανέφερε η οργάνωση, προβλέποντας ότι «θα επεκτείνει τη σφήνα των ισραηλινών οικισμών κατά μήκος του νότιου ορίου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αποκόβοντάς την περαιτέρω από τη νότια Δυτική Όχθη, ενώ θα διασπάσει τον παλαιστινιακό χώρο και θα εξαντλήσει περισσότερη κενή γη για παλαιστινιακή ανάπτυξη».

18:29 Διοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού: «Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Χαν Γιουνίς»

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Herzi Halevi λέει ότι οι δυνάμεις περικυκλώνουν την πόλη Χαν Γιουνίς.

«Εξήντα ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τώρα την περιοχή Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο σε πολλά προπύργια της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τώρα επιχειρούμε εναντίον των προπυργίων της στο νότο», πρόσθεσε.

18:12 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει φτάσει στο κέντρο της Χαν Γιουνίς και χαρακτηρίζει τις μάχες σήμερα ως τις σφοδρότερες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής.
  • Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χειροτερεύει ώρα με την ώρα ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς διάδρομοι στη Γάζα.
  • Σε τεταμένο κλίμα έγινε η συνάντηση των συγγενών των ομήρων με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και τον Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να επιστραφούν όλοι οι όμηροι, προκαλώντας την οργή των οικογενειών.
  • Το Κατάρ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα καταστροφική και σημείωσε ότι πρέπει να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

18:00 Ισραηλινός καθηγητής: Αν ο στρατός πλημμυρίσει τα τούνελ με θαλασσινό νερό θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση της Γάζας

Η εισροή θαλασσινού νερού στις σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, σύμφωνα με τον καθηγητή Eilon Adar του Πανεπιστημίου Ben Gurion. Ο καθηγητής Adar είναι υδρογεωλόγος που έχει διεξάγει αρκετές μελέτες σχετικά με την ποιότητα των υπόγειων υδάτων.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την αναφορά της Wall Street Journal ότι το Ισραήλ εξέταζε το αν θα πλημμυρίσει τις σήραγγες της Γάζας με θαλασσινό νερό και είχε συγκεντρώσει μια σειρά από αντλίες για να το κάνει.

Ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας που βρίσκεται κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι η μόνη φυσική πηγή πόσιμου νερού για τους κατοίκους της. Έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο των ετών, αλλά εξακολουθεί να παρέχει πόσιμο νερό στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον Adar, η άντληση θαλασσινού νερού στις σήραγγες κοντά στην ακτή δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά αλλά αν το Ισραήλ αποφασίσει να πλημμυρίσει τις σήραγγες στην ανατολική Γάζα, το υπόλοιπο γλυκό νερό θα μολυνθεί.

17:41 «Η συνάντηση αυτή ήταν ντροπή» – Οργισμένοι συγγενείς ομήρων μετά τη σύσκεψη με Νετανιάχου

Ο Danny Miran, πατέρας του Omri που απήχθη από τη Χαμάς από το Kibbutz Nahal Oz, συμμετείχε στη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου με τις οικογένειες των ομήρων. Μετά τη συνάντηση, ο Miran δήλωσε στη Haaretz ότι η συγκέντρωση «ήταν ντροπή» και ότι «δεν ήταν οργανωμένη».

Ο Νετανιάχου είπε στη συνάντηση ότι «επί του παρόντος δεν μπορούμε να φέρουμε όλους τους ομήρους πίσω».

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, με συγγενείς να δηλώνουν ότι οι όμηροι «ζουν με δανεικό χρόνο» και ότι θα πρέπει η απελευθέρωσή τους να είναι η βασική προτεραιότητα του Ισραήλ στον πόλεμο.

Μάλιστα κάποιοι αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση.

17:30 Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι 130 εργαζόμενοί του σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε στο Χ:

«Ανάμεσα σε αμέτρητους αμάχους, γυναίκες, παιδιά, 130 εργαζόμενοι στον ΟΗΕ έχουν επίσης σκοτωθεί.

Κανείς δεν γλιτώνει. Πρόκειται για μια καταστροφική και ατελείωτη ανθρώπινη τραγωδία».

17:21 «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι αδιανόητο» – Δεκάδες τραυματίες φτάνουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία

Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, τα ασθενοφόρα έφεραν δεκάδες τραυματίες.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι αδιανόητο», δήλωσε στο AP ο Hamza al-Bursh, ο οποίος ζει στη συνοικία Maan, μία από τις πολλές μέσα και γύρω από την πόλη όπου το Ισραήλ έχει διατάξει τους πολίτες να φύγουν.

«Χτυπούν αδιακρίτως», αναφέρει. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματα είχαν προχωρήσει μετά από βαριές αεροπορικές επιδρομές στην Bani Suhaila, μια πόλη ακριβώς ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

Η Halima Abdel-Rahman, η οποία κατέφυγε στην πόλη μετά τους βομβαρδισμούς στα βόρεια, είπε ότι άκουγαν εκρήξεις όλη τη νύχτα.

«Είναι πολύ κοντά», είπε. «Είναι το ίδιο σενάριο που είδαμε στο βορρά».

17:16 Νετανιάχου σε οικογένειες ομήρων: Προς το παρόν δεν γίνεται να τους φέρουμε όλους πίσω

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με άλλα μέλη του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου ότι «επί του παρόντος, δεν είναι δυνατόν να τους φέρουμε όλους πίσω».

Ο Νετανιάχου φέρεται στη συνέχεια να πρόσθεσε ότι «μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αν υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα, κάποιος θα είχε αρνηθεί;».

17:08 «Μάνιουαλ» της Χαμάς που φέρεται να περιέχει οδηγίες για σύλληψη ομήρων έδωσαν οι IDF σε διεθνή ΜΜΕ

Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι οι IDF μοιράστηκαν με τα ξένα μέσα ενημέρωσης έγγραφα που φέρεται να είναι της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων εγχειριδίων που δίνουν οδηγίες για το πώς να παίρνουν ομήρους.

16:53 Βομβαρδισμός σε σχολείο καταφύγιο στη βόρεια Γάζα

Βίντεο δείχνει τον βομβαρδισμό κοντά σε σχολείο στην περιοχή Beit Lahia στη βόρεια Γάζα. Εκεί παραμένει μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων που προσπαθεί να βρει καταφύγιο από τους αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

16:47 Δεύτερη ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό της Τζενίν σε ένα 24ωρο

Ο ισραηλινός στρατός και δυνάμεις της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας επιχειρούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη για δεύτερη φορά το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τη Haaretz υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών στην είσοδο του καταυλισμού.

16:36 Λίβανος: Νεκρός στρατιώτης από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα νότια της χώρας

Ο στρατός του Λιβάνου αναφέρει ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στα νότια σύνορα της χώρας.

