ΝΑΤΟ: Ανευ προηγουμένου η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία
Τι είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτη ενότητας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ, με θέμα τη συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ανευ προηγουμένου συγκέντρωση
Είπε, επίσης, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.
Γραπτές προτάσεις
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, είπε. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.
Δυνάμεις άμυνας
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπιίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».
Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.
- Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο Δήμο Πειραιά
- Είναι αυτό το χειρότερο αθλητικό ντεμπούτο όλων των εποχών; Η 21χρονη τενίστρια που έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους
- Γιώργος Βασιλείου: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου
- Συνελήφθη 22χρονος – Έτρεχε με 167 χλμ στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών
- Eurocup Γυναικών: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται στη «μάχη» των «16»
- Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι στη Μύκονο με τους φουσκωμένους λογαριασμούς του νερού
- FIR Αθηνών: «Ξεκάθαρα διοικητικό αλαλούμ» – Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για το πόρισμα για το black out
- Δεκαετία Μητσοτάκη: Πάρτι για λωτοφάγους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 14.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tianhao-wang-aME_eAFPU2A-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442