Ιαπωνία: Δέσμευση πρωθυπουργού για τη ασφάλεια των συναντήσεων της G7
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ασφάλεια των συναντήσεων
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθεί ότι οι συναντήσεις της Ομάδας των 7 (G7) θα γίνουν με ασφάλεια, μία ημέρα αφού ο ίδιος απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τους σωματοφύλακές του μετά την έκρηξη αντικειμένου σε προεκλογική εκδήλωση όπου διαπράχθηκε επίθεση.
Ο Κισίντα απομακρύνθηκε από το σημείο σώος και αβλαβής, αφού άγνωστος εκσφενδόνισε αντικείμενο που έμοιαζε με «καπνογόνο» καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε αλιευτικό λιμάνι στη δυτική Ιαπωνία.
Συνελήφθη ο ύποπτος
Ο ύποπτος, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ο 24χρονος Ριγιουτζί Κιμούρα, είχε επίσης πάνω του μαχαίρι όταν συνελήφθη και πιθανόν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που πέταξε στο σημείο του συμβάντος όταν η αστυνομία όρμησε για να τον εξουδετερώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το κίνητρο της επίθεσης, στην οποία σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκε ελαφρά αστυνομικός.
«Η Ιαπωνία δεν πρέπει να επιτρέπει ενέργειες βίας»
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν πρέπει να επιτρέπει ενέργειες βίας που βαίνουν κατά των θεμελίων της δημοκρατίας. «Τη στιγμή που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο», βρίσκονται στην Ιαπωνία για δύο υπουργικές συνεδριάσεις της G7, η χώρα «συνολικά πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια», δήλωσε σήμερα ο Κισίντα σε δημοσιογράφους.
Το περιστατικό ανακίνησε τις μνήμες από τη δολοφονία τον περασμένο Ιούλιο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, που έπεσε νεκρός από τα πυρά άνδρα με αυτοσχέδιο όπλο εν μέσω προεκλογικής του ομιλίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο δήλωσε χθες ότι έχουν δοθεί εντολές στην αστυνομία να εντείνει την ασφάλεια και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια όταν η Ιαπωνία φιλοξενήσει τη σύνοδο της G7 τον Μάιο στη Χιροσίμα. Αυτό το σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται υπουργικές σύνοδοι της G7 στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442