«Μια στρατιωτική θέση του στρατού στην περιοχή Adaysseh βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό εχθρό, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να σκοτωθεί μαρτυρικά και άλλοι τρεις να τραυματιστούν», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά δεν είναι σαφές αν τα δύο γεγονότα συνδέονται.

16:19 Οι IDF λένε ότι επιχειρούν στο κέντρο της Χαν Γιουνίς – «Οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης»

Οι IDF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ο στρατός επιχειρεί πλέον στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο υποστράτηγος Γιάρον Φίνκελμαν, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην πιο έντονη ημέρα [μάχης] από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης όσον αφορά τους νεκρούς τρομοκράτες της Χαμάς, τον αριθμό των συγκρούσεων με τον εχθρό και τον όγκο των πυρών που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις μας, τόσο στο έδαφος όσο και από τον αέρα. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επιτιθόμαστε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, η είσοδος των δυνάμεων στη Χαν Γιουνίς δέχθηκε σφοδρά πυρά της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι η Χαν Γιουνίς είναι γνωστή ως κέντρο της Χαμάς, όπου βρίσκονται τα ανώτερα μέλη της και πολλά από τα επιτελεία της.

Στη Χαν Γιουνίς βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι από τη βόρεια Γάζα που τώρα καλούνται να μετακινηθούν ξανά.

16:18 Σε εξέλιξη η συνάντηση οικογενειών ομήρων με το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

16:05 Ρουκέτες έπεσαν στο Τελ Αβίβ – Ένας τραυματίας

Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων (Mada) κάνει λόγο για έναν άνδρα τραυματία, ηλικίας 40 ετών, από πτώση οβίδας στην περιοχή του Τελ Αβίβ.

Πλάνα, που κάνουν τον γύρο του διαδικύου, δείχνουν ένα μεγάλο θραύσμα ρουκέτας να έχει πέσει σε πολυσύχναστο πεζοδρόμιο, ενώ θραύσματα έχουν πέσει επίσης σε ένα πάρκο δίπλα σε σχολείο.

Σύμφωνα με το Ynet, περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στην περιοχή του Τελ Αβίβ νωρίτερα.

15:54 Αλ Ανσάρι: Να συζητήσουμε για μια βιώσιμη εκεχειρία με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η σημερινή σύνοδος κορυφής στην Ντόχα έχει στόχο να διαμορφωθεί μια ενωμένη προσέγγιση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ).

«Τώρα η ‘οροφή’ θα πρέπει να ανέβει ώστε να συζητήσουμε για μια βιώσιμη εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», είπε ο Μάτζεντ Αλ Ανσάρι στο Al Jazeera.

Σχετικά με τις πιθανότητες επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και τη Χαμάς, ο ίδιος δήλωσε: «Καταφέραμε να επιτύχουμε μια παύση για επτά ημέρες. Αν και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, συνεχίζουμε τη διαμεσολάβησή μας μέσω των διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας».

15:45 Η Emilia Alony επέστρεψε στο νηπιαγωγείο μετά από 7 εβδομάδες ομηρίας στη Γάζα

Ένα συγκινητικό βίντεο, που αναρτήθηκε στα social media, δείχνει την επιστροφή της 5χρονης Emilia Alony, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς μαζί με τη μητέρα της στις 24 Νοεμβρίου, στο νηπιαγωγείο της.

Η μικρή συνοδευόμενη από τον παππού της και από μια άλλη γυναίκα, που βιντεοσκοπεί τη σκηνή, πέφτει στην αγκαλιά της δασκάλας της και των συμμαθητών της.

«Μου έλειψες», της λένε οι φίλες της, ενώ κάποια από τα παιδιά της αναφέρουν ότι την είδαν στην τηλεόραση.

15:36 Συναγερμός για ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ και το Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται αυτήν την ώρα στο κεντρικό Ισραήλ και το Τελ Αβίβ, καθώς έχει ξεκινήσει μια μαζική εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα.

15:28 Νεότερα για το χτύπημα με ρουκέτα σε κτίριο στην Ασκελόν

Η Magen David Adom (Mada), η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, επιβεβαίωσε ότι δύο 60χρονες γυναίκες υπέστησαν ελαφρά τραύματα από θραύσματα μετά από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα και έπληξε κτίριο στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ.

Επίσης τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, υπέστησαν οξείες κρίσεις άγχους αλλά σωματικά είναι καλά στην υγεία τους.

Η Πυροσβεστική και η Υπηρεσία Διάσωσης βρίσκονται στο σημείο, αναζητώντας ανθρώπους που μπορεί να έχουν παγιδευτεί.

Το κτίριο που χτύπησε η ρουκέτα – Πηγή φωτογραφίας: Magen David Adom

15:19 Αποκαταστάθηκαν οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα

Μετά το χθεσινό μπλακ άουτ στις επικοινωνίες και τις υπηρεσίες διαδικτύου, η εταιρεία Paltel δήλωσε σήμερα ότι οι υπηρεσίες είναι ξανά διαθέσιμες στη Γάζα, την κεντρική και τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

15:09 Γκρέτα Τούνμπεργκ: Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους και στους αμάχους

Η σουηδική πτέρυγα του κινήματος Fridays for Future, στην οποία ανήκει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, εξέφρασε σήμερα εκ νέου σε άρθρο, που δημοσίευσε σε δύο εφημερίδες, την αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Η υπεράσπιση της κλιματικής δικαιοσύνης είναι βαθιά ριζωμένη στην έγνοια για τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Είναι φυσικό να είμαστε αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους και σε όλους τους αμάχους που υφίστανται τον αντίκτυπο του πολέμου», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. Εκδοχή του στην αγγλική γλώσσα δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Αντιδρώντας στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, οι οποίοι ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Fridays for Future Σουηδίας καταδίκασε την «γενοκτονία» στη Γάζα και επέκρινε «τη δυτική υποστήριξη και τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης».

Το κίνημα καταδικάζει επίσης την αύξηση των αντισημιτικών και ισλαμοφοβικών ενεργειών στη Σουηδία και «παντού στον κόσμο» και ζητεί να γίνεται «διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς, τους μουσουλμάνους και τους Παλαιστίνιους, όπως και ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ, τον εβραϊκό λαό και τους Ισραηλινούς».

15:00 Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασε τους 15.900, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Από αυτούς που σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 250 ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Επίσης, από τις 7 Οκτωβρίου 3.200 άτομα έχουν τραυματιστεί στη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στο Reuters μέσα από το νοσοκομείο Νάσερ, ότι μεταφέρθηκαν εκεί 43 πτώματα.

