Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Σόρος: Πώς κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος

Τζορτζ Σόρος: Πώς κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος

Τον Τζορτζ Σόρος πολλοί τον έχουν ακουστά για τις προβλέψεις και το επενδυτικό του δαιμόνιο, όμως η πορεία του προς την κορυφή παρέμενε άγνωστη.

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές, έχοντας στην κατοχή του μετοχές των μεγαλύτερων πολυεθνικών. Μάλιστα, πρόσφατα αγόρασε μετοχές από την Tesla του Έλον Μασκ. Ο λόγος για τον Τζόρτζ Σόρος ή αλλιώς Γκυόργκυ Σβαρτς, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index

Δημοσίευμα του the richest, αναφέρει αναλυτικά την ιστορία του Τζορτζ Σόρος από το πώς ξεκίνησε μέχρι τον τρόπο που κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος. Ο ίδιος γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια, στις 12 Αυγούστου του 1930 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Η οικογένεια της μητέρας του ήταν ιδιοκτήτες ενός δημοφιλούς καταστήματος με μετάξι ενώ ο πατέρας του, ήταν γνωστός δικηγόρος. Το 1944 βίωσε την κατάληψη της Ουγγαρίας από τους Ναζί. Για να επιβιώσει, η οικογένειά του έπρεπε να αγοράσει έγγραφα που δήλωναν ότι ήταν χριστιανοί. Ο πατέρας του βοήθησε επίσης, να σωθούν πολλοί Εβραίοι.

Από που ξεκίνησε

Στα φοιτητικά του χρόνια, ο Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε από σερβιτόρος για να μπορέσει να βγάζει τα προς το ζην. Όταν αποφοίτησε, άρχισε άμεσα να εργάζεται σε μία επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο. Σημειώνεται πως το όνειρο του να γίνει καθηγητής δεν προχώρησε επειδή οι βαθμοί δεν ήταν αρκετά ψηλοί. Εκείνη την εποχή μάλιστα μετακόμισε στις ΗΠΑ για να ενταχθεί στον κόσμο των επενδύσεων.

Φτάνοντας στην Αμερική άρχισε να εργάζεται σε μία εμπορική τράπεζα, ενώ στη συνέχεια δούλεψε στην FM Mayer όπου πέρασε τρία χρόνια μέχρι να ενταχθεί στην Wertheim & Co, όπου εργάστηκε ως αναλυτής ευρωπαϊκών κινητών αξιών για τέσσερα χρόνια.

Η δημιουργία του πρώτου hedge fund

Από το 1963 μέχρι το 1973 προσλήφθηκε στην Arnold & S. Bleichroeder ως αντιπρόεδρος. Από αυτήν την θέση, χρησιμοποιώντας πάντα το ένστικτο του, προχώρησε στην δημιουργία ενός hedge fund. Μέχρι το 1973 το hedge fund είχε 12 εκατομμύρια δολάρια που ώθησαν τον Σόρος να παραιτηθεί και να ξεκινήσει το δικό του hedge fund.

Ο επιχειρηματίας το 1973 παραιτήθηκε από τη δουλειά του για να διαχειριστεί το fund στις ΗΠΑ υπό την επωνυμία Soros Fund Management. Αυτό άλλωστε ήταν το πρώτο του βήμα για να μπορέσει να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές των ΗΠΑ. Ακόμη, συγκέντρωσε άλλα 12 εκατομμύρια για να ιδρύσει το The Quantum Group of Funds με τον Τζιμ Ρότζερς.

Πώς απέκτησε την φήμη του

Όταν σόρταρε την βρετανική στερλίνα το 1992, κατάφερε να αποκτήσει μεγάλο μέρος της φήμης του. Τα funds που κατέχει γονάτισαν την στερλίνα με τον διάδοχο της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, Τζον Μέιτζορ, να αναγκάζεται να αποσύρει το νόμισμα της χώρας του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Από την Μαύρη Τετάρτη της βρετανικής αγοράς του 1992, ο Σόρος κατάφερε να κερδίσει πάνω από 1 δισ.δολάρια.

Ο όμιλος Quantum επεκτάθηκε, ενώ μέχρι το 1998 είχε φτάσει τα 22 εκατομμύρια, αποδίδοντας το αρχικό κεφάλαιο επί δύο φορές. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα καθοριστικά χρόνια για τον επιχειρηματία ήταν το 1992, όταν και πραγματοποίησε τεράστιες επιτυχημένες συναλλαγές. Το 1998, το The Quantum Group of Funds έγινε το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο. Μέχρι το 2011, έχοντας συγκεντρώσει αρκετό πλούτο, αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα των επενδυτών αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και μετέτρεψε το Soros Fund Management σε οικογενειακό γραφείο.

Το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο

Πέρα από το ταλέντο στις επενδύσεις, ο Τζόρτζ Σόρος έχει ασχοληθεί και με τις φιλανθρωπίες. Το οικογενειακό γραφείο του Σόρος, που προήλθε από το Soros Fund Management, διαθέτει περίπου 28 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση. Μέσα στα χρήματα αυτά συγκανταλέγοντας τα περιουσιακά του στοιχεία και η περιουσία περίπου έξι φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Αυτά τα ιδρύματα μαζί έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αποκλείονται από τις εκτιμήσεις για την καθαρή περιουσία του Τζορτζ Σόρος, καθώς υπάρχουν ακόμη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν απομείνει ως τρέχουσα αξία και προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο δισεκατομμυριούχος έχει αποκτήσει 5 παιδιά από 3 γάμους. Το 2014, κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των 20 κορυφαίων μάνατζερ της LCH Investments αφού σημείωσε κέρδη σχεδόν 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυκλοφορία του Quantum Endowment Fund το 1973. Το 2017 εξελέγη επίτιμο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας (HonFBA) και το 2019 του απονεμήθηκε το βραβείο Ridenhour.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024