Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκουτέρες: «Η Γάζα βρίσκεται εν μέσω επικής ανθρωπιστικής καταστροφής»

Γκουτέρες: «Η Γάζα βρίσκεται εν μέσω επικής ανθρωπιστικής καταστροφής»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως «η Γάζα βρίσκεται εν μέσω επικής ανθρωπιστικής καταστροφής».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως «η Γάζα βρίσκεται εν μέσω επικής ανθρωπιστικής καταστροφής».

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός που θα αντικαταστήσει την προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών

«Γίνονται έντονες διαπραγματεύσεις για την παράταση της εκεχειρίας – την οποία χαιρετίζουμε θερμά – αλλά πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική ανθρωπιστική εκεχειρία», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Δεν αρκεί η εκεχειρία. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κατάπαυση του πυρός

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για μια συνολική και διαρκή κατάπαυση του πυρός», είπε ο Γουάνγκ στο συμβούλιο.

«Δεν υπάρχει τείχος προστασίας στη Γάζα (σ.σ. Χρησιμοποίησε την έκφραση firewall). Η επανέναρξη των μαχών, πιθανότατα, θα μετατραπεί σε μια καταστροφή που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή».

Με την σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπαιν Φαρχάν αλ Σαούντ είπε σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη ότι «η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα ήταν πολύ λιγότερη από ό,τι χρειάζεται».

«Ο κίνδυνος είναι ότι αν λήξει αυτή η εκεχειρία, θα επιστρέψουμε στους σκοτωμούς στην κλίμακα που ήδη έχουμε δει, η οποία είναι αφόρητη», δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ. «Είμαστε λοιπόν εδώ για να κάνουμε μια σαφή δήλωση ότι δεν αρκεί η εκεχειρία. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κατάπαυση του πυρός».

«Όποιος υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζει την τρομοκρατία»

O πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ υποστήριξε πως όποιος ζητά κατάπαυση του πυρός θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Τζιλάντ Ερντάν κατηγόρησε τους υπουργούς ότι υποστηρίζουν «μια τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει να εξολοθρεύσει το Ισραήλ».

«Όποιος υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός βασικά υποστηρίζει τη συνέχιση της βασιλείας του τρόμου στη Γάζα. Η Χαμάς είναι μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση – δεν το κρύβουν – δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για την ειρήνη», είπε ο Ερντάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Ισραήλ να αποτρέψει απώλειες αμάχων»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Ισραήλ να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει απώλειες αμάχων» δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να κλιμακωθεί η βοήθεια και να προστατευθούν οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού του ΟΗΕ και των δημοσιογράφων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν το Ισραήλ να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει απώλειες αμάχων, καθώς ασκεί τα δικαιώματά του να προστατεύει τον λαό του από τρομοκρατικές ενέργειες», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η χρήση αμάχων από τη Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες «δεν μειώνει την ευθύνη του Ισραήλ».

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν, περίπου το 40% από αυτούς κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές που θεωρούνται αξιόπιστες από τα Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχουν φόβοι για ακόμα 6.000 αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια.

«Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια υπαρξιακή απειλή. Δεν μπορεί να επιτραπεί να επαναληφθούν οι σφαγές»

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ και ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ που ζητούν οριστική κατάπαυση του πυρός αντί εκεχειρίας.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι δήλωσε πως «Η εκεχειρία πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός, μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Δεν μπορεί να επιτραπεί να επαναληφθούν οι σφαγές».

«Ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια υπαρξιακή απειλή. Μην το κάνετε λάθος. Παρά τις συζητήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ, η Παλαιστίνη είναι αυτή που αντιμετωπίζει ένα σχέδιο καταστροφής της, που εφαρμόζεται στο φως της ημέρας», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος κορυφαίος διπλωμάτης.

Ο Γκουτέρες ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την εφαρμογή ψηφίσματος που ενέκρινε νωρίτερα αυτό το μήνα που ζητούσε ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η πρόσβαση στη βοήθεια και η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Κλείνοντας ο Γκουτέρες είπε ότι το επίπεδο της βοήθειας «παραμένει εντελώς ανεπαρκές για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες». «Ο λαός της Γάζας βρίσκεται εν μέσω μιας επικής ανθρωπιστικής καταστροφής μπροστά στα μάτια του κόσμου», είπε. «Δεν πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα μας».

Όλες οι δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024