14:50 Ισραήλ: Η Χαμάς νάρκωσε απελευθερωμένους ομήρους για να φαίνονται ήρεμοι και χαρούμενοι

Υπό την επήρεια ηρεμιστικών ήταν οι όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, καθηγήτρια Ronit Endevelt.

Όπως ανέφερε, πριν παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό από τους μαχητές, οι όμηροι έλαβαν ηρεμιστικά χάπια με στόχο να φαίνονται ήρεμοι, χαρούμενοι και αισιόδοξοι, μετά τη σωματική κακοποίηση, τη στέρηση και τον ψυχολογικό τρόμο που υπέστησαν για περισσότερες από 50 ημέρες, που ήταν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, έλαβαν το φάρμακο Clonazepam, γνωστό ως Clonex στο Ισραήλ. Το φάρμακο χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία σε όσους πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις, διπολική μανία, διέγερση που σχετίζεται με ψύχωση και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:41 IDF: Η Χαμάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές περιοχές για στρατιωτικές δραστηριότητες

Νέες στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς στην περιοχή Al-Shati, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ισχυρίζονται ότι εντόπισαν οι IDF.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, η ισλαμιστική οργάνωση συνεχίζει να χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σχολεία και πολιτικά κτίρια, για την εκτόξευση ρουκετών, την αποθήκευση όπλων και την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά των IDF.

«Η Χαμάς συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών της Γάζας», τονίζουν οι Ισραηλινοί και παρουσιάζουν τις γειτονιές, που έχουν μετατραπέι σε χώρους τρόμου.

14:29 Πύραυλος από τη Γάζα χτύπησε κτίριο στην Ασκελόν

Μία ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα, περίπου στις 2:00 το μεσημέρι, και προκάλεσε συναγερμό στην πόλη Ασκελόν, έπληξε απευθείας ένα κτίριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Δύο γυναίκες ηλικίας 60 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα και αρκετοί έχουν υποστεί κρίσεις άγχους.

Δείτε βίντεο από το κτήριο που χτυπήθηκε:

14:20 ΟΗΕ: Αδύνατον να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατον να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες για τους αμάχους στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι μάχες Ισραήλ και Χαμάς.

«Οι λεγόμενες ασφαλείς ζώνες… δεν είναι επιστημονικές, δεν είναι ορθολογικές, δεν είναι δυνατές και νομίζω ότι οι αρχές το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Έλντερ.

O ίδιος, σε ανάρτησή του στο X, περιέγραψε επίσης τον πανικό που επικρατεί στα νοσοκομεία και τόνισε ότι «τα παιδιά χάνουν τα πάντα στον πόλεμο».

14:06 Σειρήνες ακούγονται στη δυτική πλευρά της Νεγκέβ και στην Ασκελόν

Σύμφωνα με τις IDF και τον επίσημο λογαριασμό τους στο Telegram, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στη δυτική πλευρά της Νεγκέβ και στην Ασκελόν.

13:59 Περικυκλωμένο το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – «Τα τανκς πλησιάζουν»

Ο δημοσιογράφος Άνας αλ-Σαρίφ μεταδίδει μέσα από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα ότι «τα τανκς πλησιάζουν».

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα είχε καταγγείλει ότι «όποιος κινείται» δέχεται πυροβολισμούς από ελεύθερους σκοπευτές.

Δείτε βίντεο από το νοσοκομείο:

13:50 Βίντεο από την επίθεση του Ισραήλ σε ασθενοφόρα

Όπως κατήγγειλε νωρίτερα η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, το Ισραήλ επιτέθηκε σε ασθενοφόρα στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους τραυματιοφορείς της.

Δείτε βίντεο που έχουν αναρτήσει παλαιστινιακά ΜΜΕ:

13:40 Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ανοιχτό το Ισραήλ σε εποικοδομητικά σχόλια για τη μείωση των θανάτων αμάχων»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Έιλον Λεβί δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε «εποικοδομητικά σχόλια» για τη μείωση των δολοφονιών αμάχων, εάν αυτό συνάδει με τον στόχο της καταστροφής της Χαμάς.

Το Ισραήλ αναμένει δύσκολες μάχες στη νέα φάση του πολέμου του στη Γάζα, αλλά είναι ανοιχτό σε «εποικοδομητικό feedback» για τη μείωση της βλάβης των αμάχων, εφόσον οι συμβουλές είναι συνεπείς με τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Oποιαδήποτε εποικοδομητική ανατροφοδότηση λάβουμε, οποιαδήποτε σοβαρή στρατιωτική στρατηγική συμβουλή σχετικά με το πώς να στοχεύσουμε τη Χαμάς ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στους αμάχους, θα την αναφέρουμε φυσικά, δήλωσε ο Λεβί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να μειώσει τη βλάβη στους αμάχους. «Δεν διαλέξαμε εμείς το πεδίο της μάχης, η Χαμάς διάλεξε το πεδίο της μάχης», είπε.

13:33 Οι IDF επιθεωρούν «εχθρικό» drone που συνετρίβη μετά την είσοδό του από τον Λίβανο

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, oι IDF επιθεωρούν «εχθρικό» drone που συνετρίβη μετά την είσοδό του από τον Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

13:23 Ερυθρά Ημισέληνος: Τραυματίστηκε τραυματιοφορέας και ζημιές προκλήθηκαν σε ασθενοφόρα μετά από ισραηλινή επίθεση

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκε τραυματιοφορέας της και ζημιές προκλήθηκαν σε ασθενοφόρα μετά από ισραηλινή επίθεση στην περιοχή νότια της Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:14 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 260 νεκροί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει 260 ανθρώπους εκεί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Το Reuters μεταδίδει ότι, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για τα θύματα, επιπλέον 3.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά την ίδια περίοδο.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί συνεχείς επιδρομές στην περιοχή για συλλήψεις και καταστροφή υποδομών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι ξεχωριστό από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο έχει εκδώσει στοιχεία που αναφέρουν ότι σχεδόν 16.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, με την πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά.

13:04 Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου τζογάρει με το μέλλον ολόκληρης της περιοχής»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που φιλοξενείται στην Ντόχα του Κατάρ.

Σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα ο Τούρκος πρόεδρος είπε:

  • Ο Νετανιάχου παίζει με το μέλλον ολόκληρης της περιοχής για τους δικούς του πολιτικούς υπολογισμούς
  • Η δολοφονία γυναικών και παιδιών συνιστά έγκλημα πολέμου και το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί
  • Η Τουρκία ελπίζει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ενεργήσει ως εγγυήτρια χώρα

12:55 Βίντεο από τις επιθέσεις των IDF στον νότιο Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον διαφόρων εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων παρατηρητηρίων, αποθηκών όπλων και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τη λιβανέζικη οργάνωση.

