Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανική Κρίση: Μπρα ντε φερ ΝΑΤΟ - Μόσχας για τα ρωσικά στρατεύματα

Ουκρανική Κρίση: Μπρα ντε φερ ΝΑΤΟ – Μόσχας για τα ρωσικά στρατεύματα

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία υποστήριξε ότι συνέχισε και την Τετάρτη να αποσύρει στρατεύματα, αυτή τη φορά από την Κριμαία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι δεν έχει σημειωθεί αποκλιμάκωση, προκαλώντας την άμεση αντίθεση της Μόσχας

Με δυσπιστία, βάσει αναφορών που προέρχονται και από τις μυστικές υπηρεσίες, υποδέχονται οι κυβερνήσεις της Δύσης τις νέες ρωσικές ανακοινώσεις για μερική αποχώρηση στρατευμάτων από περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του προέτρεψε ξανά τη Μόσχα να αποδείξει ότι πράγματι αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση… Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων και ότι περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν» είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αν αρχίσουν πραγματικά να αποσύρουν δυνάμεις, αυτό είναι κάτι που θα χαιρετίσουμε… Πάντα μετακινούσαν δυνάμεις μπρος πίσω, άρα το να βλέπουμε κίνηση δυνάμεων ή αρμάτων μάχης δεν επιβεβαιώνει μια πραγματική απόσυρση».

Δυσπιστία ΕΕ, Λονδίνου, Καναδά

«H Βρετανία δεν έχει δει μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από θέσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Ουάλας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Times, ο κ. Ουάλας δήλωσε: «Δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία προς το παρόν για αυτή την απόσυρση».

«Αντιθέτως, βλέπουμε και κινήσεις ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, και δεν στήνει κανείς νοσοκομεία εκστρατείας κάπου μόνο και μόνο για να κάνει ασκήσεις», πρόσθεσε με νόημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καναδή υπουργός Άμυνας, Ανίτα Άμαντ η οποία δήλωσε μεν ότι ελπίζει να δει αποδείξεις μιας αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων αλλά προς το παρόν, οι αριθμοί, όπως είπε, αυξάνονται.

Μιλώντας για κομβική κατάσταση η κ. Αμαντ σημείωσε: «Η κλιμάκωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, είναι σημαντικά αυξητική. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε τετελεσμένο με αυτή τη σημαντική κλιμάκωση ρωσικών στρατευμάτων που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες».

Για αντικρουόμενα μηνύματα έκανε επίσης λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέφερε: «Χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα, δήλωσε η ίδια. Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών (…) Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου».

H απάντηση της Μόσχας

«Το ΝΑΤΟ κάνει λάθος που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων» απάντησε άμεσα το Κρεμλίνο.

«Το ΝΑΤΟ εδώ κάνει λάθος» εδώ. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη σε κυβερνοεπίθεση η οποία οδήγησε στο μπλοκάρισμα του ιστότοπου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Απαντώντας στο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χθες το βράδυ, το Κρεμλίνο είπε ότι «έχει βαρεθεί τις απειλές από τη Δύση».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024