Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά: Πότε ψεκάζουμε για πυρηνοτρήτη, ρυγχίτη και ψύλλα

Ελιά: Πότε ψεκάζουμε για πυρηνοτρήτη, ρυγχίτη και ψύλλα

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων

Η καρπόβια γενιά του εντόμου πυρηνοτρήτη είναι η πιο επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρπόπτωση. Στις πιο πρώιμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί και ο καρπός πλησιάζει στο μέγεθος κόκκου σιταριού, ενώ στις οψιμότερες οι ελιές είναι στην αρχή της καρπόδεσης.

Ο κατάλληλος χρόνος επέμβασης εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου για την αποφυγή εισόδου τους στον καρπό, σύμφωνα με τις συλλήψεις των εντόμων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, καθώς και τις καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από το εγκατεστημένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, είναι:

Συνιστώμενες ημερομηνίες ψεκασμού:

  • Πρώιμες περιοχές (Πεδινά Νομών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας): 31 Μαϊου – 2 Ιουνίου
  • Όψιμες περιοχές (ημιορεινά -ορεινά Νομών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας Κέρκυρας): 7 – 9 Ιουνίου

Κατάλληλες δραστικές ουσίες: Ακεταμιπρίντ, Βάκιλλος Θουριγγίας, Δελταμέθριν, Λάμδα Συαλοθρίν, Σπινετοράμ, Φοσμέτ (διάφορα σκευάσματα).

Σε περιοχές που κάθε χρόνο οι ζημιές είναι σοβαρές ή που την φετινή χρονιά η καρποφορία είναι περιορισμένη, θα ήταν σκόπιμο να γίνει και επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 10 ημέρες.

Ρυγχίτης

Ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι κεραμιδί χρώματος με μέγεθος περίπου 0,5 εκ. και χαρακτηριστικό ρύγχος.

Μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν αργότερα χαρακτηριστικές τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνειά τους.

Στους ελαιώνες που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές από Ρυγχίτη, συστήνεται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον Πυρηνοτρήτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Λάμδα Συαλοθρίν (διάφορα σκευάσματα).

Ψύλλα (Βαμβακάδα)

Στους ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από το έντομο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση Βαμβακάδας – Πυρηνοτρήτη με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Δελταμέθριν (διάφορα σκευάσματα). Σε όσους ελαιώνες δεν υπάρχουν προσβολές από Πυρηνοτρήτη μπορεί να γίνει καταπολέμηση της Βαμβακάδας με μία από τις παρακάτω εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Άλατα καλίου λιπαρών οξέων, Παραφινικό λάδι (διάφορα σκευάσματα).

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024