Τα πλήγματα, σύμφωνα με τις IDF έγιναν ως απάντηση σε επανειλημμένες επιθέσεις που πραγματοποίησε η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση στο βόρειο Ισραήλ.

Δείτε βίντεο από τις επιθέσεις των IDF στον νότιο Λίβανο:

Νωρίτερα σήμερα, αρκετές ρουκέτες και πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε διάφορες περιοχές κατά μήκος των βόρειων συνόρων. Οι IDF λένε ότι όλα τα βλήματα προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις εναντίον θέσεων των IDF στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου σήμερα.

12:45 «Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ώρα με την ώρα»

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται ώρα με την ώρα καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν στο νότιο τμήμα του θύλακα, γύρω από τις πόλεις Χαν Γιούνες και Ράφα.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται με την ώρα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα.

«Υπάρχουν έντονοι βομβαρδισμοί παντού, και εδώ στις νότιες περιοχές, τη Χαν Γιουνίς ακόμα και στη Ράφα».

Μικρή Παλαιστίνια στη Γάζα κρατάει άδεια μπουκάλια με νερό, τα οποία περιμένει να γεμίσει.

12:40 Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γάζα

Οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν στριμώξει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στο 1/3 του πολιορκημένου θύλακα, ενώ, όπως αποτυπώνεται και από βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, οι IDF επιχειρούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο από το Quds News Network:

12:33 «Έκλαιγε και φώναζε συνεχώς τη νεκρή μαμά της» – Το δράμα των τραυματισμένων ορφανών στη Γάζα

Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς και μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Η Γάζα έχει ισοπεδωθεί και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς σπίτια και χωρίς οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πολλά είναι παιδιά που έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή ακρωτηριαστεί στον πόλεμο στη Γάζα.

12:24 Εμίρης του Κατάρ: Καλούμε το ΣΑ του ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε ότι το Κατάρ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες είχε μεσολαβήσει η χώρα του Κόλπου μέχρι την πρόσφατη κατάρρευσή τους.

Σύμφωνα με τον αλ-Θάνι, η εκεχειρία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ο εμίρης είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι η εποχή της κατοχής έχει τελειώσει, προσθέτοντας ότι «είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα να επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα για σχεδόν δύο μήνες, κατά τη διάρκεια του οποίου συνεχίζονται οι συστηματικές και σκόπιμες δολοφονίες αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

12:16 Άλλοι δύο στρατιώτες των IDF σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα τη Δευτέρα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα άλλων δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τον Γιαχέλ Γκαζίτ, 24 ετών, από τη Ρακεφέτ, και τον Γκιλ Ντάνιελς, 34 ετών, από την Ασντόντ.

Άλλοι δύο στρατιώτες των IDF σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα τη Δευτέρα 4/12.

Νωρίτερα, είχαν ανακοινωθεί οι θάνατοι άλλων τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα επίσης τη Δευτέρα, με τον αριθμό των νεκρών μελών των IDF να φτάνει τους 80.

12:06 IDF: «Βλήματα από τον Λίβανο έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές, επιτεθήκαμε σε στόχους της Χεζμπολάχ»

Ο εκπρόσωπος των IDF ενημέρωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν σε μια σειρά από στόχους της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών, θέσεων και στρατιωτικών χώρων όπου αποθηκεύονταν όπλα και από τους οποίους επιχειρούσαν τρομοκράτες της τρομοκρατικής οργάνωσης προς διάφορες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας».

Οι IDF σημειώνουν ότι όλα τα βλήματα προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές και δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.

12:00 Επιβεβαιώνει η βρετανική κυβέρνηση για τις πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και στον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ και τη Γάζα, επιβεβαίωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος δεν θα φέρει οπλισμό, δεν θα έχει μάχιμο ρόλο και αποκλειστική αποστολή του θα είναι να εντοπίσει ομήρους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι μόνο πληροφορίες αναφορικά με τη διάσωση ομήρων θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διάσωση ομήρων.

11:54 Στις 15:00 το μεσημέρι θα συναντήσουν τις οικογένειες των ομήρων Νετανιάχου, πολεμικό συμβούλιο

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι υπουργοί από το πολεμικό συμβούλιο θα συναντήσουν τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στις 15:00 το μεσημέρι.

Η συνάντηση έρχεται μετά την σκληρή κριτική που διατύπωσαν οι οικογένειες των ομήρων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί με οικογένειες των ομήρων στη Γάζα.

11:45 «Παγώνουν» για έξι μήνες τα περιουσιακά στοιχεία του Γιαχία Σινουάρ στη Γαλλία

Σύμφωνα με το Reuters, «παγώνουν» για έξι μήνες τα περιουσιακά στοιχεία του Γιαχία Σινουάρ στη Γαλλία.

Ο Σινουάρ γίνεται ο τελευταίος ηγέτης της Χαμάς που προστίθεται στον γαλλικό κατάλογο των κυρώσεων κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Την είδηση μεταδίδουν και άλλα ΜΜΕ.


Στις 12 Νοεμβρίου, η Γαλλία επέβαλε κυρώσεις σε εθνικό επίπεδο στον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και στον αναπληρωτή του, Μαρουάν Ισά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:40 «Ξυπνάει τη νύχτα ουρλιάζοντας» – Τι αποκαλύπτει ο πατέρας 12χρονης πρώην ομήρου της Χαμάς

Συνεχίζονται οι μαρτυρίες των συγγενών των ομήρων για τις συνθήκες κράτησης τους από τη Χαμάς.

Ο πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού που κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα για πενήντα ημέρες δήλωσε πως η κόρη του κάποιες φορές ξυπνάει μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας και δεν τον αφήνει από τα μάτια της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:34 Ανάρτηση των IDF για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού πυροβολικού στη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «διαφημίζουν» τη δράση του πυροβολικού τους στη Λωρίδα της Γάζας με ανάρτηση στο Χ.

11:28 Οι δικαστές αποδέχονται τη μείωση των ακροάσεων στη δίκη διαφθοράς του Νετανιάχου λόγω πολέμου

Οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ έκαναν δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη για διαφθορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να μειωθεί ο αριθμός των ακροάσεων σε δύο ημέρες την εβδομάδα αντί για τρεις.

Ο δικηγόρος του Νετανιάχου, Αμίτ Χαντάντ, έγραψε το πρωί της Τρίτης σε επιστολή του προς το δικαστήριο ότι «στην παρούσα κατάσταση, εν μέσω πολέμου, δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η απαραίτητη επαφή με τον πρωθυπουργό προκειμένου να προετοιμαστεί για τις ανακρίσεις των αναμενόμενων μαρτύρων».

