Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταθέσεις: Σαφάρι των αποταμιευτών για υψηλές αποδόσεις χωρίς μεγάλο ρίσκο

Καταθέσεις: Σαφάρι των αποταμιευτών για υψηλές αποδόσεις χωρίς μεγάλο ρίσκο

Ποιες επιλογές υπάρχουν στην αγορά

Σε ένα συνεχές σαφάρι προς διασφάλιση υψηλών αποδόσεων για τις καταθέσεις τους βρίσκονται από τις αρχές του 2023 χιλιάδες αποταμιευτές, αναζητώντας προγράμματα δημιουργίας εισοδήματος στην εποχή του ακριβού χρήματος.

Με τα επιτόκια στους λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, Ταμιευτήριο και τρεχούμενους, σε μηδενικά επίπεδα, η κινητικότητα στα αποταμιευτικά / επενδυτικά προϊόντα, αν και μικρότερη του αναμενόμενου, έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Οι πιο συντηρητικοί έσπευσαν να μεταφέρουν χρήματα σε προθεσμιακές καταθέσεις. Από τα τέλη του 2022 τα νοικοκυριά έχουν τοποθετήσει σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας περισσότερα από 11 δισ. ευρώ.

Εάν δε, οι τράπεζες προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προγραμμάτων της κατηγορίας, η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Τοποθετήσεις σε Α/Κ

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δοκιμάζουν την τύχη τους στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, η οποία γνωρίζει άνθηση αυτήν την περίοδο, με τις καθαρές εισροές εντός του 2023 να ξεπερνούν ως τώρα τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτιμήσεις των επενδυτών. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στα πιο ασφαλή προγράμματα της κατηγορίας, σε αντίθεση με τα μετοχικά και τα μικτά που σημειώνουν εκροές.

«Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι οι αποταμιευτές ενδιαφέρονται κατά βάση για προγράμματα που δίχως μεγάλο ρίσκο, μπορούν να τους αποφέρουν όφελος μεγαλύτερο των τραπεζικών καταθέσεων» σημειώνοντας τραπεζική πηγή.

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων βρίσκονται τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, Ελλάδος και διεθνή, στα οποία το φρέσκο χρήμα που έχει τοποθετηθεί εφέτος, έχει φτάσει στη ζώνη των 2,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, που τοποθετούν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε έντοκα γραμμάτια και προθεσμιακές καταθέσεις.

Όπως σημειώνει στέλεχος τραπεζικής ΑΕΔΑΚ, «η πλειονότητα όσων έσπευσαν να επενδύσουν τους τελευταίους μήνες σε αμοιβαία κεφάλαια είναι καταθέτες που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα επιτόκια των τραπεζικών λογαριασμών και επιζητούν με λελογισμένο ρίσκο μία υψηλότερη απόδοση».

Τα κέρδη του 2023

Με βάση τις επιδόσεις των επαγγελματιών διαχειριστών έως σήμερα, το στοίχημα αυτό φαίνεται πως κερδίζεται.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι αποδόσεις που έχουν επιτευχθεί από την αρχή του χρόνου είναι οι εξής:

– Από τα 47 ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος, τα 15 έχουν πετύχει σωρευτική απόδοση άνω του 5%, 17 Α/Κ από 4% έως 5% και 8 Α/Κ από 2% έως 3%.

Δεδομένου ότι οι παραπάνω αποδόσεις σημειώθηκαν σε 9,5 μήνες περίπου, το ετησιοποιημένο όφελος είναι υψηλότερο και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο οποιασδήποτε προθεσμιακής κατάθεσης.

– Ανάλογες είναι οι επιδόσεις των διεθνών ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε τίτλους ξένων χωρών, κρατικούς και εταιρικούς.

Συνολικά 17 αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας έχουν πετύχει σωρευτικά κέρδη από 3,05% έως 5,84% από την αρχή του έτους, ενώ σε 9 περιπτώσεις η απόδοση κινήθηκε μεταξύ 2,07% και 2,85%.

– Μικρότερες, αλλά ανταγωνιστικές των προθεσμιακών καταθέσεων είναι οι αποδόσεις που πέτυχαν τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, τα σωρευτικά τους κέρδη κυμαίνονται από 1,06% έως 2,16%.

Προϊόντα με μέρισμα 

Στην κορυφή της ζήτησης πάντως βρίσκονται τα νέου τύπου αμοιβαία κεφάλαια που λάνσαραν την τελευταία διετία οι ελληνικές τράπεζες.

Η βασική καινοτομία τους σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα της κατηγορίας είναι ότι υπόσχονται εισόδημα σε ετήσια βάση στον επενδυτή.

Ειδικότερα, επιστρέφουν μέρος του κεφαλαίου κάθε χρόνο, προσφέροντας αποδόσεις της τάξης του 3% ή υψηλότερες.

Ταυτόχρονα, ο μεριδιούχος προσδοκά σε επιπλέον κέρδος από ενδεχόμενη άνοδο των τιμών των τίτλων στα οποία επενδύουν.

Όπως επισημαίνει στέλεχος τραπεζικού ομίλου, οι τρέχουσες συνθήκες είναι πρωτόγνωρες στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, καθώς για πρώτη φορά μετά από μία μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού έχει αναρριχηθεί με ταχύτητα σε ιστορικά υψηλά.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι στη σημερινή συγκυρία παρουσιάζονται μοναδικές ευκαιρίες εξασφάλισης ενός υψηλού εισοδήματος για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έως και 5 έτη.

Ρίσκο και απόδοση

Αναφερόμενος στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, αναφέρει πως «πρόκειται για προϊόντα που ενέχουν ρίσκο και σε κάθε περίπτωση συστήνονται για μεσοπρόθεσμη τοποθέτηση, στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Στο βασικό σενάριο όμως οι υπεραξίες μπορεί να είναι υψηλότατες».

Η αλήθεια είναι ότι πλήθος εταιρικών και κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας, προσφέροντας αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες των κλασικών καταθετικών λογαριασμών.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου νέας γενιάς ο επενδυτής μπορεί εκτός των ετήσιων μερισμάτων που λαμβάνει να καταγράψει σημαντικά κέρδη τα επόμενα χρόνια.

Κι αυτό διότι όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, θα καταγραφούν σημαντικές κεφαλαιακές υπεραξίες.

«Μία συνολική απόδοση της τάξης του 20% σε ορίζοντα πενταετίας εύκολα μπορεί να επιτευχθεί. Αρκεί να μην υπάρξει μπαράζ επιχειρηματικών πτωχεύσεων τα επόμενα χρόνια. Ακόμη όμως κι αν κάποιες εταιρείες στις οποίες επενδύει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δεν τα καταφέρουν, η διασπορά του κινδύνου αποτελεί ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας για τον επενδυτή» τονίζει σχετικά η ίδια πηγή.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024