Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Καλεί τη Λευκορωσία να απελευθερώσει «όλους τους αδίκως φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους»

Γαλλία: Καλεί τη Λευκορωσία να απελευθερώσει «όλους τους αδίκως φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους»

Η Γαλλία έστειλε μήνυμα στη Λευκορωσία για τους πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος του Μινσκ.

Η Γαλλία καλεί το καθεστώς του Μινσκ να απελευθερώσει «όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που είναι αδίκως φυλακισμένοι» καθώς διεξάγεται η δίκη των συνεργατριών της ενημερωτικής ιστοσελίδας Tut.by, του βασικού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης της Λευκορωσίας. Ανάμεσα στις κατηγορούμενες, η διευθύντρια της ιστοσελίδας Μαρίνα Ζολότοβα και η πρώην γενική διευθύντρια Λιουντμίλα Τσεκίνα.

Η δίκη «επιβεβαιώνει την συνεχή ενίσχυση της καταστολής των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης, κατά παραβίασιν των διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Λευκορωσία», δήλωσε ο Φρανσουά Ντελμάς, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητούμε εκ νέου την απελευθέρωση όλων των αδίκως φυλακισμένων πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε.

Πότε ξεκίνησε η δίκη

Η δίκη των δημοσιογράφων της ενημερωτικής ιστοσελίδας Tut.by ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών την Δευτέρα. Εντάσσεται στο κύμα καταστολής του καθεστώτος του Μινσκ κατά του μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 για να καταγγείλει την αμφισβητούμενη εγκυρότητα της επανεκλογής του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας.

Η ιστοσελίδα Tut.by είχε καλύψει το κίνημα διαμαρτυρίας που κατέβασε δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Μινσκ και άλλων πόλων της χώρας επί πολλές εβδομάδες.

Η Μαρίνα Ζολότοβα και η πρώην γενική διευθύντρια της ιστοσελίδας Λιουντμίλα Τσεκίνα, καθώς και τρεις ακόμη συνεργάτιδες -οι δημοσιογράφοι Ολγκα Λόικο, Ελένα Τολκατσίοβα και η νομικός Εκατερίνα Τσατσένκο- κατηγορούνται για «φοροδιαφυγή» και «υποκίνηση κοινωνικού μίσους».

Ο Φρανσουά Ντελμάς κατήγγειλε επίσης την σύλληψη του Αντρέι Ντμίτριεφ, «μετά την σύλληψη και άλλων υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του 2020».

Η νέα αυτή σύλληψη «δείχνει την συνέχιση της καταστολής κατά της δημοκρατίας που ασκούν οι λευκορωσικές αρχές… Καταδικάζουμε την συνέχιση της καταστολής που πλήττει όλο και σκληρότερα άνδρες και γυναίκες αφιερωμένους στα κοινά και η οποία επεκτείνεται σε όσους ζητούν ελεύθερες εκλογές», είπε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά συνομίλησε στις 6 Οκτωβρίου με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, ηγετική φυσιογνωμία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Ανάρτηση της Τιχανόφσκαϊα για τους πολιτικούς κρατούμενους

Τότε την είχε διαβεβαιώσει για την «υποστήριξη της Γαλλίας προς την λευκορωσική αντιπολίτευση για την δημοκρατία και την ειρήνη, περισσότερο από δύο χρόνια μετά τις νοθευμένες εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024