Οι ακροάσεις συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα μετά από ένα παρατεταμένο διάλειμμα μετά τις 7 Οκτωβρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν μόνο επείγουσες ακροάσεις.

11:19 Για 21 συλλήψεις κάνουν λόγο οι IDF στη Δυτική Όχθη, διπλάσιες καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 21 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες το βράδυ.

Πηγές μέσων ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό σε υψηλότερα επίπεδα, με το Al Jazeera να αναφέρει ότι «τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε νυχτερινές επιδρομές».

Ένας Παλαιστίνιος φέρεται να τραυματίστηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Τζενίν με περίπου 50 τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερις μπουλντόζες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ένας 25χρονος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Καλαντίγια.

11:10 Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσκεψη Πούτιν σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία – Ο Ιρανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη και ότι ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα επισκεφθεί τη Ρωσία την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.

11:00 To υπουργείο Υγείας στη Γάζα προειδοποιεί για σφαγή στο περικυκλωμένο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Μουνίρ Αλ-Μπουρς προειδοποιεί για «σφαγή» στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας.

Το νοσοκομείο έχει περικυκλωθεί από τις IDF «που πυροβολούν όποιον κινείται, κατήγγειλε, ενώ σημείωσε ότι φοβάται ότι θα συμβεί ό,τι έγινε στο Αλ Σίφα και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν είναι ένα από τα έξι νοσοκομεία που λειτουργούν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για νοσηλείες και ιατρική περίθαλψη.

Δείτε βίντεο του Al Jazeera Arabic από το νοσοκομείο:

10:50 Wafa: Τουλάχιστον 50 νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε Χαν Γιουνίς και Νουσεϊράτ

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών με στόχο την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι άλλοι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο ένα σπίτι στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ισραηλινό πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στον καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τις πηγές, 108 δολοφονημένοι πολίτες και δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το οποίο αντιμετωπίζει διακοπή ρεύματος, καθώς περισσότεροι από 7.000 εκτοπισμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό. Επιπλέον, οι ιατρικές ομάδες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο.

Ιατρικές πηγές προειδοποίησαν για «σφαγή» που μπορεί να διαπράξει το Ισραήλ μέσα στο νοσοκομείο, όπως συνέβη στο Αλ Σίφα και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι μόνο τέσσερα νοσοκομεία λειτουργούν στη βόρεια Γάζα και περίπου 55 ασθενοφόρα είναι εκτός λειτουργίας.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε τζαμί στην περιοχή Μπιντάν αλ-Σαμίν στη Χαν Γιουνίς, νότια της Λωρίδας της Γάζας, καθώς ισραηλινά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν οβίδες προς την ακτή της θάλασσας στη Χαν Γιουνίς.

Τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

10:41 HRW: Θερμοκήπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη βόρεια Γάζα ισοπεδώθηκαν

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) διαπίστωσε ότι οπωρώνες, θερμοκήπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ισοπεδωθεί λόγω της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στα βόρεια της Γάζας.

Στην Μπέιτ Χανούν στη βορειοανατολική Γάζα, η γη έχει γίνει «καφέ και άγονη» από πράσινη και με πλούσια γεωργία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την επισιτιστική ανασφάλεια και την απώλεια μέσων διαβίωσης.

Η ομάδα δικαιωμάτων αναφέρει επίσης στο X ότι οι ισοπεδώσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της επταήμερης εκεχειρίας και ότι οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν την καταστροφή της γεωργικής γης από τη χρήση μπουλντόζας από το Ισραήλ για να χαράξει νέους δρόμους για τα τεθωρακισμένα οχήματά του.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να καλέσουν το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους. Θα πρέπει να δράσουν επειγόντως για να αποτρέψουν την επισιτιστική ανασφάλεια, την απώλεια μέσων διαβίωσης και την πείνα των Παλαιστινίων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Γάζα», τονίζει το HRW.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:32 Μέλη της πολιτικής προστασίας στη Γάζα αποχαιρετούν συνάδελφό τους που σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμό

Μέλη της πολιτικής προστασίας στη Γάζα αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους, Μοχάμαντ Σαλάχ Αμπντελχάντι που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιχειρώντας να σώσει άλλους ανθρώπους.

Δείτε βίντεο:

10:23 Οι IDF πιστεύουν ότι κατάσκοπος έπαιξε ρόλο για να φτιαχτεί χάρτης ισραηλινής βάσης πριν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον Guardian, μεταξύ των λεπτομερών σχεδίων επίθεσης της Χαμάς που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και βρέθηκαν από τις IDF, είναι ένας λεπτομερής χάρτης μιας ισραηλινής στρατιωτικής βάσης που σχεδόν σίγουρα συντάχθηκε με τη χρήση κατασκόπου, αναφέρει ο Guardian που επικαλείται ανώνυμη πηγή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο βρετανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος αναφέρει ότι τα ευρήματα σχετικά με τα σχέδια εισβολής της παλαιστινιακής οργάνωσης παρουσιάστηκαν σε ξένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη μιας βάσης που είναι «πιο λεπτομερής από ό,τι θα απαιτούσαν οι ίδιες οι IDF».

«Η σύνταξη ενός τέτοιου χάρτη θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη χρήση ‘γνώσεων εκ των έσω’ – σχεδόν σίγουρα από έναν κατάσκοπο της Χαμάς», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα προβάλλουν και ισραηλινά ΜΜΕ:

10:14 «Ακήρυχτος πόλεμος» στη Δυτική Όχθη – Τουλάχιστον 468 νεκροί το 2023

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον 468 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι το 2023 στη Δυτική Όχθη.

Από αυτούς, 260 έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

10:05 Εμίρης του Κατάρ: «Η περιοχή γίνεται μάρτυρας τεράστιων προκλήσεων»

Η 44η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κατάρ, με τον πόλεμο στη Γάζα να αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Καλωσορίζοντας τους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής, ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε ότι η συνάντηση «διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η περιοχή μας και ο κόσμος βιώνουν μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες οι χώρες του Κόλπου μας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλους που συμβάλλουν στην επίλυσή τους και στον μετριασμό των επιπτώσεών τους».

