Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μέτρα - Μάσκα παντού από την Παρασκευή - Ματαιώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις

Νέα μέτρα – Μάσκα παντού από την Παρασκευή – Ματαιώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις

Παρότι οι δείκτες της πανδημίας φαίνεται πως υποχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδικοί προειδοποιούν με «τσουνάμι» μετά τις γιορτές, λόγω της νέας παραλλαγής

Το νέο πακέτο μέτρων κατά της πανδημίας, υπό τη σκιά της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως υποστήριξαν, τα μέτρα αφορούν δύο στάδια. Το πρώτο αφορά την εφαρμογή τους από αύριο, Παρασκευή, έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά την εφαρμογή μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας είναι τα εξής:

  • Ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Στους επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα -πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών)- απευθύνεται ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά τα νέα παιδιά πρέπει να προσέξουν μετά την έξοδό τους να προσέξουν τις επαφές τους με τους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα δεν αφορούν τα θεματικά πάρκα.

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως τα παραπάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο και έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ από τις 3 του ίδιου μήνα θα πάμε σε ένα νέο πακέτο μέτρων.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε, θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να φανούν οι τότε ανάγκες και να «κλειδώσουν» τα επόμενα μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, δεν αποκλείεται η εφαρμογή των νέων μέτρων να τεθεί σε ισχύ πριν τις 3 Ιανουαρίου εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ειδικότερα, όπως είπε, για το διάστημα από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου και μετά, τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση σε σχέση με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία.

Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν.

Ο κ. Πλεύρης απέκλεισε, σχετικά ερωτηθείς, την επαναφορά του SMS και τόνισε ότι δεν θα παραπέμπουν σε lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε πως όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπό εξέταση από τους ειδικούς και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις

Μάσκα ΚΝ-95: Γιατί συστήνεται η χρήση της στα ΜΜΜ και στα σούπερ μάρκετ

Πρόκειται για μάσκα με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιογενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη μάσκα φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο για αυστηρότερη προστασία.

Είναι ένας εξοπλισμός ατομικής προστασίας που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της συγκεκριμένης μάσκας είναι μεγαλύτερο από τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024