Νίγηρας: Οι ΗΠΑ διατάσσουν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό να φύγει αμέσως από τη χώρα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την άμεση αποχώρηση των κρατικών λειτουργών που δεν είναι απόλυτα απαραίτητοι και των οικογενειών τους από τον Νίγηρα, μία εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα.
Η αμερικανική διπλωματία διέταξε χθες Τετάρτη την εσπευσμένη απομάκρυνση όλου του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Νιαμέ, μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ (στη φωτογραφία του Reuters/Stephanie Lecocq, επάνω, μια ζεστή αγκαλιά στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού για ευρωπαίους πολίτες που εγκατέλειψαν τον Νίγηρα).
«Λόγω της εξέλιξης αυτής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την αποχώρηση των κρατικών λειτουργών που δεν είναι απόλυτα απαραίτητοι» για τη λειτουργία της αποστολής, όπως και των μελών των οικογενειών τους, αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
«Παράνομες, άδικες και απάνθρωπες»
Χθες Τετάρτη, Ο ηγέτης της χούντας στον Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, χαρακτήρισε «παράνομες, άδικες και απάνθρωπες» τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο αυτοανακηρυχθείς νέος ηγέτης του Νίγηρα διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε διεθνείς πιέσεις και απειλές που αποσκοπούν στην επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ στην εξουσία.
Η ECOWAS υπό την ηγεσία του νιγηριανού προέδρου Μπόλα Τινούμπου επέβαλε σκληρές κυρώσεις στον Νίγηρα και έδωσε στους πραξικοπηματίες τελεσίγραφο μέχρι την Κυριακή για να επαναφέρουν τον Μπαζούμ στην εξουσία.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης «είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η τελευταία λύση ανάγκης, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε ο Αμπντούλ Φατά Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις και θέματα Ασφαλείας.
Η ρωσική διπλωματία ζήτησε «διάλογο» για ν’ αποφευχθεί «επιδείνωση της κατάστασης», υπογραμμίζοντας ότι η «απειλή για χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους δεν θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην επίλυση της κρίσης».
Πηγή: ΑΠΕ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)




























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442