Γερμανία: Γερμανούς στρατιώτες στο έδαφος της χώρας του ζητά ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας
Επικαλούμενος την προαναγγελία για μόνιμη εγκατάσταση 4.000 γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ζήτησε από τον καγκελάριο της Γερμανίας κάτι ανάλογο και για τη δική του χώρα.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρτσέλ Τσολάκου εξέφρασε χθες Τρίτη την επιθυμία του για μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα του.
«Μόνιμη παρουσία»
«Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμη παρουσία γερμανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία», απάντησε ο Τσολάκου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Lisi Niesner), όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του σχετικά με την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους προανήγγειλε τη μόνιμη εγκατάσταση 4.000 γερμανών στρατιωτών στη Λιθουανία, χώρα η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Επικαλούμενος το σχέδιο αυτό, ο Τσολάκου είπε: «Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε μόνιμη παρουσία γερμανών στρατιωτών στο έδαφος της Ρουμανίας».
«Δεν θα τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος
Η Ρουμανία συνορεύει με την Ουκρανία, όπου ο Τσολάκου εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα. Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο δεν εξετάζει σχέδια ανάπτυξης γερμανικών στρατευμάτων πέραν της Λιθουανίας.
Τον Απρίλιο του 2023, το ΝΑΤΟ διατηρούσε στη Ρουμανία δύναμη 1.500 στρατιωτών, οι περισσότεροι εξ αυτών Γάλλοι.
Το αεροδρόμιο «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου», κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποιείται ως αεροπορική βάση από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)







































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442