Ναρκωτικά: Εκατοντάδες νέες ουσίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη – Προειδοποίηση για δηλητηριάσεις και θανάτους
Οι χρήστες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχουν τα χάπια ή οι σκόνες που αγοράζουν.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι νέων ναρκωτικών που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και απειλούν τους χρήστες με δηλητηρίαση ή θάνατο, προειδοποιεί η υπηρεσία της ΕΕ για τις παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού (EMCDDA) αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι σημερινές πολιτικές δείχνουν ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο με τη σειρά του επιδεινώνει κοινωνικά προβλήματα όπως η αστεγία και η νεανική εγκληματικότητα.
Σχεδόν οποιαδήποτε ουσία με ψυχοδραστικές ιδιότητες μπορεί πλέον να διακινείται ως ναρκωτικό, συχνά με παραπλανητική ετικέτα ή ως μείγμα με άλλες ουσίες, επισήμανε σύμφωνα με το Reuters ο διευθυντής του κέντρου Αλέξις Γκούντστιλ.
Μέχρι τα τέλη του 2022 το EMCDDA είχε καταγράψει 930 νέα ναρκωτικά, ανάμεσά τους συνθετικά κανναβινοειδή, καθινόνες και οπιοειδή.
Το θέμα σχολίασε με ανακοίνωσή της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, η οποία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για το γεγονός ότι «οι ουσίες που καταναλώνονται σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να είναι ακόμα πιο επιβλαβείς για την υγεία από ό,τι στο παρελθόν».
Το EMCDDA επισήμανε ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης και θανάτου καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς περιέχουν τα χάπια ή οι σκόνες που αγοράζουν.
Η έκθεση αποτελεί «θλιβερή προειδοποίηση ότι προβλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά απαντούν σε όλη την κοινωνία», δήλωσε ο Γκούντστιλ, ο οποίος ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερα σε κατάλληλες υπηρεσίες.
Τέτοιες υπηρεσίες, είπε, μπορεί να είναι χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών και εργαστήρια στα οποία οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν τη σύσταση των ναρκωτικών που αγοράζουν στις πιάτσες.
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, επισήμανε το κέντρο, οι πολιτικές «μείωσης της βλάβης» από τα ναρκωτικά παραμένουν ανεπαρκείς.
- Οι κατηγορίες της FA στον Ρομέρο για ανάρμοστη συμπεριφορά στο Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έντυσε τον Άγιο Βασίλη πράκτορα της ICE που κυνηγάει μετανάστες
- Ιουλία Καλλιμάνη: Ο έντονος εκνευρισμός στην πίστα – Της πέταξαν λουλούδια με νερό
- Προσοχή στις αναπάντητες κλήσεις από το εξωτερικό – Πώς λειτουργεί η μέθοδος Wangiri
- Στο πρώτο χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο Πάπας Λέων καταδικάζει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα
- «Καλά Χριστούγεννα Παναθηναϊκέ μου! Πάντα δίπλα σου»: Το βίντεο της πράσινης ΠΑΕ
- Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν – Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές
- Ευρώπη: Δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα στους πραγματικούς μισθούς – Οι προβλέψεις για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442