Συνταγή: Πασχαλινό τσουρέκι
Μια συνταγή «κανόνας» για το τραπέζι του Πάσχα
Η μέρα του Πάσχα πλησιάζει όσο περνάει ο καιρός, για αυτό ο Χρήστος Βέργαδος αποφάσισε να μας δείξει μια συνταγή για μια λιχουδιά που θα τη βρούμε σε όλα τα τραπέζια της Κυριακής.
Ο γνωστός pastry σεφ μπήκε στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA Buongiorno, παρέα με τη Φαίη Σκορδά και μας έδειξε μια συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι – αυτό που πάντα θα μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και το Πάσχα στην εξοχή μαζί με τον παππού και τη γιαγιά.
Τα υλικά
Για το προζύμι
250 ml νερό
250 ml γάλα
500 γρ αλεύρι δυνατό
100 γρ νωπή μαγιά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
6 αυγά
20 γρ. μαχλέπι τριμμένο
10 γρ κακουλέ τριμμένο
10 γρ μαστίχα τριμμένη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Η διαδικασία
Αρχίζουμε με το προζύμι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το νερό, τα οποια αφήνουμε να ζεσταθούν – προσοχή, μην βράσει.
Ρίχνουμε το νερό και το γάλα σε ένα μπολ, όπου εκεί θα διαλύσουμε τη μαγιά. Τη σπάμε μέσα στο μπολ και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι – αν και ιδανικά θέλει μίξερ.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε δέκα λεπτά για να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, τις βανίλιες, το ξύσμα από πορτοκάλι και τη ζάχαρη.
Μετά χτυπάμε καλά το μείγμα στο μίξερ.
Μετά από λίγο και όσο χτυπάμε το μίξερ, προσθέτουμε και το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ζυμάρι το δουλεύουμε στο μίξερ μέχρι να γίνει λείο (δηλαδή χωρίς πολλά κενά).
Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, το τυλίγουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (για παράδειγμα στον φούρνο στους 20 βαθμούς για περίπου μισή ώρα).
Κόβουμε δύο κομμάτια από το ζυμάρι και αρχίζουμε να τα κάνουμε «κορδόνια». Μόλις είναι έτοιμα κάνουμε την πλεξούδα του τσουρεκιού.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώστε να πάρει όγκο, το αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για δέκα λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 140 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
- Απώλεια κιλών: Γιατί ο σκύλος σας χάνει μύες και πώς η διατροφή συμβάλλει στην υγεία του
- «Κρύβεται» ο Τζαβέλας από τον έλεγχο της Βουλής – Η επιστολή του – Παρουσία Ανδρουλάκη η συνεδρίαση
- Έμπολα: «Μας βασανίσει» – Φόβος στην ανατολική πλευρά της Δημοκρατίας του Κονγκό, εξαπλώνεται η επιδημία
- Αγκαλιές, δάκρυα και «τρελά» πανηγύρια μετά την ισοπαλία της Σίτι – Απίθανες στιγμές στο προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ
- Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Προανάκριση για τις ανεξέλεγκτες ταφές ζώων – «Κανένας δεν έδινε σημασία πριν από δύο μήνες»
- Οσμή αερίου στα νότια προάστια: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την προέλευσή της
- Αγορά Ακινήτου σήμερα: Το μοντέλο συμβουλευτικής που μας καθοδηγεί στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα
- Taste Atlas: Ποιο ελληνικό τυρί είναι το καλύτερο στον κόσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 20.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hari-nandakumar-AusHcg-Sxc-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442