Ουκρανία: Δικάζεται για προδοσία ο «στενός σύμμαχος του Πούτιν», Βίκτορ Μεντβεντσούκ
Ο Μεντβεντσούκ, που διέθετε τη 12η μεγαλύτερη περιουσία στην Ουκρανία το 2021, ύψους 620 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, καυχιόταν πως έχει στενή προσωπική σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυριζόμενος πως είναι ο νονός μιας από τις κόρες του.
Το κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα για τον φιλορώσο πολιτικό Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία και παραπέμπεται σε δίκη.
Ο Μεντβεντσούκ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ουκρανία, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών, εφόσον κριθεί ένοχος για την κατηγορία της προδοσίας και για παραβίαση του δικαίου του πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την ανακριτική υπηρεσία, ο Μεντβεντσούκ παρείχε βοήθεια στη ρωσική ηγεσία με «ανατρεπτικές δραστηριότητες» εναντίον της Ουκρανίας, όπως με τη συλλογή πληροφοριών για την τοποθεσία των στρατιωτικών μονάδων.
Ο Ουκρανός πολιτικός, που είναι επικεφαλής του κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή», αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό πέρυσι, με την κατηγορία της προδοσίας, αλλά έφυγε από το σπίτι του μετά την εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και συνελήφθη τον Απρίλιο.

Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, που διέθετε τη 12η μεγαλύτερη περιουσία στην Ουκρανία το 2021, ύψους 620 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, καυχιόταν πως έχει στενή προσωπική σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυριζόμενος πως είναι ο νονός μιας από τις κόρες του.
Ο ιδρυτής του φιλορωσικού κόμματος «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή», το οποίο είχε εκλέξει περίπου 30 βουλευτές στο ουκρανικό κοινοβούλιο προτού τεθεί εκτός νόμου τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή, ήταν άλλοτε διαπραγματευτής –επέμενε γι’ αυτό το Κρεμλίνο, κατά το Κίεβο – στις συνομιλίες κυβέρνησης και αυτονομιστών στο Ντονμπάς.
Στις 12 Απριλίου, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του ολιγάρχη και πολιτικού, που απέδρασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
- Σημάδια ανάκαμψης για το ελαιόλαδο – Οι προοπτικές για την επόμενη δεκαετία
- Έξαλλος με τη διαιτησία ο Μουρίνιο: «Για εμένα κερδίσαμε 3-2» (vid)
- Γιατί η χτένα είναι… μπαμπούλας για τον σκύλο; – Ο τρόπος για να ξεπεράσει κάθε του ανησυχία
- Τα essentials για χιονισμένες εξορμήσεις
- Αγρότες: Μετά την Πρωτοχρονιά αποφασίζουν για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων – Την ίδια συνταγή ακολουθεί η κυβέρνηση
- Εξιχνιάστηκαν κλοπές και απάτες στη Θεσσαλονίκη – Εμπλέκονται 14 άτομα
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος Ε’)
- Λένα Δροσάκη για #MeToo: «Το να πάρεις θάρρος να μιλήσεις για μία πληγή, δεν έχει μόνο θετικό πρόσημο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442