Qatargate: Αβάσιμες οι κατηγορίες για ανάμιξη της Ντόχα υποστηρίζει ο καταριανός ΥΠΕΞ
Το Κατάρ δεν πρέπει να σύρεται στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέει ο καταριανός υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως η χώρα του δεν θα πρέπει να σύρεται σ’ ένα σκάνδαλο διαφθοράς για το οποίο διεξάγονται έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απέρριψε ως «αβάσιμες» κατηγορίες για ανάμιξη της Ντόχα.
Το Qatargate, το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την ΕΕ εδώ και δεκαετίες, αφορά υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς βοηθούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να επηρεάσουν αποφάσεις στο κοινοβούλιο της ΕΕ.
Αβάσιμες οι κατηγορίες για ανάμιξη του Κατάρ
«Ως Κράτος του Κατάρ, είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτός ο συλλογισμός είναι αβάσιμος. Δεν είδαμε τίποτε (από τις βελγικές αρχές). Υπάρχει μια έρευνα που συνεχίζεται. Πρέπει να δούμε· πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η έρευνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.
«Αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει στην Ευρώπη, σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Είναι καλύτερα γι’ αυτούς να κοιτάξουν το δικό τους θεσμό και να κάνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται απ’ αυτούς και να μην σύρουν το όνομα της χώρας μας σε μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.
Το Κατάρ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη. Το Μαρόκο διαμαρτυρήθηκε για «δικαστική παρενόχληση» σχετικά με την έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε τη Δευτέρα μια διαδικασία διάρκειας ενός μήνα για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών.
Απογοήτευση και το βάθος το φυσικό αέριο
Ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε πως το εν λόγω αραβικό κράτος του Κόλπου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγούς αερίου, είναι «απογοητευμένο» και διαφωνεί με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή κάθε νομοθετικού έργου που περιλαμβάνει το Κατάρ και την απαγόρευση της πρόσβασης εκπροσώπων του Κατάρ στα γραφεία του.
«Η δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται σε γεωπολιτικά ζητήματα, σε ενεργειακά ζητήματα, σε πολλά άλλα ζητήματα και αυτού του είδους οι αποφάσεις … θα επηρεάσουν τη συζήτηση», δήλωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Κατάρ, ένας μεγάλος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα πολιτικοποιήσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη που βασίζονται σε εμπορικές συμφωνίες με την κρατική εταιρεία QatarEnergy.
«Σύμφωνα με το ιστορικό μας, δεν έχουμε ποτέ παραλείψει οποιαδήποτε αποστολή, δεν έχουμε πολιτικοποιήσει ποτέ την ενέργειά μας ούτε εργαλειοποιήσει ως όπλο την ενέργειά μας για να απειλήσουμε οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Η Καϊράτ θα παίξει με μαύρα περιβραχιόνια απέναντι στον Ολυμπιακό
- Ο σκύλος της φυλής Δαλματίας: Αθλητικός, ευγενικός και πανέξυπνος
- Αντιδράσεις για την επίσκεψη Σάλεχ στην Αθήνα και τις αναφορές στο τουρκολιβυκό μνημόνιο
- Αυτό είναι το πιο χριστουγεννιάτικο σπίτι της Αθήνας – Πού βρίσκεται
- Τολμηρή ληστεία στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας: Σπάνιες γκραβούρες Ματίς και Πορτινάρι στα χέρια ενόπλων
- Η Φιορεντίνα με «διαβατήριο για τη Serie B»
- Ακίνητα: Έρχεται μίνι ΕΝΦΙΑ μέσω δημοτικού τέλους – Τι αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ
- Όταν ο ΛεΜπρόν έμεινε κάτω από τους 10 πόντους…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-136x85.jpg)






















![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442