09:56 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Έιν ΧαΣλόσα

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στο κιμπούτς Έιν ΧαΣλόσα, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

09:47 Πώς έχει η κατάσταση στη Δυτική Όχθη μετά τις ισραηλινές επιδρομές

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Καλαντίγια: Πιο συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Μανάσρα, 25 ετών, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, νωρίτερα σήμερα. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, σκοτώθηκε όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν την πόρτα του σπιτιού του καθώς προσπαθούσαν να συλλάβουν τον αδελφό του
  • Επιδρομές στην Τζενίν: Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στην πόλη με περίπου 50 τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερις μπουλντόζες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στις συγκρούσεις, σύμφωνα με μάρτυρες
  • Περισσότεροι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, τραυματίστηκαν: Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσέχ, νότια της Βηθλεέμ. Περισσότερες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, στη Χεβρώνα και κοντά στη Ραμάλα

09:38 Οι IDF επιτέθηκαν σε προπύργια της Χαμάς στην Τζαμπάλια

Οι IDF, με νέα ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι συνεχίζουν να επιχειρούν στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα όπου πραγματοποίησαν επίθεση σε προπύργια της Χαμάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι IDF έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές θέσεις-κλειδιά από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά των στρατευμάτων των IDF.

Τα στρατεύματα έπληξαν την υποδομή των τρομοκρατών, εντόπισαν όπλα και εκτοξευτές σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατεύθυναν τις εναέριες δυνάμεις να πλήξουν πολυάριθμους τρομοκράτες».

Επιπλέον, όπως τονίζει ο ισραηλινός στρατός, «οι δυνάμεις των IDF και της ISA πραγματοποίησαν στοχευμένη επιδρομή στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου των Εσωτερικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς στην Τζαμπάλια, όπου εντόπισαν υλικά παρατήρησης και ελέγχου, όπλα και χάρτες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:29 Ασθένειες εξαπλώνονται την ώρα που 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στριμώχνονται σε μια περιοχή «στο μέγεθος ενός αεροδρομίου»

Η προσπάθεια του Ισραήλ να μετεγκαταστήσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα σε μια μικρή περιοχή στα νότια καθιστά αδύνατη την παράδοση βοήθειας και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών, προειδοποίησε η Μπούσρα Χαλίντι, νομική εμπειρογνώμονας με έδρα τη Ραμάλα και ακτιβίστρια της Oxfam για τα δικαιώματα.

«Το να στριμώχνουμε τους ανθρώπους σε έναν χώρο που είναι ουσιαστικά όσο το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου είναι απάνθρωπο και καθιστά αδύνατη τη διανομή βοήθειας στους ανθρώπους», δήλωσε η Χαλίντι στο Al Jazeera.

«Η Γάζα είχε ήδη ζήτημα υπερπληθυσμού… (σ.σ. Τώρα) μιλάμε για 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο».

Η Χαλίντι πρόσθεσε ότι η χολέρα και η γαστρεντερίτιδα εξαπλώνονται ραγδαία εξαιτίας του συνωστισμού.

«Οι άνθρωποι δεν γίνονται καλύτερα επειδή οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να γίνουν καλύτερα», είπε.

Γράφημα του Al Jazeera αποτυπώνει πόση ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει στη Γάζα μετά από τις 7 Οκτωβρίου:

09:19 Εσωτερική αναταραχή στο Λικούντ – Υπουργός θέλει να πάρει τη θέση του Νετανιάχου

Ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπάρκατ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, φέρεται να σκοπεύει να αμφισβητήσει την 18ετή ηγεσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τον πόλεμο στη Γάζα που συνεχίζεται, λέγοντας ότι το κόμμα «χρειάζεται αλλαγή» και προτρέποντας να διεξαχθούν εθνικές εκλογές μετά το τέλος του πολέμου.

«Δεν θα υποστηρίξω ξανά τον Νετανιάχου. Μετά τον πόλεμο πρέπει να στραφούμε στο λαό και να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη του. Το Λικούντ χρειάζεται αλλαγή», δήλωσε ο Μπάρκατ σε μέλη του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στο Κίριατ Γκατ, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

«Ενεργώ σύμφωνα με μια ατζέντα και αυτή πλησιάζει στο τέλος της», πρόσθεσε. Το Kan αναφέρει ότι αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Λικούντ, ακόμη και αν ο Νετανιάχου δεν παραιτηθεί, προσθέτοντας – χωρίς να αναφέρει πηγή – ότι ο Μπάρκατ έχει επιβεβαιώσει σε ιδιωτικές συναντήσεις ότι αυτή είναι η πρόθεσή του.

Ο Μπάρκατ απάντησε στο δημοσίευμα, λέγοντας: «Δεν σκοπεύω να συνεργαστώ με πολιτικούς αξιωματούχους που έχουν απώτερο σκοπό. Δεν είναι μυστικό ότι έχω επαγγελματική κριτική που αφορά το θέμα του προϋπολογισμού, το οποίο πιστεύω ότι θα λυθεί».

Ο Μπάρκατ απείλησε ότι θα καταψηφίσει την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού σε καιρό πολέμου αυτή την εβδομάδα, καταγγέλλοντας δημοσίως ότι δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες σε μια τέτοια περίσταση. Μια πηγή προσκείμενη στον υπουργό Οικονομίας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός, όπως παρουσιάστηκε, «θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση».

To Kan σημειώνει ότι το ρεπορτάζ του, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του προϋπολογισμού.

Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νιρ Μπάρκατ.

09:10 Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη Χαν Γιουνίς

Πολλοί είναι οι τραυματίες που καταφθάνουν στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα μετά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πολλά είναι τα παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες στη Χαν Γιουνίς.

Άμαχοι μεταφέρουν με κάθε τρόπο τραυματίες στο νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς.

Τραυματίες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περιθάλπονται ακόμη και στο πάτωμα.

09:00 Η στιγμή που ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν νεαρό Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, με τις IDF να προχωρούν σε συλλήψεις.

Όπως φαίνεται σε βίντεο του Quds News Network, νεαρός Παλαιστίνιος συνελήφθη στην κωμόπολη Καφρ Ακάμπ, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

Δείτε το βίντεο:

08:53 Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται σε επιθέσεις σε αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους

Το Ιράν δηλώνει ότι δεν έχει εμπλακεί σε καμία ενέργεια ή επίθεση κατά των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.


Τα σχόλια του Ιραβανί, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, έρχονται μετά την εξαπόλυση σειράς επιθέσεων από το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούθι στην Υεμένη την Κυριακή εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν την απάντηση από πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που έχει αναπτυχθεί σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Τη Δευτέρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει «κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτές οι επιθέσεις (σ.σ. σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα) ενώ εξαπολύθηκαν από τους Χούθι στην Υεμένη, υποστηρίζονται πλήρως από το Ιράν».

08:44 Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συναντηθεί με τις οικογένειες των ομήρων

Σήμερα Τρίτη αναμένεται να γίνει η συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ με τους αντιπροσώπους των οικογενειών των ομήρων, αν και το ραντεβού αρχικά είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντηση τέτοιου τύπου με τις οικογένειες των απαχθέντων που απαιτούν απαντήσεις για το πώς θα επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μέλη των οικογενειών των ομήρων κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

08:37 Οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα

Φωτογραφίες από τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Γάζα έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:33 Σε «κατάσταση πανικού» μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρέιτζ στη Γάζα

Ισραηλινά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο τους τον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στη Γάζα σήμερα το πρωί.

