Αμερικανικό Πεντάγωνο – Η Κίνα θα πενταπλασιάσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μέχρι το 2030
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σε έκθεση του εκτιμά πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας που διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές θα αυξηθεί τουλάχιστον στις 700 μέχρι το 2027, με απώτερο στόχο να ανέβει πάνω από τις 1.000 κεφαλές στα τέλη της δεκαετίας
Τον πενταπλασιασμό του πυρηνικού της οπλοστασίου σχεδιάζει η Κίνα μέχρι το 2030, επισημαίνει έκθεση του Πενταγώνου, η οποία σκιαγραφεί μια επικίνδυνη μετατόπιση των ισορροπιών κάτι που θα έχει διεθνείς επιπτώσεις.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας που διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές θα αυξηθεί τουλάχιστον στις 700 μέχρι το 2027 με απώτερο στόχο να ανέβει πάνω από τις 1.000 κεφαλές στα τέλη της δεκαετίας.
Πρόκειται για μια σημαντική όσο και ανησυχητική αναβάθμιση σε σχέση με τις εκτιμήσεις της περσινής έκθεσης, που ανέφερε πως το Πεκίνο σχεδιάζει το διπλασιασμό του πυρηνικού οπλοστασίου της.
Αναλόγως το Πεκίνο θα διευρύνει τα υποστηρικτικά συστήματα σε έδαφος, θάλασσα και αέρα, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για την ενίσχυση του πυρηνικού της εκτοπίσματος.
Μειώνει την ψαλίδα η Κίνα
Οι ΗΠΑ διαθέτουν 3.750 κεφαλές, αλλά εκτιμάται πως μπορεί να ενεργοποιήσει πραγματικά τις 1.550.
Ουσιαστικά η Κίνα επιδιώκει να μειώσει αισθητά την ψαλίδα της διαφοράς τους.
Η έκθεση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε πως η Κίνα δοκίμασε και έθεσε σε διαστημική τροχιά ένα νέο υπερηχητικό πύραυλο, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των κρατών που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη υπερηχητικής τεχνολογίας, όμως η επιτυχημένη κινεζική δοκιμή προκάλεσε δικαιολογημένα νευρικότητα στην Ουάσιγκτον.
Ανησυχούν οι στρατιωτικοί αναλυτές
Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και η πιθανότητα μιας συμπλοκής για την Ταϊβάν.
Στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν πως η διεύρυνση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας δοκιμάζει τις αντοχές και αντιστάσεις των ΗΠΑ, περιορίζοντας τα περιθώρια αντίδρασης τους. Θέτει δε, υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας στην οποία βασίζονται οι σύμμαχοι της στην περιοχή, όπως η Ιαπωνία.
Τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης θα απασχολήσουν τον Λευκό Οίκο πυροδοτώντας γύρο επαφών της αμερικανικής κυβέρνησης με τους διεθνείς συμμάχους της σε Ευρώπη αλλά και Ασία (κυρίως Ιαπωνία και Νότιο Κορέα).
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)


![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)

![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)










![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442