Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Όλοι πεινάνε» λέει η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος

Γάζα: «Όλοι πεινάνε» λέει η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος

«Όλοι στη Γάζα πεινάνε», ανέφερε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι Μακέιν εν μέσω σοβαρών ελλείψεων τροφίμων και νερού στον θύλακα.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Σίντι Μακέιν προειδοποιεί για την περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ανθρωπιστικό σύστημα καταρρέει», ανέφερε η Μακέιν σε δήλωσή της την Τετάρτη. «Όλοι στη Γάζα πεινάνε».

Αυτή τη στιγμή, οι γονείς στη Γάζα δεν ξέρουν αν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους σήμερα και αν θα επιβιώσουν για να δουν το αύριο

Το WFP δήλωσε ότι το 97% των παλαιστινιακών νοικοκυριών στις βόρειες περιοχές της λωρίδας και το 83% στις νότιες ανέφεραν ανεπαρκή κατανάλωση τροφίμων – με πολλά από αυτά να έχουν περάσει τουλάχιστον μία ημέρα χωρίς να φάνε.

Η έλλειψη τροφίμων στη Γάζα

«Περίπου το 88% των νοικοκυριών στις βόρειες επαρχίες και περίπου το 54% στις νότιες επαρχίες ανέφεραν ότι πέρασαν τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα και νύχτα χωρίς να φάνε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά τρόφιμα», ανέφερε το WFP στην τελευταία του έκθεση, προσθέτοντας ότι το 20% στις βόρειες περιοχές και το 14% στις νότιες χρειάστηκε να το κάνει αυτό περισσότερες από 10 φορές.

Η έλλειψη αερίου για μαγείρεμα στη Γάζα έχει επίσης οδηγήσει πολλούς να βασίζονται στην καύση απορριμμάτων, καυσόξυλων και σκουπιδιών από ξύλα, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου αναπνευστικών ασθενειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του WFP.

Επιπλέον, τα μέσα ημερήσια επίπεδα κατανάλωσης καθαρού νερού κυμαίνονται μεταξύ 1,5-1,8 λίτρων ανά άτομο σε όλη τη λωρίδα, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από τον ελάχιστο μέσο όρο των 15 λίτρων νερού για πόση και υγιεινή ανά άτομο ημερησίως.

«Σήμερα, κάνω μια επείγουσα έκκληση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων οι ζωές διαλύονται από αυτή την κρίση», είπε η Σϊντυ ΜακΚέιν.

«Αυτή τη στιγμή, οι γονείς στη Γάζα δεν ξέρουν αν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους σήμερα και αν θα επιβιώσουν για να δουν το αύριο. Ο πόνος που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά είναι ασύλληπτος όταν στέκεσαι σε αυτή την πλευρά των συνόρων», δήλωσε η Σίντι Μακέιν καθώς επέστρεφε από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

«Σήμερα, κάνω μια επείγουσα έκκληση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων οι ζωές διαλύονται από αυτή την κρίση», είπε η κα ΜακΚέιν.

«Εκτιμούμε όλες τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση μιας σταθερής ροής ανθρωπιστικών προμηθειών μέσω των συνόρων της με τη Γάζα και το έργο της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου είναι αξιοσημείωτο. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αποκτήσουμε ασφαλή και διαρκή πρόσβαση στη Γάζα σε κλίμακα που να ανταποκρίνεται στις καταστροφικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες εκεί», σημείωσε ηΜακέιν.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024