Ο Μοχάμεντ Γουάσα, από το Al Jazeera Arabic, μεταδίδει ότι:

  • Οι βόμβες άρχισαν να πέφτουν βροχή γύρω στις 06:05 το πρωί, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν, κάτι που οδήγησε σε μια πλήρη «κατάσταση πανικού»
  • Τουλάχιστον 15 σπίτια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Πολλοί τραυματίες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια
  • Οι κάτοικοι επιχειρούν τώρα με γυμνά χέρια για τη διάσωση των θυμάτων. Δεν υπάρχει εξοπλισμός ή ασθενοφόρα, σύμφωνα με τους ίδιους
  • «Έχουμε καταστραφεί», δήλωσε ένας κάτοικος που επέζησε από την επίθεση. «Δεν κάναμε τίποτα για να το αξίζουμε αυτό… Κοιμόμασταν όλοι»
  • Ένας άλλος επιζών πρόσθεσε: «Κανείς δεν νοιάζεται για εμάς. Αυτοί ήταν άοπλοι άνθρωποι και αθώα παιδιά που κοιμόντουσαν
  • Η είσοδος στον καταυλισμό έχει εξαιρετικά στενούς δρόμους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την είσοδο ασθενοφόρων ή πυροσβεστικών οχημάτων

08:24 Πώς έχει η κατάσταση στη Γάζα – Πολλοί νεκροί από τους βομβαρδισμούς

Στην 60ή ημέρα του πολέμου, η κατάσταση σε διάφορα σημεία της Γάζας σήμερα το πρωί έχει ως εξής, σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • Το Ισραήλ επέκτεινε τη χερσαία επιχείρησή του προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας
  • Ισραηλινά αεροσκάφη επιτίθενται σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται ανατολικά της Χαν Γιουνίς στα νότια
  • Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα καταγγέλλουν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν βόμβες φωσφόρου βόρεια και ανατολικά της Χαν Γιουνίς
  • Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό σπιτιών στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα
  • Περισσότεροι από 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε σειρά σπιτιών στην Τζαμπάλια αλ-Μπάλαντ, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας
  • Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις σε κτίριο κατοικιών νότια της συνοικίας Σεΐχ Ραντουάν στη Γάζα

08:15 Θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών μεταφέρονται σε νοσοκομεία

Ολονύχτιοι ήταν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα και ειδικά στη Χαν Γιουνίς στα νότια. Θύματα των ισραηλινών επιθέσεων μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

Δείτε βίντεο από το Quds News Network:

08:09 Νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Σε νέα έκκληση για «πιο μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» προχώρησε ο Ντένις Φράνσις, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με ανάρτησή του στο X.

«Είμαι βαθιά θορυβημένος και λυπημένος από την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Φράνσις, ο οποίος ασκεί εκ περιτροπής την προεδρία του μεγαλύτερου οργάνου του ΟΗΕ εκ μέρους του Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε επίσης την «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους».

Στις 27 Οκτωβρίου, 120 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν υπέρ της άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, ενώ 14 χώρες ψήφισαν κατά και 45 απείχαν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Φράνσις:

08:00 Το πριν και το μετά του Πανεπιστημίου Αλ Άζαρ στη Γάζα

Δείτε πώς ήταν το Πανεπιστήμιο Αλ Άζαρ στη Γάζα πριν να ξεκινήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που το έχουν καταστρέψει.

Πηγή: Quds News Network

07:50 Σειρήνες ακούγονται στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με τις IDF και ισραηλινά ΜΜΕ, σειρήνες ακούγονται στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές, σύμφωνα με τους Times of Israel.

07:42 Διαμάχη ανάμεσα σε ΠΟΥ και Ισραήλ

Όπως τονίζει ο Άλαν Φίσερ, ανταποκριτής του Al Jazeera από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα σε ΠΟΥ και Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, είχαμε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έστειλε μήνυμα στο Χ, λέγοντας ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ έλαβε ειδοποίηση από το Ισραήλ να απομακρύνει προμήθειες από ιατρική αποθήκη στη νότια Γάζα εντός 24 ωρών, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις θα τη θέσουν εκτός χρήσης.

Στη συνέχεια έκανε έκκληση στο Ισραήλ να αποσύρει την εντολή.

Η COGAT, η ισραηλινή υπηρεσία που ασχολείται με την κοινωνική πολιτική στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι δεν ζήτησε από τον ΠΟΥ να εκκενώσει.

Σύμφωνα με τον Φίσερ, ο ΠΟΥ πήρε σοβαρά υπόψη του την εντολή και άρχισε να μετακινεί πράγματα από την αποθήκη.

07:36 WSJ: «Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς με θαλασσινό νερό»

Τρόπους για να εξουδετερώσει τις σήραγγες της Χαμάς, αναζητά το Ισραήλ, την ώρα που συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τρόπους για να εξουδετερώσει τα τούνελ της Χαμάς αναζητά το Ισραήλ.

07:30 Παππούς θρηνεί για τον θάνατο μελών της οικογένειάς του μετά από ισραηλινή επίθεση

Άνδρας έχασε την κόρη του και την εγγονή του μετά από ισραηλινό χτύπημα στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

Ο παππούς φιλάει τη σορό του εγγονιού του και κλαίει με λυγμούς στο βίντεο που μετέδωσε το Al Jazeera Arabic.

Δείτε το βίντεο, προσοχή σκληρές εικόνες:

Οι IDF συνέχισαν τις ολονύχτιες επιθέσεις τους σε μια σειρά περιοχές της Γάζας, ωστόσο ο απολογισμός των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολος να γίνει, καθώς ο παλαιστινιακός θύλακας αντιμετωπίζει μια σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών.

07:21 ISW: Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν Παλαιστίνιους μαχητές στη βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς προσπαθούν να περικυκλώσουν τους μαχητές της Χαμάς σε αυτά που περιγράφουν ως προπύργια της οργάνωσης στη συνοικία Σουτζάιγια της πόλης της Γάζας και στην πόλη Τζαμπάλια, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βόρεια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Η δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους διοικητές της Χαμάς στη Σουτζάιγια ότι «το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει ακραία δύναμη στη γειτονιά» για να καταστρέψει την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και των μικρότερων Παλαιστινιακών Επιτροπών Αντίστασης μάχονται κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα με τη χρήση φορητών όπλων, ρουκετοβόλων (RPG), αντιαρματικών χειροβομβίδων, όλμων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που στοχεύουν ισραηλινά άρματα μάχης, σύμφωνα με το ISW.

