Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάλυση Guardian: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαία θα φτάσουν μέχρι το Κρεμλίνο

Ανάλυση Guardian: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαία θα φτάσουν μέχρι το Κρεμλίνο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα το 2018 και η Μόσχα είχε απειλήσει με αντίποινα εάν δεχόταν επίθεση

Το τι μέλλει γενέσθαι, μετά την έκρηξη στη γέφυρα στο στενό του Κερτς στην Κριμαία, επιχειρεί να αναλύσει ο Guardian.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία η κίνηση αυτή του Κιέβου και γιατί αποτελεί σοβαρή πληγή στον ρωσικό στρατό;

«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», αναφέρει η ανάλυση.

Η σημασία της γέφυρας

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος εγκαινίασε το οδικό της τμήμα στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz στη γέφυρα, υπερηφανεύτηκε για τη σημασία της.

«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρου, οι άνθρωποι ονειρεύονταν να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Στη συνέχεια επέστρεψαν σε αυτή [την ιδέα] τη δεκαετία του 1930, του 40, του 50. Και τελικά, χάρη στη δική σας δουλειά και το δικό σας ταλέντο, το θαύμα έγινε» είχε πει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τα αντίποινα

Ο ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πως η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που η γέφυρα τεθεί στο στόχαστρο.

Όμως το πρωί του Σαββάτου, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε τη γέφυρα του Κερτς, καταρρέοντας μέρος του οδοστρώματος στον πορθμό του Κερτς.

Σύμφωνα με τον Guardian, τις επόμενες ημέρες και ώρες, η Ρωσία θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί.

«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», σημειώνει. Είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Πούτιν και η πανηγυρική υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων περιοχών.

Βασική γραμμή εφοδιασμού

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια απάντηση στην έκρηξη δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά και σημαντική. Η γέφυρα είναι βασική γραμμή εφοδιασμού, όχι μόνον για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες. Η έκρηξη είχε άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της Κριμαίας που έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Παρότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η έκρηξη και η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι δεν υπήρχε πρόσβαση της Ουκρανίας. Κάτι τέτοιο όμως χει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι τον Αύγουστο ώθησε τους Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας, σχηματίζοντας μάλιστα ουρά χιλιομέτρων στη γέφυρα. Επίσης, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν διακριτικά προχωρήσει σε αναδιάταξη, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει.

«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν».

Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προβεί σε απειλές. «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».

«Τουλάχιστον», καταλήγει η ανάλυση, «αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024