Το «Κλιματικό Συμβόλαιο» και τους 6 άξονες παρεμβάσεων παρουσίασε ο Δήμος Τρικκαίων
Παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τους ρύπους αερίων θερμοκηπίου στην πόλη, που ήταν η βάση για το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης.
Την πορεία προς το Κλιματικό Συμβόλαιο και την κλιματικά ουδέτερη πόλη συνεχίζει ο Δήμος Τρικκαίων. Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, σε ανοιχτή συζήτηση στο διοικητήριο των παλιών φυλακών (Μουσείο Τσιτσάνη), παρουσιάστηκε το Κλιματικό Συμβόλαιο σε φορείς πόλης και τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Τρικκαίων, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τι 100 Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030, συνεχίζει τις σχετικές δραστηριότητες, για να επιτευχθούν οι στόχοι. Η παρουσίαση αφορούσε στο Συμβόλαιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την αρχική διαβούλευση.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στον χαιρετισμό του, «είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τον Δήμο και τους πολίτες η συμμετοχή σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Αποστολή, καθώς θα είμαστε πιο έτοιμοι, ως μέλος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συμμαχίας, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή».
Το Κλιματικό Συμβόλαιο

Η παρουσίαση έγινε ενώπιον εκπροσώπων φορέων και πολιτών, σε δύο μέρη. Το πρώτο, το ίδιο το Συμβόλαιο και το δεύτερο, το Επενδυτικό Σχέδιο
Ουσιαστικά παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τους ρύπους αερίων θερμοκηπίου στην πόλη, που ήταν η βάση για το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης, που αποτελεί ουσιαστικά τον οδικό χάρτη προς την κλιματική ουδετερότητα.
Την παρουσίαση έκανε η ειδική συνεργάτιδα του Δ. Τρικκαίων κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή, εξειδικεύοντας τους βασικούς άξονες για την κλιματική ουδετερότητα. Αυτοί είναι:
- Συστήματα ενέργειας ( φωτοβολταικά σε κτίρια, έργα ΑΠΕ για απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, Ανάπτυξη ενιαίου και έξυπνου συστήματος διαχείρισης ΑΠΕ, έργα αποθήκευσης ενέργειας)
- Κινητικότητα και μεταφορές: Σταδιακή αντικατάσταση δημοτικού στόλου με ηλεκτρικά οχήματα, Πράσινες δημόσιες μεταφορές, Διεύρυνση ζωνών ήπιας κυκλοφορίας και επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων, Βελτίωση των logistics και ηλεκτροκίνηση των φορτηγών)
- Διαχείριση Αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία (Αύξηση ανακύκλωσης και μείωση υγειονομικής ταφής αποβλήτων, Πρόληψη παραγωγής αστικών αποβλήτων)
- Πράσινες Υποδομές και Λύσεις βασισμένες στη φύση (Πράσινοι τοίχοι και πράσινες στέγες, Αναβαθμίσεις πρασίνου ποταμών, Υλοποίηση βιοκλιματικών αναβαθμίσεων σε ανοικτούς αστικούς χώρους, Δενδροφυτεύσεις)
- Κτήρια & υποδομές: Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων, Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, Εξηλεκτρισμός εμπορικών και οικιστικών κτιρίων, Ενεργειακές κοινότητες)
- Συστήματα έξυπνης πόλης: Δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας έξυπνης πόλης, Παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών στην πόλη, Ανάπτυξη έξυπνων δικτύων για διαχείριση ενέργειας με βάση τη ζήτηση)
- ΕΕ: Τουλάχιστον 40.538 έπαθαν καρκίνο λόγω της δουλειάς τους μέσα σε 10 χρόνια
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιο τρομακτικό σενάριο για τη Δύση απέχει 130 χλμ. από την πραγματικότητα
- Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας: H θεατρική διασκευή της «Συναίνεσης» της V. Springora στο Υπόγειο του Τέχνης
- Μήπως ο εγκέφαλος σου είναι ακόμα έφηβος; Αυτές είναι οι 5 ηλικίες του πιο σημαντικού ανθρώπινου οργάνου
- Γιορτές στην Ευρώπη: Αναζητώντας την τέλεια χριστουγεννιάτικη αγορά
- Φοινικούντα: Στον εισαγγελέα ανιψιός και επιχειρηματίας για τη διπλή δολοφονία – Πώς φτάσαμε στις δύο συλλήψεις
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Τουλάχιστον 9 στρατιώτες της Ταϊλάνδης νεκροί μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών με την Καμπότζη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/colton-sturgeon-6FQuEH9mcNk-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442