Ελιά: Επεμβάσεις για τους εντομολογικούς εχθρούς της εποχής
Συστάσεις για τις περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας, Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης
Από τα δεδομένα των παγίδων στον Άγιο Παύλο, στην Όλυνθο και στον Άγιο Μάμα, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου πυρηνοτρήτη το χρονικό διάστημα 31 Μαΐου-3 Ιουνίου, στις πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Χαλκιδικής, η έναρξη των εκκολάψεων υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 9-11 Ιουνίου, για τις πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης:
• 8–11 Ιουνίου για τις παραθαλάσσιες-πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής.
Μαργαρόνια
Οι προνύμφες του εντόμου προκαλούν ζημιές στις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών. Σε φυτώρια, νεαρά δέντρα και σ’ αυτά που έχει γίνει κλάδεμα ανανέωσης η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.

Η επέμβαση για τον Πυρηνοτρήτη καταπολεμά αποτελεσματικά και τις νεαρές προνύμφες της Μαργαρόνιας
Ρυγχίτης
Μετά το τέλος της καρπόδεσης τα ενήλικα τρέφονται από τους καρπούς και αργότερα ωοτοκούν σε αυτούς. Οι προνύμφες προσβάλουν μόνο τον πυρήνα των καρπών προκαλώντας πρόωρη καρπόπτωση το φθινόπωρο.
Η επέμβαση για τον Πυρηνοτρήτη καταπολεμά αποτελεσματικά και τον Ρυγχίτη.

Ωτιόρρυγχος
Ζημιώνει τα φύλλα της ελιάς προκαλώντας περιφερειακά φαγώματα. Μπορεί περιστασιακά να κάνει σοβαρές ζημιές κυρίως σε φυτώρια.
Σε ελαιώνες με ιστορικό έντονων προσβολών, φροντίστε στην επέμβαση του Πυρηνοτρήτη να καλυφθεί με ψεκαστικό υγρό και ο κορμός των δέντρων.
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα – Τι συμβολίζει το έθιμο
- «Δείξε τι μπορεις να κάνεις»: Στη νέα εποχή της εργασίας, ένα καλό βιογραφικό δεν αρκεί
- Οι «βόλτες» της δικογραφίας για τις υποκλοπές ας μην οδηγήσουν σε παραγραφή και συγκάλυψη
- «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»: 8 επιπλέον παραστάσεις στο θέατρο Εν Αθήναις
- The Expla-in Project | Τζέφρι ‘Eπσταϊν: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα;
- Ποιες χώρες εκδίδουν τα περισσότερα διαβατήρια σε «πολίτες εκτός ΕΕ»; – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
- Πάσχα: Σήμερα η «μεγάλη έξοδος» – Γεμάτα φεύγουν τα πλοία
- Αρκάς: Η καλημέρα της Μεγάλης Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)



























![Ελαιόλαδο: Σε άνοδο οι εισαγωγές παγκοσμίως – Πώς μεταβάλλονται οι τιμές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/20elaioladoo10-thumb-large-thumb-large-thumb-large-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442