Ηλεία: Προσβολές γλοιοσπόριου στους ελαιώνες
Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία
Σοβαρό πρόβλημα από προσβολές γλοιοσπόριου αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες ελιάς σε Ηλεία και Μεσσηνία.
Συγκεκριμένα, η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.
Την καταγραφή των ζημιών στα ελαιόδεντρα της Ηλείας καθώς και να χορηγηθεί αποζημίωση με την διαδικασία «de minimis» στους αγρότες, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε σημεία στη Ζαχάρω, στα Κρέστενα, στα πεδινά της Ηλείας και άλλες περιοχές, όπου ενημερώθηκε από κοντά για το πρόβλημα, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα –λόγω καλών καιρικών συνθηκών και ξηρασίας– από τον κακό συνδυασμό γλοιοσπορίου και δάκου.
«Θα πρέπει να γίνει καταγραφή τις επόμενες ημέρες είτε μέσω ΕΛΓΑ, είτε μέσω των υπηρεσιών μας των πληγέντων παραγωγών προκειμένου να σταλεί η πραγματική εικόνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να βρεθεί λύση για την αποζημίωσή τους. Θα πρέπει τα χρήματα να έρθουν μέσα από τη διαδικασία “de minimis”, από τη στιγμή που η ασθένεια δεν αποζημιώνεται από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ », επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μάλιστα, ζητά η αξιολόγηση να γίνει άμεσα και σωστά προκειμένου να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης όλων των παραγωγών που χτυπήθηκαν από το συγκεκριμένο πρόβλημα τη στιγμή που στην αρχή της χρονιάς είχαν και έλλειψη εργατών γης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ελαιοσυγκομιδή.
- Ο Τζαφάρ Τζάκσον για τον «μυστικό» ρόλο του ως Μάικλ Τζάκσον
- Ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει από τη Μ. Τρίτη τις άδειες οδήγησης – Ποιοι εξαιρούνται
- Ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Με τρακτέρ και αγροτικά ΙΧ στην Ε-65
- Αποκαλύψεις Ντεσάμπ για τους Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Ολίσε στα αποδυτήρια
- Φέτα: Η διαμάχη για τα Π.Ο.Π. προϊόντα επιδεινώνει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ευρώπη
- Greek 2026 Summer Tourism Season Off to Strong Start, Early Bookings Surge
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)






























![Ελαιόλαδο: Σε άνοδο οι εισαγωγές παγκοσμίως – Πώς μεταβάλλονται οι τιμές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/20elaioladoo10-thumb-large-thumb-large-thumb-large-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442