Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίγηρας: Εμπλέκονται οι Ρώσοι στο πραξικόπημα;

Νίγηρας: Εμπλέκονται οι Ρώσοι στο πραξικόπημα;

Μπορεί κάποιοι διαδηλωτές να κρατούσαν ρωσικές σημαίες και να φώναζαν ρωσικά συνθήματα, αλλά είναι αληθές ότι έβαλε η Μόσχα το χέρι της;

Η Ρωσία έχει εκμεταλλευτεί τα πραξικοπήματα στο Μάλι και αλλού στην περιοχή, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τις δυτικές δυνάμεις με τις δικές της παραστρατιωτικές μονάδες Βάγκνερ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο αμερικανικό NBC Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν υπήρχε ένδειξη ότι η ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ βρισκόταν πίσω από την κατάληψη.

Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σαχέλ και νυν συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, J. Peter Pham, εκτιμά ότι μετά την σύντομη ανταρσία της Βάγκνερ και τις επακόλουθες συνέπειες, δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα είναι σε θέση να αναπτύξει παραστρατιωτικές μονάδες στον Νίγηρα.

«Δεδομένων όλων αυτών που συνέβησαν τον τελευταίο μήνα στη Ρωσία, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς εάν το Κρεμλίνο μπορεί πραγματικά να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκεκριμένη ευκαιρία», είπε ο Peter Pham.

«Νομίζω ότι είναι απλωμένοι, οι δυνατότητές τους είναι απλωμένες και έχουν προβλήματα πολύ πιο κοντά στη πατρίδα τους».

Τα συγχαρητήρια Πριγκόζιν

Ωστόσο, το NBC αναφέρει ότι η νέα κατάσταση θα μπορούσε να προσφέρει στη Ρωσία την ευκαιρία να ενισχύσει την επιρροή της μετά τη σφυρηλάτηση δεσμών με άλλες στρατιωτικές χούντες στη Δυτική Αφρική μέσω των παραστρατιωτικών της ομάδας Wagner.

Σημειώνεται ότι ο ισχυρός άνδρας της Βάγκνερ χαιρέτισε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νίγηρα ως καλά νέα και πρόσφερε τις υπηρεσίες των μαχητών του για να βάλει τάξη, όπως αναφέρει το Reuters.

Ένα φωνητικό μήνυμα τη Πέμπτη, 27 Ιουλίου, σε κανάλια του Telegram που σχετίζονται με τη Βάγκνερ, το οποίο έλεγαν ότι ήταν του Πριγκόζιν, δεν ισχυρίστηκε ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα, αλλά το περιέγραψε ως μια στιγμή καθυστερημένης απελευθέρωσης από τους δυτικούς αποικιοκράτες, κάνοντας την κατάσταση να φαίνεται ότι χρήζει της βοήθειας των μαχητών του για να βοηθήσουν στη τήρηση της τάξης .

«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα ενάντια στους αποικιοκράτες τους. Ενάντια στους αποικιοκράτες που προσπαθούν να επιβάλουν τους κανόνες της ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που ήταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια », ανέφερε το μήνυμα.

Ο Peter Pham εκτιμά ότι η Βάγκνερ πιθανότατα βρισκόταν πίσω από προσπάθειες παραπληροφόρησης εδώ και χρόνια που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τη κυβέρνηση του Νίγηρα ως υποτιθέμενες μαριονέτες της Γαλλίας, μιας πρώην αποικιακής δύναμης στην Αφρική και άλλων δυτικών κυβερνήσεων.

«Η παραπληροφόρηση αφορά τον ρόλο της Γαλλίας ως ξένης δύναμης που επιδιώκει μόνο τα εθνικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα αυτών των χωρών και για τις μη στρατιωτικές κυβερνήσεις που είναι μαριονέτες των δυτικών θεσμών», δήλωσε ο Benjamin Petrini, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024