«Αυτό συνάδει με τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένων τακτικών από τη Χαμάς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος της ανθρωπιστικής παύσης. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς) ανέλαβαν την ευθύνη για τέσσερις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και οχημάτων ανατολικά της Μπέιτ Λαχία με τη χρήση RPG και πυρομαχικών κατά προσωπικού», όπως ανέφερε το ISW.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

07:12 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν «τρόμο και πανικό» στη Χαν Γιουνίς, καθώς οι επιθέσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Το προσωπικό του νοσοκομείου Νάσερ έχει φτάσει στα όριά του καθώς αυξάνονται οι απώλειες στη νότια Γάζα, λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά
  • Το Ισραήλ επιτίθεται σε θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
  • Πολλοί νεκροί και τραυματίες υπάρχουν μετά από ισραηλινή επίθεση σε κτίριο κατοικιών στην περιοχή Σεΐχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν Παλαιστίνιους μαχητές που εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου

07:06 Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις IDF, Χεζμπολάχ

Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μεταδίδουν ότι ο στρατός σφυροκοπά την πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Συνεχίζονται αμείωτοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

07:00 Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: 63 νεκροί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου ο απολογισμός των νεκρών δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε ΜΜΕ είναι 63.

Ωστόσο, οι παλαιστινιακές ενώσεις δημοσιογράφων έχουν κάνει λόγο για πάνω από 70 νεκρούς.

Η CPJ, στον επίσημο λογαριασμό της στο Χ, αναφέρει ότι 11 ακόμη δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, 3 αγνοούνται, ενώ 19 έχουν συλληφθεί. Η Επιτροπή εξετάζει και άλλες αναφορές για θανάτους, τραυματισμούς και εξαφανίσεις δημοσιογράφων ή εργαζόμενων σε ΜΜΕ.

«Οι δημοσιογράφοι σε όλη την περιοχή κάνουν μεγάλες θυσίες για να καλύψουν αυτή τη συγκλονιστική σύγκρουση. Εκείνοι στη Γάζα, ειδικότερα, πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν ένα πρωτοφανές τίμημα και αντιμετωπίζουν εκθετικές απειλές», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής προγράμματος της CPJ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

06:50 Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε ξανά θέσεις της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ανταποδίδοντας εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ισραηλινά μαχητικά «έπληξαν θέσεις εκτόξευσης, τρομοκρατικές υποδομές και στρατιωτικό κτιριακό συγκρότημα» σε αντίδραση στις «εκτοξεύσεις (ρουκετών) από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο Τσαχάλ.

«Επιπλέον, ανταποδίδοντας εκτόξευση από τον Λίβανο εναντίον της περιοχής Ζαρίτ, στο βόρειο Ισραήλ», ο ισραηλινός στρατός έπληξε «το σημείο από όπου έγινε». Και ακόμη, «προκειμένου να εξαλειφθεί απειλή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μερικές ακόμη τοποθεσίες» στη λιβανέζικη επικράτεια.

Νωρίτερα, ο Τσαχάλ ανακοίνωνε πως τρία μέλη του τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα εναντίον των στρατιωτών και άλλων στόχων.

Η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου με φόντο τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά τον πόλεμο του 2006.

06:40 Σειρά επιδρομών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, μπαράζ συλλήψεων

Δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικές μπουλντόζες έχουν αναπτυχθεί σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν σειρά επιδρομών και συνέλαβαν αρκετά άτομα, μεταξύ άλλων στο Γουάντι αλ-Νις, νότια της Βηθλεέμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές και συλλήψεις στις:

  • Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν
  • συνοικία Αλ-Ζαράα στην Τζενίν
  • γειτονιά Αλ-Μπασατίν στην Τζενίν
  • προσφυγικός καταυλισμός Ασκάρ στη Ναμπλούς
  • στρατόπεδο προσφύγων Ντεισέχ, νότια της Βηθλεέμ
  • περιοχή του τζαμιού Ταουάλμπα στην Τζενίν
  • περιοχή του νοσοκομείου της Τζενίν
  • περιοχή του νοσοκομείου αλ-Αμάλ στην Τζενίν
  • καταυλισμός προσφύγων Τζαλαζούν, βόρεια της Ραμάλα
  • πόλη Μπέιτ Λίκια, δυτικά της Ραμάλα
  • χωριό Μπουντρούς, δυτικά της Ραμάλα
  • χωριό Ντέιρ Αμπού Μισάλ, βόρεια της Ραμάλα

Δείτε βίντεο:

06:33 Νέο βίντεο αποτυπώνει την καταστροφή στην περιοχή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν

Νέο βίντεο που μεταδίδει το Al Jazeera στο X αποτυπώνει την καταστροφή στην περιοχή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Στο βίντεο ο ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic, Άνας αλ-Σαρίφ, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο, μεταδίδει ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, ενώ πανικός υπάρχει ανάμεσα στους εκτοπισμένους που έχουν βρει καταφύγιο στο κτίριο.

Σε ένα τμήμα του βίντεο φαίνονται πάνω από δέκα τυλιγμένοι σοροί ακριβώς έξω από το νοσοκομείο.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών εδώ», δήλωσε ο αλ-Σαρίφ. «Η κατάσταση εδώ είναι τραγική. Υπάρχει ένα αίσθημα φόβου επειδή οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει», πρόσθεσε.

Ένα άλλο μέρος του βίντεο δείχνει έναν ηλικιωμένο άνδρα να δέχεται βοήθεια από άλλους πολίτες, ενώ πολλές γυναίκες και παιδιά έτρεχαν προς το νοσοκομείο για να βρουν καταφύγιο.

Δείτε το βίντεο:

06:24 Νεκροί ένας αξιωματικός, δύο στρατιώτες από την ισραηλινή μεραρχία τανκς στη Γάζα  – 78 συνολικά

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τριών ακόμη στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα στα τέλη Οκτωβρίου σε 78.

Οι στρατιώτες ήταν μέλη στο Τάγμα της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Τα ονόματα των νεκρών είναι:

  • Έιταν Φιτς, 23 ετών, από το Πεντουέλ, αξιωματικός στο 53ο Τάγμα της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας
  • Επιλοχίας Τούβαλ Γιαακόβ Τσανάνι, από το Κιριάι Γκατ, στρατιώτης στο 53ο Τάγμα της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας
  • Λοχίας Γιακίρ Γεντίγια Σενκολέφσκι, 21 ετών, από το Μίγκνταλ Οζ, στρατιώτης στο 53ο τάγμα της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

Οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Οι IDF ότι άλλοι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Γάζα.

06:15 Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πραγματοποιούν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024